images Ministarstvo unutarnjih poslova i Delegacija Europske unije u Hrvatskoj svečano će u ponedjeljak 4. ožujka, u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2008 i twinning projekta „Nadzor plave granice – faza II“, Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinskoj predati dva specijalizirana policijska plovila koja će se koristiti za nadzor državne granice na moru. Svečanost primopredaje plovila TIP A i TIP B ukupne vrijednosti 4,3 milijuna eura održat će se na prostoru Međunarodnog pomorsko-graničnog prijelaza „Luka Split“, priopćeno je iz MUP-a.

„Nabava dvaju plovila koja će koristiti Policijska uprava splitsko-dalmatinska, ima velik značaj ne samo za graničnu policiju već i za cjelokupno Ministarstvo unutarnjih poslova te ujedno označava daljnji napredak u ostvarenju europskih standarda i jačanje zajedničke europske sigurnosti” naglašavaju u MUP-u i dodaju da je kao rezultat twinning projekta “Nadzor plave granice” izrađena i Strategija razvoja pomorske policije, kojoj je cilj uspostava učinkovitog sustava nadzora državne granice na moru u skladu sa standardima Europske unije.

„Strategijom se, osim organizacije, operativnih mjera i radnji koje poduzima pomorska policija, osposobljavanja pomorske policije, IT strukture, definira i tehnička opremljenost, odnosno nabava plovila za potrebe pomorske policije“ kaže se u priopćenju. Svečanosti primopredaje policijskih plovila prisustvovat će i šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Nataša Mikuš Žigman i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić.

Ministarstvo unutarnjih poslova

Foto: ezadar.hr/Ilustracija