Foto: pomorac.net / flickr.com

 

Riječ je o gospodarskom prostoru u kojemu razni oblici pomorskog turizma, sa svojim procesima proizvodnje koji mogu uključiti i potaknuti razne vrste aktivnosti (ne samo turističke), ulaganja i poduzetničke inicijative, mogu biti pokretač složenijega društvenog i gospodarskog razvoja te otvaranja radnih mjesta u skladu s održivošću, ne samo u području zaštite okoliša.

 

Također se radi o području velikog potencijala koji će se moći u potpunosti iskoristiti samo ako zemlje na obali Jadrana, a sa njima i predstavnici privatnog sektora, budu surađivali na promicanju identiteta jedinstvenoga turističkog odredišta.  Upravo su to glavne poruke drugog izdanja susreta Adriatic Sea Forum – cruise, ferry, sail & yacht, međunarodnoga putujućeg događaja koje je ove godine osmislilo i organiziralo društvo Risposte Turismo u suradnji s Lučkom upravom Dubrovnik i Općinom Dubrovnik te uz podršku Turističke zajednice grada Dubrovnika i ACI marine.

 

Na događaju održanom u Importanne Resortu u Dubrovniku sudjelovali su predstavnici organizatora putovanja, putničkih agencija, brodarskih tvrtka, pomorskih agencija, lučkih terminala i zračnih luka, marina i lučica, čarter tvrtki, brodogradilišta, javne uprave, lokalna udruženja za promicanje turizma i mnogi drugi. Zadnji dan foruma obrađene su se teme odnosile na razvoj i upravljanje turističkim marinama, koje su iznimno važne za razvoj nautičkog turizma u tom području, i doprinos koji je sektor kružnih putovanja osigurao i može nastaviti osiguravati operaterima i uključenim lokalnim poduzećima zahvaljujući modelu upravljanja poslovanjem koji je sveobuhvatan i široko rasprostranjen.

 

Forum je nakon toga zaključen sjednicom posvećenom raspravi o budućem održivom razvoju područja, koje ne uključuje samo problematiku zaštite okoliša, već uzima u obzir i gospodarsku, poduzetničku i društveno-političku dimenziju razvoja. Tijekom sastanka još je jednom ponovljena potreba za većom suradnjom među zemljama koje graniče na Jadranu, imajući na umu koliko ekonomski razvoj  može pridonijeti i garantirati, a ne kompromitirati održivi razvoj teritorija. Također se podsjetilo na razne inicijative Europske komisije, koja određenim strategijama pomaže razvoju jadransko-jonske makroregije, a posebno na politike potpore vezane za pomorski turizam.

 

Ovogodišnje izdanje ponovno se dokazalo kao prava prilika za raspravu i pokretanje novih inicijativa i suradnji. Jedan primjer tome je projekt pokrenut sa strane marina na Jadranu, na čelu sa talijanskom udrugom Assomarinas i ACI za Hrvatsku, koji će služiti kao platforma za buduće sporazume kojima će se moći pridružiti i druge udruge te pojedinačni operateri, sa ciljem sve uspješnije promocije i organizacije pomorskog turizma tog područja.

 

„Na kraju ovoga drugog izdanja susreta Adriatic Sea Forum“ izjavio je Francesco di Cesare, predsjednik društva Risposte Turismo „ne možemo nego biti zadovoljni iznimnim zabilježenim međunarodnim odazivom zahvaljujući kojemu je forum još jednom imao priliku ugostiti najvažnije operatere iz područja kružnih putovanja, trajektnog prometa i turizma motornim jahtama iz poduzetničkog svijeta, najvažnijih međunarodnih udruženja i najvažnijih institucija povezanih s turizmom koje djeluju unutar i izvan uključenih zemalja. Rezultat je to koji svjedoči o uspješnosti projekta nastalog 2013. godine s ciljem promicanja Jadrana kao jedinstvenog i velikog turističkog odredišta i poticanja suradnje između 7 zemalja, 25 regija i više od 150 turističkih odredišta koja se nalaze na njegovoj obali“ zaključio je di Cesare i najavio početak organizacije trećeg izdanja ovoga događaja koji će gradu domaćinu ,za vrijeme trajanja foruma, u okviru pomorskog turizma dodjeliti titulu vodećeg turističkog središta na Jadranu”.

 

Adriatic Sea Forum