Foto: ACI

 

Upoznati Kvarner i kvarnerske otoke s morske strane, jedan je od onih doživljaja koji zauvijek ostaju upamćeni. Ljepota prirode, idiličnost otoka, skrivene uvalice, ali i dobro opremljene i uređene marine, razlog su sve većeg broja nautičara na sjevernom dijelu Jadrana. Moreplovcima na Kvarneru dostupno je 30-ak luka te 16 marina s oko 5.000 vezova, od kojih je više od 3.100 u moru. Na kvarnerskim otocima u sustavu ACI-ja su četiri marine koje već na samom početku sezone bilježe odlične rezultate, a tu su i marine na otoku Krku, u Puntu i u Malom Lošinju, piše Novi list.

 

Nautička sezona na otocima Kvarnera, prema riječima direktora ACI-jevih marina, počela je izuzetno dobro. Bilježi se porast broja nautičkih gostiju od oko 20 posto, a veseli i produljenje sezone jedrenja na Jadranu. Velika ACI marina na otoku Cresu već godinama odredište je ljubitelja nedirnute prirode – kako zbog bjeloglavog supa koji se može vidjeti još samo na Cresu i okolna dva otoka, tako i zbog nesvakidašnjeg prirodnog fenomena – slatkovodnog Vranskog jezera u srcu otoka. ACI marina Cres nositelj je Plave zastave, a u akciji Turistički cvijet više je puta svrstavana među najbolje marine na Jadranu. Raspolaže s 461 vezom u moru i 70 mjesta za smještaj plovila na kopnu, a može prihvatiti i megajahte do 50 metara dužine.

 

„U prvih šest mjeseci ove godine i fizički i financijski pokazatelji su daleko najbolji u posljednje četiri godine. Razlog tome su i pogodnosti koje smo uveli u 2017. godini, akcije koje privlače nautičare i vlasnike brodova. Primjerice, uveli smo popust od 15 posto za sve nove brodove na stalnom vezu, a nagrađujemo i klijenta koji stimulira kolegu da dođe u našu marinu. Sve to dovelo je do porasta broja godišnjih, stalnih vezova, ali i tranzitnih i mjesečnih vezova. U našu marinu pretežno zalazi starija populacija, ali i brojne obitelji, uglavnom su to dugogodišnji gosti koji su u našem sustavu preko 20 godina, a najbrojniji su gosti iz Njemačke, Austrije i Italije“ govori Alan Šepuka, direktor ACI-jeve marine na Cresu koja ulaže u smještajne kapacitete, pa tako raspolaže i s osam apartmana.

 

Odlična popunjenost

 

Na otoku Rabu smjestile su se dvije ACI-jeve marine – Rab i Supetarska Draga. ACI marina Rab sezonska je marina koja se nalazi u gradskoj luci. Nautičarima nudi mnoštvo sadržaja – od restorana do servisne radionice. Raspolaže sa 142 veza u moru i otvorena je od 1. travnja do 31. listopada, dok ona u Supetarskoj Dragi posluje tijekom čitave godine. Smještena u malom ribarskom naselju, ona nautičarima pruža pravi doživljaj primorske kulture. Raspolaže s 328 vezova u moru i 53 na kopnu te privlači sve više nautičara s malom djecom upravo zbog pješčanih plaža koje se nalaze na tom dijelu otoka.

 

„Turistička sezona počela je izvanredno. Popunjenost marine je odlična, zapravo sve što smo zacrtali planom, to uspješno i ostvarujemo. U odnosu na lipanj prošle godine, u Supetarskoj Dragi, ali i u marini Rab, imamo oko 20 posto više tranzitnih gostiju i onih na mjesečnom vezu. Najčešće nam dolaze Nijemci i Austrijanci, a sve više i Česi i Slovaci. Nešto više od 60 posto gostiju marine u Supetarskoj Dragi su stalni gosti, koji su na vezu čitave godine, dok ostatak popunjavaju tranzitni i mjesečni gosti“ kazao je direktor rapskih ACI-jevih marina Darko Dumičić. Cijena tranzitnog dnevnog veza u Supetarskoj Dragi za, primjerice, 10 metara dugačak brod u špici sezone (srpnju i kolovozu) iznosi 350 kuna, dok je u tranzitnoj marini Rab privez nešto skuplji – 414 kuna.

 

„Moderni gost traži akcije, pogodnosti, a u skladu s time mi mu nastojimo i pružiti neku posebnu ponudu, dodatnu uslugu. Za dugogodišnje goste, koji su kod nas na vezu preko 30 godina, tako dajemo jubilarne nagrade, jeftiniji vez, gratis dizalicu. Želimo ostaviti dobar utisak i zahvaliti im na vjernosti“ govori Dumičić, dodajući da je usmena preporuka najbolja promocija njihove marine. U 34 godine postojanja ACI sustava, kaže Dumičić, to je najveća i najbolja njihova promidžba.

 

Zrće i sirevi – mamac

 

ACI marina Šimuni na otoku Pagu – svojevrstan je sjeverni ulaz u Dalmaciju i posljednja marina kvarnerskog otočnog kruga. Jedina je to marina na ovom naizgled surovom otoku koji se svojim vizurama razlikuje od puno pitomijih otoka u Kvarnerskom zaljevu, a koja raspolaže s 200 vezova u moru i 50 mjesta u »suhoj« marini. Prema riječima Ivana Mokosa, direktora ACI marine Šimuni, otok Pag sve je atraktivniji stranim i domaćim gostima, pa tako i nautičarima. Smatra da je za to zaslužan image Novalje, Zrća, kao meke najbolje ljetne zabave na plaži, ali i gastro ponuda otoka Paga, posebice sirevi.

 

„Naši najvažniji prihodi su oni od stalnih gostiju, međutim bilježimo i lagan rast broja tranzitnih gostiju u odnosu na prošlu sezonu. Vidljivo je i produljenje, odnosno rani početak nautičke sezone. Gosti sve ranije stižu, posebno ako su vremenske prilike pogodne za izlazak na more. Pag postaje sve zanimljivija turistička destinacija, pa je i to razlog da se naša marina sve češće nađe na nautičkoj ruti. Gosti nam dolaze čarterima iz Istre i s juga Hrvatske, sidre u marini dan-dva i kombijima odlaze u provod na Zrće“ rekao je Mokos, napominjući da Pag nije toliko često na ruti nautičara i zbog nedostatka sigurnih vezova na otoku.

 

„Posljednjih nekoliko godina prisutan je trend kupovine većih brodova tako da se i kapacitet marine smanjuje. Zato možemo reći da trenutno raspolažemo s oko 160 vezova u moru, a na godišnjem vezu imamo njih oko 140-150. Drugim riječima, gotovo smo popunjeni. Ljeti, kada nam stalni gosti jave da neće neko vrijeme biti u marini, na njihove vezove primamo goste u tranzitu. Otoku Pagu definitivno nedostaje još jedna marina, smatram da bi se time privukla i nautička ruta „ zaključuje direktor Ivan Mokos.

 

Novi list