Foto: HJS

 

Petak je bio spektakularan dan na regatnom polju Europskog prvenstva klase Finn u Splitu! Tri plova po 20-ak čvorova juga i ogroman val, koje je trebalo fizički svladati i izdržati takav izazov. Petak je pokazao tko su pravi majstori teškog olimpijskog samca, koji je u ovakvim uvjetima iznimno zahtijevan, naročito niz vjetar. Prevrtanja nije nedostajalo, bilo je i nešto štete na opremi, za neke je vjetra bilo i previše pa su se na kopno vratili ranije, no domaćim navijačima srce je bilo na mjestu jer je CRO 524 stalno bilo među vodećima. Ivan Kljaković Gašpić još je jednom je pokazao zašto je već godinama u samom vrhu klase. Dva druga ulaza i jedno četvrto dovela su ga do drugog mjesta ukupnog poretka, dva dana do kraja regate, odnosno nakon sedam održanih plovova. Vodeći Novozelanđanin Josh Junior ima šest bodova manje od Ivana. Trećeplasirani Slovenac Vasilij Žbogar ima dosta veliki zaostatak za vodećim dvojcem, tako da ako ne bude većih iznenađenja iduća dva dana gledat ćemo dvoboj hrvatskog i novozelandskog kormilara za zlato. Prema pravilima klase europski prvak može biti i netko s drugog kontinenta.

 

„Dobro je bilo, lijepo je puhalo. Još jedan dan u uredu. Znam da mogu, znam da znam, samo je trebalo odraditi. Žalim malo za početkom prvenstva, prva tri dana stvari su se malo zakomplicirale. Kad odradim normalno regatu jedrim stvarno super. Treba se sad dobro odmoriti, najesti, naspavati, sutra su moguća još tri plova“ kazao je Ivan nakon regate. Milan Vujasinović također odličan, na devetom mjestu, bio je nakon šest plovova čak četvrti, ali ga je nešto slabiji nastup u zadnjem jedrenju dana malo spustio u poretku. Na 15. mjesto napredovao je Josip Olujić, 19. je Nenad Bugarin, 47. Tudor Bilić.

 

Konačni rezultati objavljeni su tek oko 21.30, nakon višesatnog saslušavanja prosvjeda, koji su mogli utjecati na sami vrh poretka. Novozelanđani su uživali danas podno Sustipana, uvjeti slični onome što oni imaju kući, vjetrovito, s puno vala. „Bio je sjajan dan, glisirali smo niz vjetar, uživali smo iako je bilo naporno. Lijepo nam je tu u Splitu, ovdje je ljeto, a kući je već polako zahladilo“ komentirao je Josh Junior.

 

Iz dana u dan u poretku se penjao Vasilij Žbogar. Nije toliko sjajno startao, ali četvrtog dana prvenstva stigao je do pozicija na kojima smo ga navikli vidjeti. Ipak je riječ o kormilaru s dvije olimpijske medalje u Laseru, te dva srebra i jednim zlatom na EP Finna. „Nisam očekivao da ću biti tako dobar, jer me mučila danima temperatura. Prošla tri dana nisu bila toliko dobra za mene i danas su mi trebala tri dobra plova da bi se izvukao, i tako je i bilo. Nije bilo jednostavno fizički izdržati. Sad sam pri vrhu, još je puno bodova u igri, tako da je sve otvoreno“ kazao je Žbogar, koji je inače i u Splitu prije 12 godina na Europskom prvenstvu za Laser osvojio zlato.

 

U subotu je predzadnji dan regate, predviđena su tri plova, a prvenstvo završava u nedjelju s plovom za odličja za deset najboljih.

 

HJS