Foto: Gscmarine.com / Youtube.com

 

Nekoliko korisnih savjeta jedrara o „prvoj pomoći“ za oštećena jedra i osnovnim pravilima pripreme jedra za zimovanje: 

 

POPRAVLJANJE JEDARA:

           

Ako tijekom uporabe potrgate ili na drugi način oštetite neko od svojih jedara, evo nekoliko smjernica:

 

o  Spustite jedro što je prije moguće kako biste spriječili nastajanje još veće štete.

o  Ako je to moguće, nemojte jedro više koristiti dok ga ne popravi jedrar.

o  Mala napuknuća i rupice nisu zabrinjavajuća šteta i u pravilu ne bi trebala spriječiti normalno korištenje jedra.

o  Privremeno rješenje kod malih oštećenja je ljepljiva traka. Jednostrano ljepljivo Dacron platno, jednostrano ljepljiva traka, ili čak ljepljiva traka iz vaše kutije prve pomoći će dobro poslužiti. Što je traka ljepljivija, to bolje! Područje gdje je nastala šteta prvo isperite vodom, pa osušite. Zatim prilijepite obje strane jedra. Ako ništa drugo ne pomaže, za sušenje jedra može poslužiti aceton. Jednostavno stavite aceton na područje koje želite osušiti i pričekajte dok ne ishlapi.

o  U hitnim slučajevima, možete zašiti svoja jedra od Dacrona iglom i koncem. Ako je potrebno pojačanje koristite jednu ili više vrpci za vezivanje jedra. One su vrlo čvrste, a lako ih je ušiti. S druge strane, ne preporučamo ručno šivanje laminiranih jedara. Rupice koje nastanu prilikom šivanja u ovom slučaju naprave više štete nego koristi.

 

ODRŽAVANJE JEDARA:

 

Često korištena jedra, ili ona upotrebljavana po lošem vremenu, trebalo bi oprati na kraju svake sezone, a to preporučamo da obavi vaš lokalni jedrar. Ako to nije moguće, potopite jedra u vodu sa sapunom na nekoliko sati, nakon čega ih temeljito isperite. Jedra prije slaganja moraju biti potpuno suha. Ako su izuzetno prljava, dodajte u vodu malo izbjeljivača prije nego ih potopite. Prljava područja možete lagano četkati. Laminirana jedra bi trebalo isprati, osušiti, i složiti. Nemojte ih potapati ni četkati.

 

Davorin Righi, jedrar

UK Sailmakers