Foto: Regate.com.hr

 

Među čak 35 posada koje su proteloga vikenda sudjelovale na 18. po redu Šibenskoj regati krstaša, koja se već tradicionalno održava u povodu dana zaštitnika pomoraca sv. Nikole, najbrža je bila posada jedrilice „Fatamorgana“ iz splitskog JK Mornar, koje je predvodio iskusni olimpijac Mate Arapov. Na subotnjem prvom plovu, koji je bio gotov za manje od dva sata, prva je u cilj stigla posada „Dubrovnika“. Oko 13 sati počela je kratkotrajna kiša, koja je u desetak minuta potpuno zaustavila vjetar, pa je drugi plov bio kudikamo zahtjevniji, a u takvim uvjetima najbolje su se snašli jedriličari „Fatamorgane“ koji su tako osvojili titulu ukupnih pobjednika Šibenske regate krstaša.

 

Nakon što je u subotnjem spektaklu pred šibenskom rivom, koju je pratio popriličan broj Šibečana,  pobjedu odnijela splitska  posada „Fatamorgane“, u nedjelju su pobjednici svih skupina jedrili na istim jedrilicama tipa Platu 25, no ovoga puta po vremenski daleko zahtjevnijim uvjetima. Na startu se pojavilo pet posada, jedrilo se pet plovova, a nakon napete završnice pobijedila je najmlađa posada – pet tinejdžera iz kluba-domaćina, šibenskog JK Val, inače juniorski laseraši, koji su regatavali pod imenom „X-Cite“. Posadu je predvodio Marko Smolić, a u kokpitu su se nalazili i Luka Piasevoli, Martin Petković, Juraj Radačić i Roko Copić. Druga je bila posada splitske „Fatamorgane“, predvođena kormilarom Lukom Radelićem, treće mjesto osvojila je posada „Moćana“ iz vodičkog JK Tijat, a četvrti su bili „Zadrani“ iz JK Uskok s kormilarom Igorom Čupićem. Mladi Šibenčani odlično su se snašli po buri koja je dosezala i do 20 čvorova, te su na najbolji mogući način nastavili uspjehe koje šibenske posade već godinama ostvaruju na Šibenskoj regati krstaša.

 

„Regatu radimo pod idejom promoviranja jedrenja i očuvanja pomorske baštine te sv. Nikolu, zaštitnika pomoraca. Jedri se u samom gradu i zbog toga je naša regata posebna jer je cijeli grad gledalište i rijetko se gdje to može vidjeti“ kazao je predsjednik JK Val Marin Paić . Valja također naglasiti da je ovogodišnja regata krstaša bila posvećena Branku Iljadici Rapi, preminuloj legendi JK Val. Na svečanosti proglašenja pobjednika i ove je godine dodijeljeno priznanje „Valovi Šibenika“, kojim JK Val odaje poštovanje spasiteljima na moru. Priznanje je dobio Branko Rameša, kapetan Lučke ispostave Murter za dugogodišnje sudjelovanje u brojnim spašavanjima.

 

Nautica Portal