Foto: Adria Libar 

 

Svoja iskustva u edukaciji u Pomorskom učilištu Adria Libar svakodnevno prenosi Marina Matić, magistra nautike.  Na brod ju je ukrcala  agencija kao prvu ženu u 13 godina rada agencije. ‘Nijemac koji me zaposlio između tisuću kadeta s popisa rekao je da ga nije briga ako imam dvije glave i svijetlim u mraku, bitna mu je moja naobrazba” priča MatićMarina Vlaić, inženjer pomorskog prometa, danas je voditeljica pomorske škole i  predavač na nautičkim tečajevima. Branka Gulin, magistra nautike, fakultet je upisala sa svoje 44 godine . Tada su je pitali “Branka, jel s tobom sve u redu, što će ti to?”, a danas kao predavač  dokazuje da ima načina raditi u nautici, a da ne ploviš.

 

Zaloa Sanchez Varela iz Španjolske u Split se doselila prije devet godina zbog ljubavi, a njen nautički put započeo je na studiju pomorstva u Bilbaou. Nakon završenog fakulteta i teške potrage za kadeturom, Zaloa je plovila kao časnik palube na brodovima španjolskih kompanija. "More nije isključivo za muškarce. Kad sam diplomirala, u klasi je bilo više žena nego muškaraca, a neke od mojih kolegica koje su zasnovale obitelj i dalje plove" istaknula je Zaloa Sanchez. Matea Kapitanović nakon završenog studija pomorske tehnologije jahta i marina danas radi u struci kao predavač.

 

Uz dobru viziju, uspjeh Pomorskog učilišta Adria Libar zasigurno je rezultat dobre predavačke i organizacijske ekipe koja sa posebnim stilom pristupa poslu.  Iz istog razloga u učilištu od ove sezone provode politiku poticanja udjela žena u nautici. Posebne pogodnosti odnose se na popuste za žene kandidata koji su pohađali ili će pohađati tečajeve za upravljanje brodicama i jahtama u ovom učilištu.

 

“Ovim pristupom želimo izraziti pozitivan i poticajan stav o sudjelovanju žena u nautici i pomorstvu općenito, o čemu kroz godine rada svjedočimo vlastitim primjerom. Ovo je još jedna pogodnost za naše kandidate, a slijede i posebne cijene za dodatne osposobljenosti žena za nautički kadar u ljetnim mjesecima” kazala je Katarina Barić, voditeljica obuke za upravljanje brodicama i jahtama u Pomorskom učilištu Adria Libar. “Naša je misija u poticanju pojedinaca i zajednice u uključivanju u nautičku priču kroz edukaciju. Ljubitelji mora ljetni odmor u našem učilištu mogu provesti na poseban način, učeči o njemu” objasnila je Barić.

 

Adria Libar