Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najveće dubine jedra, a možemo analizirati i druge podatke važne za procjenu trenutačnog stanja i optimalnog namještanja jedra

MLADEN ŠUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ŽIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i čovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu „Ocean i druge priče“ o svojim dogodovštinama na brojnim svjetskim putovanjima

Author Topic: Regata "ln Memoriam Alena Brukete", 22-23. 09. .2018 Zadar - Iž  (Read 6355 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Leo

  • Guest
Regata "ln Memoriam Alena Brukete", 22-23. 09. .2018 Zadar - Iž
« on: September 22, 2018, 04:23:34 PM »
Na regatu se prijavilo 20 jedrilica.

Start prvog plova u subotu u 11 ispred Uskoka, ruta Veli Ždrelac , otočić Rutnjak cilj pred Velim Ižom.
Ugodno jugo , start pod spinakerom, brzinska vožnja do Ždrelca i orca do Rutnjak sa kratkom dionicom pod spinakerom u cilj.
Iako shorthanded, trojica, dobro odjedrili, u cilju 6ti iza odlikaša.

Leo

  • Guest
Re: Regata "ln Memoriam Alena Brukete", 22-23. 09. .2018 Zadar - Iž
« Reply #1 on: September 24, 2018, 09:23:47 AM »
Rezultati


Leo

  • Guest
Re: Regata "ln Memoriam Alena Brukete", 22-23. 09. .2018 Zadar - Iž
« Reply #2 on: September 24, 2018, 10:40:03 AM »
U nedjelju je odjedren drugi plov. Lijep sunčan, topao dan, južin od 11tak čvorova.
Ruta; start ispred Velog Iža, prolaz kroz Veli Ždrelac i cilj u Zadru, pred Uskokom.
Start je u krmu, kako smo trojica startamo malo konzervativnije, iz daljega, zadnju minutu dižemo spinaker.
Pokazuje se dobrom taktikom jer iako startamo nešto iza večine na liniju starta dolazimo u punoj brzini.
"Odlikaši" su naravno naprijed, kako svi imaju genakere jedre strmije od kursa prema prolazu Ždrelca, svi idu pod zapadnu obalu Ugljana.
U početku držimo kurs prema prolazu ali kako se jedan brod pod spinakerom (greškom je izgledalo da je u našoj grupi) penje iznad nas moramo oštrije voziti kako se ne bi postavio u našu privjetrinu.
Nakon nekog vremena radimo pojalubandu i odlazimo od Ugljana prema sredini kanala, kratka dionica i ponovno pojalabanda i kurs prema ulazu u Ždrelac.
"Odlikaši" Gringo 2, Wish You Were Here i Furiosa odmiću u prolaz dok smo se Lani, Gheishi i Malubi približili, naime oni iako brži morali su pod genakerima voziti oštriji kut pa time prelaziti veći put.
Kroz Ždrelac postoje dvije opcije , držati se istočnije, uz obalu Ugljana, sigurno manji kontra kurenat ali zbog okretanja juga preko Ugljana i vjetar više po krmi uz to i mogućnost da brda na Ugljanu stvore sjenu.
Druga varijanta je voziti uz zapadnu stranu prolaza, bliže Rivnju, povoljniji kut vjetra ali izrazito jak kontra kurenat.
Ispred nas Geisha, koja je odabrala zapadnu stranu vidno usporava, držimo se istočnije pokušavajući ne upasti u sjenu Ugljana.
Na najužem dijelu instrumenti bilježe struju i do 2 čvora.
Na izlazu iz Ždrelca, Gheisha koja je usporila jer se prebacila prema Ugljanu te ukrmila nalazi se ispred i blizu, jedina varijanta je još ukrmiti i otići pod Jidulu da ne bi upali u njihovu sjenu.
Na izlazu iz Ždrelca slijedi orca prema cilju, Gheisha sa svojih 47 stopa ubrzava i odlazi ko krstarica prema Petrčanima, očigledno namjeravaju preći zadarski kanal i onda uz obalu orcati do cilja.
Prema kursevima "odlikaša" čini nam se da je puno povoljniji kut vjetra uz obalu Ugljana, praktički dozvoljava kurs prema cilju.
Ispred nas Maluba drži taj kurs i mi nastojimo ostati uz Ugljan, povremenim kratkim repiketima vračamo se na taj kurs kad nas okretanje vjetra udalji od obale.
Negdje na pola udaljenosti od Ždrelca do Zadra, vjetar malo pada i na Malubi dižu light genovu koja, preko špiruna, ima znatno veću površinu ali nešto lošiji kut.
U početku ih dobro nosi i imaju odličan kurs prema cilju ali okretanje vjetra i izlazak iz "kanala" uz Ugljan ubrzo ih skreće iz kursa. U nekoliko minuta iz pozicije gdje su bili prilično ispred nas nalaze se isto toliko , ako ne i više, ispod nas.
Nastavljamo kursom uz Ugljan i tek kad smo potpuno sigurni da možemo dohvatiti cilj prelazimo u lašku orcu, nekih 40tak stupnjeva prividnog vjetra.
Pokušali smo dignuti drifter ali se pokazalo da se samo pojačaju sile a bez efekta, te nastavljamo sa genovom.
U visini Dikla, Geisha, koja je došla do kopna okreće te se prolazi ispred Malube.
U visini svjetionika Punta mika okreću u kurs prema cilju.
Mi smo nešto ispred i imamo prostora za opadanje tako da uspijevamo održati brzinu od oko 7 čvorova ali usprkos tome što voze orcu na očigled nam se približavaju.
Ta kratka dionica od niti pola milje je skoro pa fotofiniš, u cilju između naše krme i njihove prove jedva dužina broda.
Naravno da smo jako zadovoljni i dobar osječaj i odličan rezultat, 4 ukupno i 2 u grupi u ovom plovu i ukupno 5 te 2 u grupi.

Navečer je u prostorijama JK Uskok održano proglašenje rezultata i dodjela nagrada, u prisustvu oca i brata pokojnog Alena.Offline Tojo

  • Mali od palube
  • *
  • Posts: 8
Re: Regata "ln Memoriam Alena Brukete", 22-23. 09. .2018 Zadar - Iž
« Reply #3 on: September 24, 2018, 03:34:38 PM »

Evo i naših par fotkica, više sa tramakavanja barke iz Novigrada do Zadra i nazad nego sa regate...
Pozdrav.
Tomislav

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1012026202303435&id=539064529599607&__xts__[0]=68.ARAwUQp0FkooQOozMyeWyiu9HCiQMRD8sFEIoGQbz6TDvYxQ3EptQZzbHo6pwGqEvJZWlzszbIbnCvyS5TSNKkLnTzY7YAG6TPv-BtsjAWOvngZd2GyF3fpRPTXPfdMW0_EfShnW9yysW9fjPeQIgdI6Uygz1IlN1gmijAkc-oiJa3KWWTZIiw&__tn__=-UC-R-R

Leo

  • Guest
Re: Regata "ln Memoriam Alena Brukete", 22-23. 09. .2018 Zadar - Iž
« Reply #4 on: September 24, 2018, 08:16:45 PM »


Leo

  • Guest
Re: Regata "ln Memoriam Alena Brukete", 22-23. 09. .2018 Zadar - Iž
« Reply #6 on: October 06, 2018, 10:11:04 PM »
Damir je drugog dana montirao kameru i napravio filmić
https://www.youtube.com/watch?v=CTTuwB3qsOM&feature=youtu.be