Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najveće dubine jedra, a možemo analizirati i druge podatke važne za procjenu trenutačnog stanja i optimalnog namještanja jedra

MLADEN ŠUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ŽIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i čovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu „Ocean i druge priče“ o svojim dogodovštinama na brojnim svjetskim putovanjima

Author Topic: JOŠ O BOVAMA!  (Read 11913 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline more

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 4313
Re: JOŠ O BOVAMA!
« Reply #30 on: August 22, 2018, 01:00:43 PM »
Dragi Damir, to što si naveo ja to i činim ali bez veze, jer se nemam gdje sidriti s provjerenim sidrom i lance. Nude mi se jedino bove krajnje nesigurne  kvalitete!!!

Offline dmeter

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1609
Re: JOŠ O BOVAMA!
« Reply #31 on: August 22, 2018, 05:19:47 PM »
a uostalom kako stoji u CRO SAIL "Suppliers normally proof test chain to between 40% and 50% of the rated Minimum Break Load (MBL), whereas the quoted Safe Working Load (SWL) is 25% of the MBL." sve to nema veze sa pamecu jer ako nabavljac testira lanac na 40-50% od nominirane prekidne cvrsoce to ce i najlosiji product (lanac) izdrzati :laughing7: jer njima je u cilju prodatitaj lanac a ti se poslje hebi kada ostanes bez plovila. Normalno bi trebalo taj lanac ili konop testirati na 110% nominalne prekidne cvstoce i onda bi znao sto kupujes i koristis. Sidreni lanac inace moze trajati godinama
Suppliers
normally proof test chain to between 40% and 50% of the rated MBL, whereas the
quoted Safe Working Load (SWL) is only 25% of the MBL.
Read more at https://www.yachtingmonthly.com/videos/yachting-monthly-anchor-chain-test-2455#Kkf1QJKirMxG6wMc.99

https://rules.dnvgl.com/docs/pdf/DNV/codes/docs/2009-10/OS-E302.pdf

http://www.amelowners.net/YahooFiles/Anchor%20Chain,%20Galvanized%20dimensions%20and%20calibration.pdf

Ja nisam ništa izmislio ali sam neke trgovce upozorio a oni su meni odgovorili:
mi nigdje ne tvrdimo da su to sidreni lanci i ventili  za plovila. mi jednostavno prodajemo robu kupci biraju.

Svatko tko ima položeno za voditelja čamca je položija i sidrenje plovila i svojim potpisom na zahtjevu za izdavanje dozvole je to i priznao.

Din 766 lanac kad dođe na 50-70% čvrstoće pucanja je deformiran i više nije za upotrebu,znači ako te i zadrži na sidru u nekoj oluji i doveo si ga blizu granice pucanja je zamjena lanca i drugi put se kupuje veči i mijenja winch na plovilu,a plovila po CE to jest oprema za sidrenje uopče ne predviđaju da če plovila biti na sidru nego u marini tako da se certificiraju bitve. Kapetan određuje veličinu lanca i sidra po svome školovanju.

Offline more

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 4313
Re: JOŠ O BOVAMA!
« Reply #32 on: August 22, 2018, 06:20:20 PM »
Dmeter, tu se govori o nosivosti i pouzdanosti sidrenog lanca BOVE koju je koncesionar ponudio tržištu. Prema tome, korisnik bi trebao biti upoznat s tim tehničkim karakteristikama prije nego se odluči koristiti bovu. Za tehničko stanje pojedinih elemenata bove, naravno, odgovoran je koncesionar. U vezi navedenog puknuća, nitko nije niti naveo dokument o izvršenom tehničkom pregledu. Šlamperaj!

Offline dmeter

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1609
Re: JOŠ O BOVAMA!
« Reply #33 on: August 22, 2018, 10:37:00 PM »
Dmeter, tu se govori o nosivosti i pouzdanosti sidrenog lanca BOVE koju je koncesionar ponudio tržištu. Prema tome, korisnik bi trebao biti upoznat s tim tehničkim karakteristikama prije nego se odluči koristiti bovu. Za tehničko stanje pojedinih elemenata bove, naravno, odgovoran je koncesionar. U vezi navedenog puknuća, nitko nije niti naveo dokument o izvršenom tehničkom pregledu. Šlamperaj!
Nema obvezu izvršiti tehnicki pregled.Iznamljuje(zakon o najmu)koncesisku povrsinu,ne bovu.
Ja osobno pred oluju i ako se nađem na sidrištu bacim svoje sidrox3 lanca ispod sebe kad pocme  vijetar ili zaronim ako je do 10m dubine i provucem svoj konop.
Zasto zato sto znam kakvi su mi konopi nakon 1 godine pod morem. Svake godine provjeravam u 10 mjesec stanje.
Od kada sam se prebacija na zelene omege nisam imao problema,ali tada omega nije 60 kuna nego 350 kn

Offline more

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 4313
Re: JOŠ O BOVAMA!
« Reply #34 on: August 23, 2018, 08:42:36 AM »
dmeter, da li smatraš da je iznajmljena bova proizvod kojeg je koncesionar lansirao na tržište? Ako jeste, onda pročitaj slijedeći test (objavljen 2011.). To da koncesionar iznajmljuje dio akvatorija na kome mi dozvoljava sidrenje još nisam čuo.
Da bi se uspješnije držali teme prilažem izvadke iz Zakona o općoj sigurnosti proizvoda (NN 30/09).
Dakle: 1. Mi kada smo kupili npr motor, prema čl.5, tč.1 i čl.4, tč.5 kupili smo sigurni proizvod za čiju sigurnost jamči proizvođač, odnosno distributer i 2. Proizvođač ili distributer je obavezan prema čl.7,tč.1 obavjestiti korisnika o predstojećem otkazu motora.
Prva točka, vjerujem, da nije dvojbena, ali kod druge se u praksi javljaju dvojbenost. Zašto? Jer korisnik ne poznaje svoje dužnosti ali ni prava. Glavna dužnost mu je da eksploatira motor prema dobivenom uputsvu (inače ugrađeni čip to pokazuje) i da se pridržava uputstva za održavanje a to znači da mu održavanje obavlja ovlašteni serviser  Ako je korisnik tako ispunio svoju obavezu, a motor stane, on nije dužan podmiriti te nepredviđene troškove, dapače, čak bi mogao zatražiti i određenu odštetu jer je bio izložen pogibelji ili je došlo do oštećenja barke i td. Ovlašteni serviser je bio dužan obavjestiti korisnika o predstojećoj opasnosti, naravno, ako je za nju znao. Obično tu se radi o skrivenoj grešci.
Forumaši, to je moja interpretacija navedenog Zakona. Dajte i vi vašu, pa možda složimo nešto suvislo.

Seriola, svaki element stroja ima svoj tzv životni vijek. Trebaš ga nakon propisanog broja sati rada promjenit. Možda nekim kvalitetnijim. I tu su priče malo duže, ali drugom zgodom.   

Članak 1.
(1) Ovim se Zakonom propisuju opći sigurnosni zahtjevi za proizvode, obveze proizvođača i distributera, informiranje javnosti, poticanje dragovoljnih mjera te nadzor nad ispunjavanjem propisanih zahtjeva.
(2) Svrha ovoga Zakona je osigurati da se na tržište stavljaju samo sigurni proizvodi.
Članak 4.
2. »Sigurni proizvod« označava bilo koji proizvod koji u normalnim ili razumno predvidljivim uvjetima uporabe, uključujući trajanje i po potrebi stavljanje ........
Članak 5.
(1) Proizvođač je obvezan stavljati na tržište samo sigurne proizvode.
Članak 7.
(1) Da bi sigurnost proizvoda bila zajamčena, proizvođači moraju:
– obavijestiti potrošače i druge korisnike priloženim uputama za uporabu i drugim potrebnim obavijestima, kako bi potrošači i drugi korisnici mogli ocijeniti rizike svojstvene proizvodu tijekom njegove normalne ili razumno predvidljive uporabe kad takvi rizici nisu odmah zamjetljivi bez odgovarajućeg upozorenja, te poduzeti mjere opreza protiv tih rizika,
(5) Da bi sigurnost proizvoda bila zajamčena, distributeri moraju postupati s dužnom pažnjom pri poduzimanju mjera kojima pridonose primjeni sigurnosnih zahtjeva, osobito ne smiju isporučivati proizvode za koje znaju ili bi morali znati na temelju obavijesti koje posjeduju i kao profesionalci da ne zadovoljavaju sigurnosnim uvjetima, odnosno moraju sudjelovati u praćenju sigurnosti proizvoda stavljenih na tržište, prenositi obavijesti koje se tiču rizika proizvoda, čuvati i dati dokumente potrebne za praćenje podrijetla proizvoda te u granicama svojih djelatnosti surađivati s nadležnim tijelima i proizvođačima radi poduzimanja mjera za sprječavanje opasnosti.
Uređivanje porukeOffline maxabc

 • Mali od palube
 • *
 • Posts: 1
Re: JOŠ O BOVAMA!
« Reply #35 on: June 15, 2019, 06:26:36 PM »
Postovani,
Da sve nauticare upozorim. Izbjegavajte uvalu Maracol na Unijama, bove su postavljene po njihovom sistemu koje nitko ne razumije. Umjesto da jednostavno uhvatite bovu I vezete pramac postavljena su 4 betonska bloka , 4 spaga, ako ima malo vitra bez 3 osobe na brodu privez je nemoguc. Osobe koje naplacuju su 2 arogantna tipa jejena veza je 20 kn/m    Napominjem da je Marina Nerezine prava mala marina a cjena jeftinija od Unija. Katastrofa od sidrista.Tesko je I opisat nacin priveza jer tako nesto nisam nigdje vidio a cjeli sam svjet jedrima oplovio.

Offline hidrotherapy

 • Global Moderator
 • Komodor
 • *****
 • Posts: 1218
Re: JOŠ O BOVAMA!
« Reply #36 on: June 16, 2019, 12:38:50 PM »
U Maračolu je pametnije i jednostavnije s lijeve strane baciti sidro nego se vezati s desne strane vale na plutaču u četverovez.
A i besplatno je.