Foto: Scottfillmer.com

 

U zadnjem nastavku našeg mini serijala o pravilnom korištenju i održavanju jedara donosimo nekoliko korisnih savjeta o čuvanju jedara i njihovom spremanju izvan nautičke sezone kako bi se maksimalno produžio njihov vijek trajanja, te o efikasnom uklanjanju mrlja i nečistoća sa jedara.

 

UKLANJANJE MRLJA

 

Krv i plijesan: Potopite prljavo područje jedra u vodu s malo izbjeljivača na dva sata, te lagano protljajte.

Hrđa: Na tržištu se nudi mnogo sredstava za uklanjanje hrđe. Pored sredstva koje ste odabrali, iznimno je važno dobro isprati očišćeno područje na jedru.

Ulje, masnoća i čađa: Nanesite malo acetona ili nekog blažeg otapala te očistite mrlju sa čistom krpom. Kad ju djelomično uklonite, protljajte prljavi dio sa otopinom vode i deterdženta. Temeljito isperite sav aceton sa materijala.

 

ČUVANJE JEDARA

 

Sva jedra bi trebala biti složena ili zarolana na način da se izbjegnu pregibi i trajne deformacije. Trebalo bi ih čuvati u dobro prozračenom, čistom prostoru. Izbjegavajte spremanje jedara u vlažne prostore, jer vlaga privlači plijesan. Razvoj plijesni ne utječe na čvrstoču jedra, ali može prouzročiti nastanak ružnih mrlja koje nije lako ukloniti.

 

POVRATAK U JEDRARNU

 

Vrlo je važno za vijek trajanja i čvrstoču Vaših jedara da ih jednom godišnje vratite u radionicu Vašeg jedrara na pregled, popravak i pranje. Ovakav običaj može uvelike produžiti vijek trajanja jedara, i omogućiti Vam da dobijete maksimum od njih, kad govorimo o njihovim performansama i izgledu.

 

I na kraju, želimo Vam SRETNO I UGODNO JEDRENJE!!!

 

Davorin Righi, jedrar

UK Sailmakers