images Giovanni Soldini i njegov tim postavili su referentno vrijeme na kursu Cadiz-San Salvador, tj. rekord koji još nitko prije njih nije postvljao na tom kursu za jednotrupce.

Maserati je prešao ciljnu crtu u akvatoriju San Salvadora jučer ujutro u 10 59' 10'' GMT.

Giovanni Soldini i posada jedrili su 10 dana, 23 sata, 9 minuta i 2 sekunde, što je vrijeme koje im je bilo potrebno za 3884 milja kursa, što je najkraći put /orthodromic route/ koji spaja Cadiz i San Salvador.

Podsjetimo, iz Cadiz su krenuli 02. veljače u 11 50' 08'' GMT, prejedrili su realnih 4632 milje, s prosječnom brzinom od 17.6 čvora.

Jedini ozbiljniji problem koji je imala posada Soldinija dogodio se posljednje noći jedrenja, naime kobilica se više nije mogla postavljati u željeni položaj već su je morali fiksirati u središnji položaj, što je znatno usporilo /zakompliciralo/ jedrenje posljednje noći. Na kraju se ispostvilo da je do toga došlo usljed začepljenja jednog od ventila u sistemu pomicanja kolbilice, a da je razlog sitno onečišćenje ulja.

Jedrilica VOR 70 Maserati nastavlja bez ostajanja u San Salvadoru, i to za Charleston, South Carolina, gdje će je pripremiti za slijedeći dio projekta Maserati: postavljanje rekorda u pređenim miljama za 24 sata jedrenja.

morsko-prase.hr

Komentirati možete u temi.