Foto: m32series.com

 

Među 10 timova iz 10 zemalja, na regati World Match Racing Toura koja će se održati u Poreču od 25. do 28. svibnja, naći će se i hrvatska ekipa! Peteročlanu posadu predvodit će zlatni olimpijci iz Rija Šime Fantela i Igor Marenić, kojima će ovo biti premijerni nastup na katamaranu raskošne klase M32, a s njima će prolaz dalje do svjetskog prvenstva tražiti i Mihovil Fantela, Rajko Kujundžić te Patrik Damijan. Dvije najbolje momčadi iz akvatorija porečke Peškere kvalificirat će se u finale u kojem pobjednike čeka nagrada od milijun dolara pa se u Poreču očekuju, uz mnogobrojnu stranu publiku, brojni domaći posjetitelji koji će bodriti našu ekipu uz bogat popratni cjelodnevni program.Zajedno uz Volvo Ocean Race i America's Cup, svjetska jedriličarska federacija kategorizirala je WMRT (World Match Racing Tour) kao Special Event, čime regata u Poreču postaje dio jednog od prestižnih svjetskih jedriličarskih spektakala. Ona se održava u sklopu Croatia Match Cupa Por2017, čiji su organizatori agencija fakat. i DMC Scandinavian Tours s vlasnikom su licence potpisali četverogodišnji ugovor. Poreč će ove godine ugostiti jednu od kvalifikacijskih regata, s koje dvije najbolje momčadi odlaze na regatu svjetskog prvenstva u SAD-u, a u iduće tri godine u uvali Peškera organizirat će se regate svjetskog prvenstva.

 

Dolazak ovog prestižnog natjecanja u Hrvatsku bio je moguć zahvaljujući generalnom sponzorstvu Valamar Riviere, ali i otvorenost za suradnju Grada Poreča i Turističke zajednice grada Poreča. Kako bi se zadovoljila očekivanja najzahtjevnijih gostiju, ali i potvrdio status Poreča kao uzbudljive hrvatske turističke destinacije, u sklopu Croatia Match Cupa Poreč 2017 neizvjesna nadmetanja jedriličarske Formule 1 bit će nadopunjena raznolikim zabavnim sadržajima te ekskluzivnom eno-gastronomskom ponudom. Uz nezaboravan pogled na jureće katamarane posjetiteljima će se u uvali Peškera ponuditi najbolje i najzanimljivije od hrvatskih vinara te ukusni zalogaji fusiona hrvatskih regionalnih gastronomskih posebnosti. Uz extreme park, Festival vjetra, koncerte regionalnih glazbenih zvijezda te niz aktivnosti za najmlađe, Croatia Match Cup Poreč 2017 četiri će dana biti događanje na kojem se želi biti.Od svoga je početka 1999. godine World Match Racing Tour jedna od vodećih svjetskih regata koja okuplja najbolje svjetske jedriličare i olimpijske pobjednike. U srpnju 2015. godine švedska je tvrtka Aston Harald AB postala vlasnik World Match Racing Toura te u regatu uvela katamarane visokih voznih performansi. Uvođenje katamarana M32 za World Match Racing Tour bilo je prekretnica koja ga je podigla na novu razinu. Kako se počelo jedriti u identičnim plovilima, a u fokus su stavljeni timski rad te vještine i spretnost posada, ishodi dvoboja katamarana M32 postali su krajnje neizvjesni. Te se dinamične i neizvjesne taktičke borbe dva plovila odvijaju u blizini obale pa ih publika može neposredno pratiti, što je u konačnici vrhunski sportski show i za gledatelje na lokaciji i za one koji globalno prate live prijenose i analize.

 

Tijekom 2017. godine regate World Match Racing Toura odvijat će se u globalno prepoznatljivim turističkim destinacijama, kao što su Perth, Long Beach ili pak Miami Beach, na tri kontinenta. Dvadeset će najboljih posada u švedskom Marstrandu jedriti u finalu World Match Racing Toura, a najbolja će od njih osvojiti nagradu od milijun dolara.

 

Pomorac.net