Foto: Scor.hr 

 

U svojem 21. izdanju tradicionalna Riječka regata radio-upravljanih jedrilica održat će se u subotu 14. i nedjelju 15. ožujka u akvatoriju riječke luke ispred Gata Karoline riječke. Za regatu je prijavljeno 25 natjecatelja iz Hrvatske, Mađarske, Italije i Španjolske, a regata se boduje za Hrvatsku rang-ljestvicu klase One Metre i Hrvatski kup za klasu One Metre.


 
Ova će regata biti ujedno i jedna od zadnjih provjera za reprezentaciju Hrvatske koja će u svibnju sudjelovati na Svjetskom prvenstvu klase One Metre u Foster Cityju, SAD. Zadnjih godina upravo su hrvatski jedriličari preuzeli primat u svjetskom jedrenju RU jedrilicama, a u Rijeku dolaze Zvonko Jelačić, svjetski prvak iz 2009, srebrni na europskom prvenstvu 2012 i brončani iz 2010; Marko Matić, aktualni svjetski vice-prvak, europski prvak iz 2010 i brončani iz 2008 i  Mario Škrlj, brončani sa svjetskog prvenstva 2009.


 
Regata će se održati u samom centru Rijeke, na Gatu Karoline riječke, a zbog svoje atraktivnosti i mogućnosti praćenja regate na regatnom području u akvatoriju do 100 metera ispred Gata, vjerujemo da će regata i ove godine privući veliki broj gledatelja. Program regata:Subota,14. ožujka:         11:00 Registracija i premjeravanje
                                         11:30 Sastanak kormilara
                                         12:00 - 17:00 Jedrenja

Nedjelja, 15. ožujka:       10:00 - 15:00 Jedrenja
                                         15:30 Dodjela nagrada Dodatno natjecanjima u klasi One Metre tijekom regate održat će se i prezentacija početničke klase RG-65 i projekta razvoja jedrenja RU jedrilicama među djecom i mladima u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatskog jedriličarskog saveza. Cilj je tog projekta približiti ovaj jedinstveni spoj sporta i tehničke kulture djeci i mladima kojima će na raspolaganju biti nekoliko jedrilica s kojima će moći zajedriti uz najbolje hrvatske RU jedriličare.Regate radio-upravljanih jedrilica ne razlikuju se značajnije od regata ostalih klasa. Jedina razlika je samo u tome što kormilari nisu na samoj jedrilici već putem radio uređaja upravljaju jedrilicama na regatnom području blizu obale gdje se regate mogu pratiti od početka do kraja, i gdje je poznavanje jedriličarske taktike, trimanja jedrilica, prepoznavanja promjena smjera i jačine vjetra jednako važno za uspjeh kao i kod ostalih „velikih“ jedrilica.


 
Riječka regata je najdugotrajnija hrvatska regata radio-upravljanih jedrilica U dosadašnjih 20 izdanja na riječkoj regati je sudjelovalo 114 jedriličara iz Češke, Francuske, Hrvatske, Italije, Mađarske, Rumunjske, Slovenije, Španjolske, Turske, Ukrajine i Velike Britanije.  Upravo je ova regata bila prva koju je organizirao Riječki jedriličarski klub nakon čega je u proteklih 20 godina uslijedila organizacija nekoliko svjetskih, europskih, mediteranskih, državnih prvenstava različitih klasa i tipova jedrilica.


 
Rezultati regate i fotografije bit će dostuni na web stranicama regate, gdje su već dostupni svi rezultati i fotografije svih 20 dosasašnjih riječkih regata RU jedrilica.

 

Scor.hr