Slane tehnike > Mornarske tehnike

Spinaker, funkcija barbera

(1/2) > >>

vragec32:
Mogli bismo malo o funkciji barbera, posebno s naglaskom na prijenos sila sa škota spina na trup.
Kakva su vaša razmišljanja. Evo malo mojih.
Da li barberi služe samo za stabiliziranje spina ili oni osim što olakšavaju brod na hvatištu također "preusmjeravaju" vučnu silu. Mišljenja sam da pretvaraju kosu silu u škotama (koje stvaraju veliki uzdužni moment koji topi provu jer je hvatište skoro na krmi) u dvije komponente povoljnijeg smijera:
- jednu vertikalnu na hvatištu barbera negdje na poprečnoj osi koja prolazi kroz težište broda, koja izdiže i olakšava brod te
- drugu na hvatištu koloture škote, koja tada ima povoljniji (horizotalniji) smijer i stvara manji uzdužni moment = manje topi provu
Budući da na ovakvo tumačenje još nisam naišao pitam se da li sam na pravom tragu. Fizikalno mi to štima.

Dario:
nisam nikad razmislajo o barberima na fizikalni nacin vec samo zbog spina

mislim da bi moglo biti i nesto u tome, zanimljiva teorija

bas me zanimaju misljenja drugih

dag:
Treba prvo reci da u normalnim uvjetima radi samo barber na skotini (ili bracu), tj na skoti spinakera koja na tim uzdama prolazi kroz vrh tanguna. Sila u tom roglju spinakera dijeli se na tangun i skotinu (ne znam u kojem bi to bilo omjeru), a onda i na basso, barber i hvatiste skotine na krmi. Sve su te tocke (osim hvatista skotine na krmi) oko tezista broda ili ispred njega.
Ovako diletantski razmisljajuci, cini mi se da ta komponenta sile koja dize krmu svakako postoji, ali i da je u usporedbi s silom i polugom koju ima vrh spinakera na jarbolu, gotovo zanemariva.
Ako grijesim, samo navalite ...  ;)

dag:

--- Quote from: snipe on November 01, 2008, 10:53:04 AM ---... siguran sam da mogu napisat koju pametnu o barberu, njegovoj funkciji i konkretnim primjerima/situacijama.

--- End quote ---
Ajde ekipa, to su sve podjednako vazni aspekti jedrenja.
Snipe daj svoj prilog temi, iz svog kuta gledanja! Razmisljanja i fizika sila na brodu, izvrsna su stvar i prolaze kroz filter prakse u navigaciji. Sve je vazno da bi se jedrilo bolje.

sailpower:
Ovako posto sam ja tek nedavno PRVI PUT (nazalost :'( ) jedrio s spinom sve sto znam je da bi barber (privjetrinski) trebao sluziti da se ne iskrivi stupić ograde...  ;D Do fizike jos nisam stigao  ::)
Volio bih cuti misljenje Snipe-a  ???

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version