Slane tehnike > Mornarske tehnike

Kako vi slažete jedra

<< < (2/3) > >>

Dario:

--- Quote from: GRINGO_ZD on March 15, 2009, 03:16:15 PM ---Dakronska jedra ako se ne varam, mislim da je ok sa dodatkom da nedostaje završni dio, tj slaganje u poprečnom smjeru.
Tu su mene učili da je puno bolje "zarolati" tj ne slagati nego namotati u širokom voju, tako da se izbjegnu prelomi u dva smjeru. Inače i osnovno slaganje nastojati izvoditi po istim pregibima.
Leo
Što se tiće vlage tu ste u pravu ali je najbitnije čuvanje od sunca, ono je smrt za sva sintetička vlakna.

--- End quote ---

ako su jedra kevlarska ond aih nije dobro slagati stalno na isti rub jer s eoslabljuju vlakna (kaokod npr. aluminija kad ga stalno presavijate-zamor materijala)
zato ih je najbolje srolati ako je moguce

Leprecon:
Sve sto je ekipa rekla, slaganje na fete ako je privremeno, rolanje preko zime i(li) za dulje spremanje.

I jos bi dodao da ja volim slagati prednje jedro tako da prednji porub ne ide prema sredini nego ostaje naprijed. Pogotovo genovu koja je velika i obavezno kad se jedra spremaju za regatu.

Dario:
to je dobro jer kod dizanja u tuff luff vec cijelo jedro slozeno da ulazi bez problema ali kad je tako slozeno onda su šteke po cijeloj genovi tako da ju je skoro ne moguce preklopiti 

Leprecon:
Da, istina. Al to onda opet ovisi o genovi i jel se sprema u vrecu ili u onaj saket u kojem se ne treba preklopiti.

harakiri:

--- Quote from: Leprecon on March 31, 2009, 02:45:24 PM ---Sve sto je ekipa rekla, slaganje na fete ako je privremeno, rolanje preko zime i(li) za dulje spremanje.

--- End quote ---

baš sam to htio reći

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version