images Hanse grupa je jedan od tri najveća proizvođača jedrilica u svijetu (prema poslovnoj godini 2008.) i tvrtka s globalnim opsegom djelatnosti na području jedrilica i motornih jahti. Najnoviji model Sealine F380 biti će predstavljen na sajmu brodova u Düsseldorfu u siječnju 2014. Prvi je to brod izgrađen u tvornici Hanse grupe, a prema tvrdnjama proizvođača, Sealine F380 odlikuje prostornost ukomponirana u dugogodišnje Sealine karakteristike, dobra konceptualna rješenja, a posebnost je i 360 stupnjeva panoramski pogled iz salona.

Karakterizira ga veliki gornji most s dvostrukim skiperovim sjedištem, sjedećom garniturom sa stolom i velikom plohom za sunčanje. Potrebna pažnja projektanata interijera i eksterijera posvećena je funkcionalnom iskorištavanju prostora, tako da je krma ekstenzivna, bočni palubni prolazi su sigurni za pristup pramcu, a uspon na gornji most je kvalitetno riješen stepenicama. Iz kokpita se ulazi u salon izvrsne stajaće visine, u kojem su dvije ravne klupe sa stolom promjenjive visine, pa preko noći mogu poslužiti kao dodatni ležaj za dvoje. Bogato opremljena kuhinja smještena je u potpalublju. U samom pramcu nalazi se vlasnička kabina s velikim dvostrukim ležajem dostupnim s bočnih strana, ormarom, policama i pripadajućom kupaonom. Srednja kabina smještena je ispod salona i također ima svoju zasebnu kupaonu.

Najjači motori koji se ugrađuju u ovaj model isti su kao i kod nekadašnjeg modela S380. To su dvostruki Volvo Penta Diesel D6 od 2x330 KS s kojima F380 postiže putnu brzinu od 31čv, te najveću od 33 čvora. Standardni su nešto slabiji Volvo Penta Diesel D4 2x260KS, gdje se brzine kreću između 28 i 31 čvor. Svi motori su sa Z pogonom i duo-prop propelerima, a za sve Volvo motore postoji opcija i joystick kontrole. Cijene će se, ovisno o jačini Volvo Penta motora, kretati od 249.000 € koliko je potrebno izdvojiti za standardni model, a cijenu je potrebno uvećati za davanja.

Yacht Club Seget

Foto: Sealine