Slane tehnike > Mornarske tehnike

Spinaker, trimanje s bocnim vjetrom

(1/3) > >>

Dario:
Spinaker je jedno od najtezih jedara za trimanje jer je fiksan samo u jednoj tocki.  Jedrenje u bok obuhvaca kuteve od cca 80-130 stupnjeva prividnog za sta se koriste spinkeri manje dubine ( tkz. VMG). Za amatere vazno je da uvijek pokusavaju drzati spin simetricnog oblika podizanjem tanguna da rogljeiv budu jedanke visine.

Pri laganom vjetru bitno je stalno raditi skotinom do ruba praznjenja spina jer da bi se smanjilo zanasanje i povecala brzina, da bi s enapuhao spin treba gornjom ga izvuci van i onda opet vratiti do straja ako se jedri ostro.
Tangun treba spustit da bi otprilike zadrzala simetricna forma spina i dobilo na brzini jer se otvori zavjetrinski rub spina. Za veci kut tangun se podize a prilikom opadanja s refulima spusti.

Kod srednjeg vjetra tangun je blizu straja, nikad nije naslonjen na prednji straj da ne bi doslo do njegovog ostecenja. Prije dolaska refula treb amalo popustit skotu i onda u refulu dodatno zategnut kako bi barka ubrzala. Vazna je dobr asuradnja kormilara i trimera!

Po jakom vjetru sa spinom u bok je gotovo nemoguce, zato genova gore i udri  ;D 


Samo kako obicno biva, svi sve vide i svi su pametni tako da mogu ja zamislit bilo sta al tangun ide van-unutra-gore-dole bez mojih naredbi  ;D

dag:
E to mi se svidja! Tako se pise! Komplimenti.
A kako varira i o cemu ovisi visina hvatista tanguna na jarbolu? Mijenjas li ju tokom jedrenja?
A kad vjetra gotovo uopce nema i spi visi kao bakine gace a moras voziti krmu, kako ces ga posloziti?

Dario:
visina hvatista ovisi o tome koliko je tangun po altu (konop koji dize tangun) dignut, tj. uvijek se pokusava da tangun bude horizontalan jer onda najmanje "trpi"

a kad vjetra skoro nema onda svi sjedaju na zavjerinsku stranu da se barka nagne  i barem djelomicno odvoji spin od jedra i krizeva, neki puta cak rukom drzat da se skroz eliminira tezina tezin askota koje ga vuku dole..kad smo imali genaker sa dvije skotine zakacene u jedan rogalj onda smo znali privjetrinsku skotinu otkacit da ne poteze genaker prema dole bzvzedag:
A kako rijesit straorcadu ili strapoju?

Dario:
ne znam na sta mislis kad kazes "strapoju" , pojlabandu? kad bum sam prijede preko?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version