Foto: STAL

 

Smanjiti potrošnju goriva na najmanju moguću mjeru, povećati efikasnost motora, ubrzati postizanje optimalne brzine glisiranja, a pritom i povećati udobnost vožnje cilj je koji nastoji postići svaki vlasnik glisera. Jednako tako svaki vlasnik brzog plovila dobro zna da je sve nabrojeno daleko lakše postići uz pomoć stabilizatorskih ploča, tzv. „flapsova“, koji značajno pridonose poboljšanju karakteristika svakog glisera. To je posebno vidljivo kod manjih plovila koja su sklonija nekontroliranom podizanju pramca prilikom ubrzanja, „skakanju“ na valovima i čestim udarcima o površinu mora ili jezera, što usporava plovilo i vožnju čini izrazito neudobnom, a potrošnja goriva pritom se penje u nebo.

 

Američka tvrtka Bennett, specijalizirana za proizvodnju i montažu stabilizatorskih ploča, proizvela je samonivelirajuće flapsove (SLT – Self-leveling Tabs) namijenjene upravo gumenim čamcima i gliserima dužine između tri i šest metara (od 10 do 20 stopa), koji ne koriste hidrauliku i vrlo su jednostavni za montažu jer ne zahtijevaju nikakve posebne radove unutar plovila, već isključivo montažu aktuatora na krmenom zrcalu. SLT flapsovi reagiraju na brzinu i pritisak vode. Na manjim brzinama aktuatori pritišću ploče prema dolje te podižu krmu plovila, a kako se brzina plovila povećava pritisak vode podiže ploče prema gore stabilizirajući plovilo i poravnavajući ga u odnosu na površinu vode.

 

Bennet.flaps2SLT flapsovi proizvode se u dvije dimenzije – SLT6 na sebi imaju ploče dimenzija 15 x 25 centimetara i predviđeni su za plovila dužine od 3 do 4,5 metara, dok flapsovi SLT10 imaju ploče dimenzija 25 x 25 centimetara i idealni su za čamce i glisere dužine od 4,5 do 6 metara. Oba tipa flapsova imaju iznimno snažne i izdržljive aktuatore čija se pozicija može mijenjati na samoj ploči. Iako su jednostavniji i cijenom znatno prihvatljiviji od dobro poznatih Bennettovih hidrauličnih flapsova, SLT flapsovi kvalitetom i materijalima od kojih su izrađeni nimalo ne zaostaju za njima.

 

Bennet.flaps1Montiranjem SLT flapsova na gumenjak ili gliser vaše će plovilo brzinu glisiranja postići na manjim brzinama od predviđenih za taj tip čamca ili glisera uz osjetno manje „mučenje“ motora, povećanje njegove učinkovitosti i značajno manju potrošnju goriva (u nekim slučajevima ušteda na gorivu penje se i do 30 posto), plovilo će brže glisirati, a neugodni udarci čamca o površinu vode prilikom glisiranja bit će osjetno smanjeni, što će vam omogućiti veću udobnost prilikom vožnje te povećanu sigurnost plovidbe zbog lakše kontrole plovila.

 

Tvrtka STAL d.o.o., ovlašteni uvoznik i distributor Bennett flapsova za hrvatsko tržište, upravo je pokrenula akciju prodaje SLT flapsova po povoljnim cijenama. Flapsove SLT6 za plovila od 3 do 4,5 metara možete nabaviti po maloprodajnoj cijeni od 1.690 kuna za komplet, dok flapsove SLT10 za čamce i glisere do 6 ili 6,5 metara dužine možete kupiti po cijeni od 1.800 kuna za komplet.

 

Više informacija o SLT flapsovima možete dobiti na:

Stal d.o.o.
Zagrebačka 2

Novaki samoborski
10431 Sveta nedelja
    
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.               
Tel:  ++385.91.520 96 15               
Fax: ++385.1.614 73 96

 

Nautica Portal