Foto: Radio.Hrt.hr / iJedrenje

 

U dokumentarnom filmu „Plavo bijeli svijet“redatelja Marjana Radovića, koji će premijerno biti prikazan u petak u Malom Lošinju,  prikazane su najveće avanture i izazovi s kojima se susreo hrvatski jedriličar Vedran Kabalin na regati MiniTransat.

 

Radović, roslavljeni hrvatski podvodni fotograf i iskusni ronilac pratio je jedriličara Vedrana Kabalina na njegovom odvažnom putovanju Atlantikom te sve dokumentirao u filmu naziva „Plavo bijeli svijet“. Pretpremijera ovoga filma održana je u srijedu, 12. rujna, u hotelu Bellevue na otoku Lošinju. Scenarij filma „Plavo bijeli svijet“ potpisuje Nevio Smajić, dok je ponosni sponzor filma hotelski brend Lošinj Hotels & Villas.

 

Filmom „Plavo bijeli svijet“ nastojalo se prenijeti iskustvo koje je hrvatski jedriličar i predsjednik lošinjskog Jedriličarskog kluba „Jugo“ proživio na putovanju koje je krenulo s Lošinja. Tako su u filmu prikazani i tijek ekstremne regate MiniTransat te svi izazovi i nedaće s kojima se Kabalin susreo u jedriličarskom pothvatu na Atlantiku.

 

U sklopu pretpremijere filma u lošinjskom Bellevueu, Vedran Kabalin zahvalio je svima koji su mu iskazali podršku prilikom višegodišnje pripreme za regatu prigodnim riječima: „Ploviti se mora, svatko u svome smjeru.“. Jedriličar i avanturist Vedran Kabalin istaknuo je i da su pripreme predstavljale logistički, vremenski i financijski najzahtjevniji i najsloženiji dio, dok mu je najteži dio regate bio donijeti odluku o odustajanju od regate i ostavljanju jedrilice u Atlantiku.

 

Svi građani i posjetitelji Lošinja te zaljubljenici u jedrenje imat će priliku premijerno pogledati film u sklopu festivala „Lošinjskim jedrima oko svijeta“ u organizaciji Turističke zajednice Grada Malog Lošinja. Premijera filma „Plavo bijeli svijet“ predviđena je u petak, 14. rujna, s početkom u 20.30 sati, na Trgu Republike Hrvatske u Malom Lošinju.

 

Morski.hr