Foto: Tesa.com

 

Svaki vlasnik broda koji u pravilu sam održava svoje plovilo zasigurno je najmanje jednom prilikom obavljanja radova koristio papirnate ljepljive trake, bilo da je uz njihovu pomoć iscrtavao ravne linije, nanosio zaštitne premaze ispod vodene linije, montirao dijelove opreme ili pak izolirao pojedine dijelove trupa i opreme prilikom obnavljanja i nanošenja novih slojeva boje. Upravo pri takvim radovima papirnata traka je gotovo nezamjenjiva.

 

Posljednjih su godina, s razvojem novih tehnologija, paralelno razvijane i nove vrste ljepljivih traka koje su dodatno prilagođene nautičarima i njihovim potrebama, posebno dizajnirane da zadovolje niz specifičnih namjena, zbog čega su im dodana i posve nova svojstva dodatne izdržljivosti i trajnosti. Njemačka tvrtka Tesa, u pravilu dobro poznata našim nautičarima budući da se njezini proizvodi već dugi niz godina nalaze na hrvatskom tržištu, u tim je inovacijama otišla najdalje, razvivši cijelu paletu novih, izdržljivih i trajnih traka otpornih na vremenske uvjete i utjecaj morske soli, namijenjenih upravo  za radove na plovilima.

 

Među brojnim vrstama traka iz programa Tesa Marine većina će nautičara odmah prepoznati dobro poznatu papirnatu traku specifične prljavo-žute boje, klasični proizvod koji se koristri za označavanje i zaštitu pri bojenju ili pak nanošenju antifouling premaza. Traka s oznakom Tesa Marine 4323 prikladna je za lijepljenje na gelcoat, jer je podatna i prilagodljiva, lako se lijepi za površinu, a što je jednako važno lako se i skida jednostavnim povlačenjem. Iako je vrlo praktična i otporna, prilikom njezine upotrebe treba voditi računa da se traka ne ostavi predugo zalijepljena na površinu.  Ostane li traka više dana zalijepljena za trup, može se dogoditi da se prečvrsto slijepi sa podlogom, što će otežati njezino skidanje. Stoga je traku 4323 dobro skinuti u roku od par dana.

 

Ukoliko ste pak naumili na svojem plovilu obaviti radove koji će potrajati i duže od nekoliko dana, te ljepljivu traku planirate ostaviti zalijepljenju na trupu tijekom dužeg perioda, u tom će slučaju bolji izbor biti Tesa traka kataloškog broja 4435, koja može ostati zalijepljena na vanjskim površinama plovila, izložena suncu i vlazi, i do 15 dana nakon lijepljenja. Izrazito stabilna traka, iznimno otporna na UV zračenje, proizvedena je u plavoj boji, te je namijenjena vanjskim radovima, lako se lijepi i jednako lako skida, te je idealna za radove povlačenja ravnih crta na trupu, iscrtavanje ukrasnih linija ili označavaje vodene linije, te za zaštitu pojedinih dijelova brodske opreme.

 

Još jedna od posebno proizvedenih zaštitnih traka, ona pod brojem Tesa Marine 4848, namijenjena jeza zaštitu većih površina na brodu, neovisno o kojem je materijalu riječ. Ova je traka prozirna, lako se nanosi na površinu koja se želi zaštititi jer je samoljepljiva, iznimno je otporna na habanje i na UV zrake, te štiti prekrivenu površinu poput tankog filma i do četiri tjedna. Nakon obavljenih radova jednako se lako uklanja bez oštećivanja površine na kojoj se nalazila. Idealna je za zaštitu svih brodskih površina koje se mogu oštetiti prilikom radova na plovilu.

 

Traka s oznakom Tesa Marine 4965 posebno je dizajnirana za trajnu montažu pojedinih dijelova opreme na drvu, plastici ili metalu, a koji neće dugo biti izloženi težim opterećenjima. Primjerice, njezina je namjena idealna u situacijama kada slova i brojeve registracije plovila ili pak imena želite pričvrstiti na bočne strane broda. Izrazito je otporna na vlagu i toplinu - i do 100 Celzijevih stupnjeva – a prema proizvođačkoj garanciji predmeti pričvršćeni na ovaj način uz pomoć trake 4965 ostat će na svojem mjestu i do 30 godina. Kratki pokus sa pričvršćivanjem inox alke (koja se u pravilu montira vijcima) na plastičnu podlogu broda uz pomoć ove trake pokazao je da je alka bila doista vrlo čvrsto priljubljena uz površinu i da je izdržala lakše opterećenje. Sam postupak lijepljenja predmeta uz pomoć trake 4965 vrlo je jednostavan. Dovoljno je odrezati željeni komad trake sa koluta, zalijepiti je za stražnju stranu predmeta koji želite montirati, odabrati željeno mjesto te predmet snažno pritisnuti na podlogu oko pet sekundi. I mirni ste narednih 30 godina.

 

GDJE KUPITI TRAKE IZ PROGRAMA TESA MARINE I PO KOJOJ CIJENI

 

Trake Tesa Marine moguće je nabaviti u gotovo svim trgovinama nautičke opreme u Hrvatskoj, a maloprodajne cijene su u gotovo svim trgovinama slične ili uz vrlo mala odstupanja.

 

Univerzalna traka Tesa Marine 4323Tesa.6

- prodaje se u kolutovima od 50 m dužine i širine od 19 mm

(po 9,30 kn za komad) pa do 50 mm (po 23,90 kn)

 

 

 

Traka Tesa Marine 4435, plava

Tesa.7          - u kolutu dužine 50 m i širine 25 mm (po 38,99 kn)

          - 30 mm - 46,99 kn,

          - 38 mm - 59,79 kn,

          - 50 mm - 78,49 kn

 

 

Zaštitna samoljepljiva folija Tesa Marine 4848Tesa.8

- prodaje se u kolutu dužine 100 m i širine od 122 mm do 500 mm

(kolut širine 125 mm stoji 83,79 kn).

 

 

Tesa.9

 

Traka za trajnu montažu Tesa Marine 4965, crvena

- proizvodi se u kolutu širine 19 mm i dužine 5 metara - 37,99 kn

 

 

 

Nautica Portal