Foto: ISAF

 

Hrvatska olimpijska jedriličarska reprezentacija je na Svjetskom prvenstvu u Santanderu zasad uzela jedno odličje, tri finala i četiri olimpijske norme za Rio 2016! Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su svoje peto svjetsko odličje, nakon zlata 2009., bronci od 2010. do 2012. kolekciji su danas pridodali srebro. Ukupno deset seniorskih odličja imaju Šime i Igor, pet svjetskih i pet europskih.

 

Nakon nekoliko vjetrovitih dana jutros ponovno posvemašnja bonaca. Niti daška vjetra u prvoj polovici dana, prvo finale je kasnilo skoro sat vremena. Za to vrijeme muški dvojci klase 470 strpljivo su čekali, kao i već puno puta dosad. Među deset posada koje su ušle u finale iznenađenja nije bilo. Iskusna ekipa, koja je međusobno već odjedrila jako puno regata. Prema stanju s bodovima četiri su posade igrale za odličja, vodeći Australci Belcher i Ryan, Fantela i Marenić na drugom mejestu uoči plova za odličja, Grci Mantis i Kagialis na trećem s pet bodova više od hrvatske posade i Britanci Patience i Willis na četvrtom s 15 bodova viška. Startalo se oko 16 sati, lagani vjetar. Šime i Igor su taktički odradili start, koncentrirali se na Grke i Britance, međutim uskoro su ih „nagazili“ Australci koji im u prvoj stranici u vjetar nisu dali disati, pa su konkurenti za srebro i broncu malo pobjegli, međutim opet dobrom taktikom do cilja Fantela i Marenić su uspijeli sačuvati srebrno odličje. Svjetski prvaci su Australci, brončani su Grci.

 

Šime Fantela: „Srebro je tu u kolekciji, dodali smo petu medalju, sretni smo, bio je težak tjedan i nemam što dodati. Naporno smo radili, sezona je bila duga i stvarno smo sretni“
Igor Marenić: „Cijeli tjedan je bio težak, počelo je s bonacama, trebalo je tu biti psihički jak, mislim da smo to dobro odradili. Zadnjih par dana je bilo vjetrovito, i to smo super odradili. Danas plov za odličja, Australac nas je skoro koštao drugog mjesta, centimetri su opet odlučivali, uspijeli smo zadržati srebro. Prezadovoljni smo.“

 

A slavlja će možda biti još. Zbog preslabog vjetra u klasi Finn se nije jedrilo, a u sutrašnji plov za odličja, s normom za Olimpijske igre u Riu 2016. ulazi Ivan Kljaković Gašpić. Britanac Giles Scott osigurao je zlato, a Ivan ima 13 bodova prednosti u odnosu na Francuza Jonatana Loberta na trećem mjestu i 14 u odnosu na Britanca Edwarda Wrighta na četvrtom. To je dosta udobna prednost, a dobro je za našeg kormilara što samo jedan bod dijeli Loberta i Wrighta, koji bi se tako taktički mogli više koncentrirati na međusobnu borbu.

 

„Sutra je zadnji dan, što će puhati to sam Bog zna, ali to ćemo ostaviti njemu na brigu, ja ću se pobrinuti da se dobro odmorim, naspavam, da budem spreman. Situacija je u redu, ne vidim realno neku preveliku prijetnju, samo trebam mirno odjedriti regatu do kraja i to je to. Mislim da ne bi trebalo biti problema. Dosta me današnji dan iscrpio, u 10.30 sam izašao iz kuće, i cijela ta neka užurbana atmosfera i nervoza, svi su bili nekako naelektrizirani, to se naravno odrazilo i na mene, ali uspio sam sačuvati hladnu glavu, stvarno sam se dobro osjećao i mislim da bi danas bio napravio još veću prednostu u odnosu na protivnike“ rekao je Ivan, koji u osam plovova za Finn nijednom nije prošao ciljem lošije od šestog mjesta, što je za svjetsko prvenstvo vrlo impresivan niz.

 

Pavle Kostov i Petar Cupać u 49er-u zauzeli su 21. mjesto. Nažalost nisu ispunili normu za Rio. Slijedeća prigoda je iduće godine na Svjetskom prvenstvu u Argentini.

 

Hrvatski jedriličarski savez