images Više od 250 sudionika iz sektora kružnih putovanja, trajektnog prijevoza te nautike pratilo je 6 sesija prvog izdanja međunarodnog foruma, svojevrsnog road showa, kojeg je osmislila i organizirala tvrtka Risposte Turismo u partnerstvu, ove godine, s agencijom TurismoFVG. Jadransko more kao jedinstvena turistička destinacija koju je potrebno zajednički vrednovati od strane svih jadranskih država, a na temelju njegovih snažnih potencijala rasta i razvoja.

Ovo je, ukratko, glavna smjernica proizašla iz Adriatic Sea Foruma – cruise, ferry, sail & yacht, novog godišnjeg međunarodnog događanja, svojevrsnog road showa, posvećenog pomorskom turizmu na Jadranu odnosno sektorima kružnih putovanja, trajektnog prijevoza i nautike (jedrilice i motorne jahte) kojeg je osmislila Risposte Turismo – tvrtka koja se bavi istraživanjima i savjetovanjem na području turističke makroindustrije i čiji je osnivač i predsjednik Francesco di Cesare – koje je ove godine organizirano u partnerstvu s agencijom TurismoFVG te u suradnji s Promotrieste i Trieste Terminal Passeggeri.

Događanje koje se održalo u kongresnom centru Stazione Marittima u Trstu okupilo je više od 250 sudionika iz Albanije, Hrvatske, Grčke, Italije, Crne Gore i Slovenije, predstavnike brodara, terminala kružnih putovanja i trajektnog prijevoza, marina i luka, čarter tvrtki, tour operatora, brodogradilišta i turističkih agencija, odnosno svi oni koji su, iz različitih razloga, zainteresirani za navedene sektore.

U zaključnom danu Foruma teme koje su bile na rasporedu odnosile su se na ulogu regata i ostalih događanja kao pokretača za promociju nautike i Jadrana, perspektive razvoja trajektnog putničkog prometa u regiji te raspravu o troškovima i poreznim politikama u državama na Jadranu. Posebice u završnoj plenarnoj sesiji govornici su se složili s općom smjernicom Foruma te su naglasili važnost suradnje u promociji Jadrana na međunarodnoj razini, bez obzira na različitosti koje postoje između pojedinih zemalja.

Svi su se također složili kako je potrebno razmišljati sustavno te surađivati u promociji Jadrana kao regije značajne za privlačenje međunarodnih investicija. “Zaključak ovog izdanja Foruma – komentirao je Francesco di Cesare – može nas jedino ostaviti zadovoljnima, kako zbog međunarodne posjećenosti na razini sudionika, tako i po broju talijanskih i stranih medija koji su prisustvovali dvodnevnom događanju”. “Pozitivni ostvareni rezultati – nastavio je di Cesare - potvrđuju ispravnost u odluci da se jedno događanje posveti pomorskom turizmu na Jadranu te nam daju potrebne smjernice za izradu izdanja 2014. koje bi se, prema međunarodnoj prirodi događanja, moglo održati na istočnoj obali Jadrana."

Damir Miloš/Morsko Prase

Foto: croatia-weather.eu