Foto: ISAF

 

U uvjetima laganog vjetra danas je u Abu Dhabiu završilo finale Svjetskog kupa. Nakon tri dana uvodnih jedrenja hrvatski su se jedriličari u četiri od šest disciplina u kojima smo nastupili plasirali u današnje plovove za odličja. U tri su naši jedriličari konkurirali za postolje, dva su uspješno potvrđena, jedino je diskvalifikacija radi preuranjenog starta odnijela medalju Šimi Fanteli i Igoru Mareniću među dvojcima. Ovime je na najbolji način okončana iznimna godina za naše jedriličare.

 

Ivan Kljaković Gašpić, nakon što je pobijedio plov za odličja klase Finn na Svjetskom prvenstvu u Santanderu i time osvojio srebro, ponovno se pokazao majstorom za velike zadatke pobijedivši i plov za odličja finala Svjetskog kupa. Napravio je maksimalno moguće da u Abu Dhabiu pokuša uzeti zlato, no Slovenac Vasilij Žbogar bio je drugi u plovu za odličja, što mu je bilo dovoljno da u konačnom poretku zadrži prvo mjesto. „Dobro je sve završilo. Nakon dramatičnog jučerašnjeg dana i jutros pripreme novog broda ipak se sve složilo na svoje mjesto. Pobjedom u medal raceu sam opet pokazao zrelo jedrenje i kvalitetu pod pritiskom. Jako sam zadovoljan i sad pun energije i samopuzdanja idem na Bahame na još jednu veliku regatu, finale Star sailors league. Odličan kraj odlične sezone“ kazao je Kljaković Gašpić.

 

Tonči Stipanović izvrsnim je taktičkim jedrenjem u završnici zauzeo drugo mjesto u klasi Laser, iza Australca Toma Burtona. „Gotova regata i mogu biti zadovoljan na kraju kad podvučem crtu, iako jedrenje nije bilo baš na visokom nivou, ali ipak zadovoljan sam jer sam mirno odradio medal race, čuvao najbliže protivnike i tako osigurao drugo mjesto na finalu Svjetskog kupa“ komentirao je Stipanović.

 

Među dvojcima Šime Fantela i Igor Marenić morali su se zadovoljiti sa sedmim mjestom. „Dobili smo penal 15 sekundi prije starta i dok smo gledali kako se iskupiti očito smo prestupili preko startne linije. Tako da je nažalost za nas medal race završio prije nego li je počeo. Šteta, bili smo u igri za postolje, ovako smo zavrsili regatu na sedmom mjestu“ prenio nam je Igor Marenić. Pobjednici su očekivano Australci Beclher/Ryan.

 

Sedmo mjesto pripalo je u Laser Radialu i Tini Mihelić, koja je također danas imala posla sa sucima. „Na samom startu sam dobila penal od suca, iskupila se jedan krug, ali nakon toga su mi dali još jedan penal tvrdeći da se nisam iskupila kako treba, pa sam se iskupila još jedan krug. I tako sam krenula zadnja, ali sam odlično odjedrila, i na kraju uspjela ući četvrta u cilj. Ukupno sedmo mjesto, ne mogu reći da sam zadovoljna rezultatom, ali s obzirom da nisam u formi i da sam radila jako puno grešaka ne mogu očekivati jako dobar rezultat u ovako jakoj konkurenciji“ kritična je kao i obično bila Tina. U ovoj disciplini pobjeda je pripala Belgijki Evi Van Acker.

 

Dva srebra na Svjetskom prvenstvu, dva srebra u Svjetskom kupu, jedno europsko zlato, srebro i bronca, četiri norme za Olimpijske igre 2016. u Riu. Sve to nanizala je ove sezone trofejna generacija hrvatskog jedrenja. Malo je reći – kapa dolje momcima i curama!

 

HJS