Slane tehnike > Mornarske tehnike

Spinaker, trimanje s bocnim vjetrom

<< < (3/3)

snipe:
Što se tiče tanguna nisu mi baš jasni svi komentari, pa ću nadodat par stvari (možda je to već rečeno, ali nisam primjetio, ili sam lijen dva put pročitat :-[)

Pitanje je bilo kako se određuje visina tanguna?

određuje se prema privjetrinskon porubu.
kako bi spin uvijek najbolje vuko' uvjek ga držimo na granici pražnjenja (tako da nam porub trese) i po predjelu na kojem porub najprije počne trest određujemo da li ćemo tangun dignut ili spustit. ako najprije počne trest pri vrhu malo ćemo dignut, a ako najprije zatrese pri dnu spustit tangun. znači spin treba počet praznit podjednako od vrha prema dnu.

isto tako nastojimo da nam rogljevi budu simetrični (što je već neko spomenuo), ali to je u bliskoj vezi sa gore navedenim

visinom tanguna također određujemo i dubinu spina, ali kako je to usko povezano i sa funkcijom barbera ne bih o tome ;D (šala mala, morao sam; sorry)

vragec32:
Brisano ...
Postavit ću pitanje (sad, kako da pitanje postavim a da se ne čini kao da ga je pisao fizičar):
- da li barber mijenja kut škotice ili braca tako da kad bi produžili tu škoticu preko jedra ona prođe kroz onaj dio spina "koji najviše vuče" (kroz težište). Slično kao kod genove i klizača, Klizačem mijenjamo kut škote prema roglju tako ta taj zamišljeni produžetak škote, taj pravac, prolazi kroz težište genove. Ako klizač pomaknemo naprijed, kut se promijeni tako da taj produženi pravac ode iznad težišta i genova se uvjetno rečeno "otvara" u donjem dijelu (gora se zatvara) jer je veći dio sile ispod te zamišljene produžene škote (tog produženog pravca) i naravno obrnuto. Kao na vazi, ravnoteža.
E sad, ako je to tako (???), da li se nešto slično događa i sa spinom?

dag:
Za razliku od genove, spi je fiksiran samo u tockama a ne po porubu, pa ako jednu tocku pomaknes a ostale dvije su fiksne, cijelo ce se jedro deformirati i prilagoditi. Ovako na prvi pogled, cini mi se da sve skote uvijek konvergiraju kao tangente na kaloti.

vragec32:
"... konvergiraju kao tangente na kaloti." ?
E je ti fora! Možeš to malo spustit na razinu ljudi koje je načeo onaj Nijemac ... kako se zove ... ?
Može li se to malo pojasniti ili da kopam po knjigama?
Da, jedro će se deformirati i prilagoditi ...
i možda prikrit naše greške? Da li je cilj deformirat jedro ili ga imati pravilne forme. Sad, što je pravilna forma ...?
Ha, sjetio sam se ... Alzheimer!

snipe:


Dakle mislim da mjenja, zato jer o položaju barbera ovisi položaj braca a time i dubina spinakera, e sad gdje brac tangira spinaker tj koliko to utječe na težište nisam baš siguran, ali vodeći se primjerom genove sigurno utječe, a koliko neznam.

pozdrav,

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version