Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najveće dubine jedra, a možemo analizirati i druge podatke važne za procjenu trenutačnog stanja i optimalnog namještanja jedra

MLADEN ŠUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ŽIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i čovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu „Ocean i druge priče“ o svojim dogodovštinama na brojnim svjetskim putovanjima

Author Topic: Nema otpada i smeća, sve je sirovina!!!  (Read 6585 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 5622
 • Gender: Male
Re: Nema otpada i smeća, sve je sirovina!!!
« Reply #10 on: September 03, 2018, 03:12:53 PM »
https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split-zupanija/clanak/id/561807/opasni-otpad-na-otoku-koji-zivi-od-turizma-nocnim-trajektima-na-brac-stizu-sleperi-puni-azbesta-mjestani-zabrinuti-za-zdravlje

Opasni otpad na otoku koji živi od turizma: noćnim trajektima na Brač stižu šleperi puni azbesta, mještani zabrinuti za zdravlje
Piše Sandra Barčot
Foto Michieli Tomić

Zbrinjavanje otpada, u ovom slučaju azbesta, plaćeno je 1,10 kuna (s PDV-om) po kilogramu
Na spomen opasnog otpada i njegova zbrinjavanja, Bračanima se diže kosa na glavi.
Još kada je škojem počela kružiti priča kako noćnim trajektima stižu šleperi puni azbesta čak iz Istre, kako bi se skladištio na odlagalište nedaleko Pučišća, zabrinutost građana samo je porasla! Pa su uz propitkivanja o čemu se radi, te komentare kako im umjesto turista uvoze otpad opasan za zdravlje i okoliš postali sve glasniji i ogorčeniji.

– Zbog svojih otočana na Skupštini splitsko-dalmatinske županije sam i postavio pitanje, prvo u ožujku, pa zatim i u travnju, no ništa se od tada nije promijenilo, kao ni odgovor o kojoj se vrsti otpada radi i koliko je on opasan za zdravlje ljudi, nažalost, još nisam dobio – kaže Mate Martinić, SDP-ov vijećnik u regionalnom parlamentu, inače rođeni Pučišćanin, s adresom stanovanja u Supetru, kojeg su zabrinuti građani molili odgovor.
Slične upite imala je i Pučišćanka Lucija Puljak (Pametno), no županijska pročelnica Marija Vuković tek im je mogla odgovoriti kako je Županija nadležna samo za odlagališta neopasnog otpada, dok su pod ingerencijom države spalionice, centri za gospodarenje otpadom i odlagališta opasnog otpada, odnosno komunalna poduzeća kojima je Fond za zaštitu okoliša i energetiku prepustio tu aktivnost.
Brački SDP-ovac Arsen Bauk uputio je i zastupničko pitanje u Sabor: Ima li na otoku Braču mogućnosti skladištenja/odlaganja azbesta?
U odgovoru ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića stoji:
– Na otoku Braču trenutno ne postoji građevina za gospodarenje otpadom u kojoj se otpad koji sadrži azbest može skladištiti. No što se tiče odlaganja ove vrste otpada, prema podacima Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, na odlagalištu neopasnog otpada brdo Košer, upravitelja Michielija Tomića, postoji izgrađena kazeta za azbest preostalog kapaciteta 1574,19 tona na koju građevni otpad koji sadrži azbest odlažu ovlaštene osobe za sakupljanje ove vrste otpada.
– Ako znamo da otok Brač ima 400 četvornih kilometara te ako se odloži još ovih dopuštenih 1574,19 tona azbesta, to znači da će nam otok biti zatrpan opasnim otpadom. U prosjeku 40 tona otpada na 10 četvornih kilometara otoka – zabrinut je regionalni vijećnik Mate Martinić.
– Kazetu, odnosno plohu za odlaganje građevinskog otpada koji sadrži azbest u okviru odlagališta komunalnog otpada "Košer", na upravljanje nam je predao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 12. travnja 2010. godine. Fond je u cijelosti izgradio plohu, a mi se kao komunalno poduzeće s kojim je fond sklopio ugovor o preuzimanju i zbrinjavanju građevinskog otpada koji sadrži azbest o svemu brinemo. Sa svom potrebnom dokumentacijom, svim dozvolama i propisima – razgovor o skladištenju opasnog otpada započeo je Nikša Michieli Tomić, vlasnik tvrtke "Michieli-Tomić" d.o.o., iz Gornjeg Humca na Braču, koja među ostalim upravlja i komunalnim društvom, odnosno odlagalištem komunalnog otpada "Košer" na području bračke općine Pučišća.
Gdje je sada na 4 kilometra zračne udaljenosti od najbližeg naselja i kazeta za odlaganje otpada s azbestom.
– Na plohu zbrinjavamo azbest dopremljen samo od ovlaštenih sakupljača, a kazeta je trenutno popunjena 65 posto. Kada se popuni u cijelosti ili kada se otvori županijski regionalni centar za gospodarenje otpadom, kazeta se zatvara i sanira – zbori nam dalje Michieli Tomić, dodajući:
– Po ugovoru zbrinjavamo otpad iz Splitsko-dalmatinske županije, a i s područja drugih županija koje ovlašteni sakupljači prikupe. Ovakvo sakupljanje azbesta nema nikakve opasnosti za ljudsko zdravlje, opasna je samo azbestna prašina!
Vlasnik komunalnog društva i odlagališta "Košer" pojašnjava nam dalje kako se on i njegova tvrtka s pedesetak uposlenih brine o komunalnom otpadu svih sedam bračkih općina, dok jedino grad Supetar ima svoje odlagalište.
– Ova problematika je ljudima nepoznanica i bauk, no još jednom ću ponoviti da njihovo zdravlje ni u jednom trenutku nije ugroženo ako se s azbestom pravilno postupa. Pa cijeli otočni vodovodni sustav pitke vode prolazi azbestnim cijevima.
Tako su u kazeti "Košera" odloženi građevinski dijelovi s azbestom i nekadašnje tvornice "Sardina" iz Postira, pa dominikanskog samostana u Bolu, a uskoro i "šut" kada se bude rušila i stara hala "Jadrankamena" u Pučišćima. Prema ugovoru komunalnog društva i fonda u kazetu se može odložiti samo čvrsto vezani azbest, i to isključivo ravne i valovite ploče velikog formata, i fasadne i krovne ploče malog formata, dok se onaj koji nije pakiran treba prije odlaganja prskati vodom. Ujedno, komunalno društvo koje gospodari odlagalištem dužno je odloženi otpad koji sadrži azbest dnevno prekrivati zemljanim slojem, minimalne debljine 10 cm.
I ono najvažnije – na odlagališnom polju s otpadom koji sadrži azbest ne smiju se izvoditi nikakve aktivnosti koje mogu uzrokovati oslobađanje azbestnih vlakana u okoliš! A nakon zatvaranja odlagališta otpada koji sadrži azbest, treba biti onemogućena svaka daljnja upotreba površina tog odlagališta.
Sad koliko će sve to utješiti Bračane, vidjet ćemo, no i dalje ostaje nada da se centar za gospodarenje otpadom u Lećevici što prije pusti u rad – zadnja je procjena kraj 2021. godine – kako bi se kazeta za azbest, odnosno ploha u konačnici i zatrpala.
Od ukupno 17, tri su kazete u našoj županiji
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financirao je izgradnju ukupno 17 posebnih kazeta (ploha) za odlaganje azbesta u 13 županija. U Splitsko-dalmatinskoj županiji su na tri mjesta: ova na Braču, pa na Visu o kojoj brine komunalno poduzeće "Gradina" i to na odlagalištu ''Wellington". Kazeta je izgrađena u siječnju 2010. godine i ima kapacitet od 820 kubika. Treća je tvrtke "Dobrić" u Trogiru koja je 2008. s fondom sklopila ugovor o izgradnji kazete za odlaganje otpada koji sadrži azbest u okviru odlagališta komunalnog otpada "Vučje brdo" u Planom. U izgrađenu kazetu azbestni otpad se odlagao do 4. listopada 2013. godine.
Za zbrinjavanje otpada, u ovom slučaju azbesta, plaćeno je po kilogramu 1,10 kuna (s PDV-om).
Sakupljača opasnog otpada s azbestom ima 13 i tek je jedan na području naše županije – splitski "Cian". Cijena njihovih usluga je 2,10 kuna (s PDV-om) po kilogramu za skupljanje, privremeno skladištenje i predaju na zbrinjavanje, dok je cijena prijevoza jednu kunu (s PDV-om) po toni, po prijeđenom kilometru od mjesta preuzimanja do mjesta zbrinjavanja.
Fond više ne nadzire prikupljanje azbesta
– Fond za zaštitu okoliša je prijašnjih godina financijski pomagao sustav gospodarenja građevinskim otpadom koji sadrži azbest, plaćajući ovlaštenim sakupljačima troškove nastale preuzimanjem tog otpada od građana, kao i komunalnim društvima za zbrinjavanje tog otpada na odlagališta koja imaju izgrađenu posebnu kazetu za odlaganje tog otpada. U okviru te mjere fond je sufinancirao i izgradnju kazeta u sklopu odlagališta otpada na kojima bi se takav otpad na siguran i kontroliran način zbrinjavao, te ih je fond nakon izgradnje predao komunalnom društvu na korištenje i daljnje upravljanje – stoji u odgovoru Lidije Tošić, voditeljice Službe za odnose s javnošću fonda, kao i ovo: – U tijeku trajanja akcije prikupljanja azbestnog otpada fond je obavljao nadzor nad prikupljenim količinama tog otpada jer je prema ispostavljenim računima komunalnim društvima isplaćivao sredstva za tu namjenu. S obzirom na to da se od kolovoza 2016. godine prestalo s ovakvim načinom prikupljanja azbestnog otpada od građana, fond ne raspolaže informacija o preuzetim i odloženim količinama. Što se tiče same kontrole nad odlagalištima komunalnog otpada ona je u ingerenciji inspekcije za zaštitu okoliša.
Kontrola jednom godišnje
– Predmetne kazete nadziru se jednom godišnje u sklopu tematskih nadzora odlagališta otpada, prilikom čega se između ostalog kontrolira zakonitost postupanja komunalne tvrtke/operatera s azbestnim otpadom – doznajemo iz Ministarstva zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, koji preciziraju dalje: – Temeljem ugovora sklopljenog između fonda i komunalne tvrtke "Michieli-Tomić", tvrtka je dužna preuzimati otpad s područja Splitsko-dalmatinske županije i s područja drugih županija (azbestni otpad dovoze ovlašteni sakupljači). Tvrtka "Michieli-Tomić" izvršila je obuku svojih djelatnika za postupanje s azbestom, i s otpadnim azbestom se propisno postupa.
Čestice lete 50 kilometara
– Kazete za zbrinjavanje otpada s azbestom su samo djelomično rješenje! Budući da je azbest uvijek opasan, i kada rukujete s njim i kada ste u kontaktu s osobama koje su rukovale azbestom. Pa svi znamo kako azbestne čestice s vjetrom lete i do 50 kilometara – ističe Teo Mandić iz udruge "Biglovi azbesta" iz Vranjica, čiji se članovi već godinama bore za što bolju zaštitu stanovništa na području solinskog bazena, u blizini tvornice "Salonit".
– Čestice vam se lijepe za odjeću dok pakirate taj građevinski otpad s azbestom, ni folijom se ne može sto posto zaštititi. A kada pričamo o rupi, ili kako kažu kazeti, ona bi trebala biti bezopasna kada je pokrivena zemljom, ako se to kontrolira. No, nažalost, svi se više bave smećem i zbrinjavanjem otpada, nego ljudima. Na smeću se može zaraditi, smeće vam je novac dok su ljudi samo trošak – ogorčen je nebrigom za ljudsko zdravlje Mandić, koji je istaknuo:
– Četiri godine su u ladici na čekanju četiri nova zakona o azbestu i njegovu zbrinjavanju.

https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split-zupanija/clanak/id/561807/opasni-otpad-na-otoku-koji-zivi-od-turizma-nocnim-trajektima-na-brac-stizu-sleperi-puni-azbesta-mjestani-zabrinuti-za-zdravlje
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš

Offline Maestral

 • Timunjer
 • **
 • Posts: 152
Re: Nema otpada i smeća, sve je sirovina!!!
« Reply #11 on: September 03, 2018, 10:53:20 PM »
Ništa više me ne čudi, već poodavno sam izgubio nadu o našoj "evropskoj" kulturi. Balkan, u glavama i ponašanju - to je naša realnost!

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3343
 • Gender: Male
Re: Nema otpada i smeća, sve je sirovina!!!
« Reply #12 on: September 30, 2018, 09:38:04 PM »
Pohlepa je svugdje pohlepa, kako na Balkanu tako i u Zapadnoj Europi. Samo ovi drugi nastoje svoj opasni otpad iskrcati kod prvih, pa pohlepnici i jednih i drugih rade na račun zdravlja onih prvih.

Offline pelig

 • Sekondo
 • ****
 • Posts: 572
Re: Nema otpada i smeća, sve je sirovina!!!
« Reply #13 on: October 01, 2018, 06:15:12 PM »
Otpad koji sadrži čvrsto vezani azbest, uopće nije opasan, sve dok ga se ne ide mrviti. Dakle dok se istovari, pa prekrije zemljom sve je potpuno bezopasno. Samo, kod nas su ljudi jako neobrazovani, pa se svega boje. Novinari osim što su neobrazovani su još i primitivni, pa namjerno šire paniku. I zato jesmo tu gdje jesmo. Nišza ne želimo graditi, ništa ne želimo raditi, svega se bojimo, protiv svega protestiramo.

Offline mack

 • Kadet
 • *
 • Posts: 37
 • Gender: Male
Re: Nema otpada i smeća, sve je sirovina!!!
« Reply #14 on: October 02, 2018, 08:45:23 PM »
Slažem se sa Peligom, a što se novinara tiče, oni funkcioniraju po principu "nema informacije bez senzacije".

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 5622
 • Gender: Male
Re: Nema otpada i smeća, sve je sirovina!!!
« Reply #15 on: October 02, 2018, 09:38:08 PM »
Otpad koji sadrži čvrsto vezani azbest, uopće nije opasan, sve dok ga se ne ide mrviti.
... svega se bojimo, protiv svega protestiramo.

U pravu si; ustvari uglavnom si u pravu. Malo se  treba razumjeti i drugorazmišljajuče, jer svatko može ili ima neko pravo, bar malo, i poneke argumente.
Kad sam ja došao u Austriju oni na Dunavu sagradili veliku atomsku elektrocentralu. Gradili, skupo sagradili i završili, i onda prije negu ju pustili u pogon jer ima "demokracije", bio je referendum. Narod je rekao NE. I danas više od 30 godina stoji neupotrebljena, a Austrijanci se bune na Čehe koji i nemaju druge elektrike nego atomske. A da se nešto desi, oni su par desetaka kilometara (ili stotina?) daleko. :fucyc:
Ali priča se da je atomska energija sigurna. :laughing7:Ova je 100% sigurna, garantitam (i ako sam se zabunio, a kaj mi ko more :laughing7:)

A što misliš neki bagerista za pedesetak godina počeo bagerirati da bi napravio rupu za temelj naprimjer, da kažem neke "sportske dvorane" i iskopao zakopani azbest. :fucyc:
A što misliš koliko se vode sakupilo (i pije), a još se ponegdje sakuplja s azbestnih krovova u čatrnje?
Iako ja nisam protiv mnogoga što drugi odbijaju.
Ali tko je taj koji je pametan da zna što je pametno, a to sutra neče biti više pametno. :laughing7:
« Last Edit: October 02, 2018, 09:59:12 PM by Strici »
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš

Offline pelig

 • Sekondo
 • ****
 • Posts: 572
Re: Nema otpada i smeća, sve je sirovina!!!
« Reply #16 on: October 03, 2018, 08:06:07 AM »
Koliko je koja vrsta energije sigurna, o tome postoje podatci. Mogao bih ih i staviti ovdje, ali što vrijedi, kad ljudi radije vjeruju u ono što žele vjerovati!

Može se dogoditi da netko za 50 godina ne primjeti obavijest o zakopanom otpadu, pa iskopa azbest. I što onda? Ništa se neće dogoditi. Ponovo će ga zakopati i sve u redu. Ključno je to da se otpad negdje mora pohraniti. Ne može se ispucati u svemir. Ili će nam se dogoditi kao s nuklearni otpadom. Nađena je najsigurnija lokacija u Hrvatskoj kako glede geologije, seizmike, nenaseljenosti i svega drugoga. Ali kad je trebalo tamo iskopati rudnik za pohranu, zeleni su se pobunili - ne damo našu pustoš! Pa se sada nuklearni otpad skladišti površinski usred Zagreba i nitko više nije zabrinut!

Ako netko pije vodu s azbestnog krova, nema razloga za zabrinutost. Azbest je opasan samo ako se udiše njegova prašina. I to u dužem vremenskom periodu.

Offline mack

 • Kadet
 • *
 • Posts: 37
 • Gender: Male
Re: Nema otpada i smeća, sve je sirovina!!!
« Reply #17 on: October 03, 2018, 10:35:20 AM »
Ovo sa otpadom je poprimilo razmjere komedije, dok se ne postavi pitanje plaćanja.
Prvo desetljećima slobodno bacamo otpad u prirodu bez ijedne mjere zaštite, a sad se ljudi odjednom bune kad im se otpad tipa azbest kontrolirano prikuplja i odlaže. A kad u selu susjed baci 30 ploča sa konobe u šumu iza kuće, to je kao u redu. I nitko se ne buni.
Ili kad treba nabaviti i prikupljati one raznobojne kante za odvojeno prikupljanje otpada, svi su za, ali kad se ispostavi račun za nabavu i dodatni odvoz, e onda to baš i nije tako dobro. Načelno su svi za zaštitu, ali kad to treba platiti, onda baš i nismo.
Ne bi elektranu, ali kad treba kupiti novu lampu, gledaju se najjeftiniji modeli za 50 kn koji troši najviše struje, a ne štedni LED za 200 kn. Ili kad se kunu u električne aute kao okolišno prihvatljive, a kad tamo, u sušnim godinama uvozimo ogromnu količinu struje proizvedenu ili iz atomskih centrala ili iz fosilnih goriva.
Ma otpad se može iskoristiti kao sirovina 100%, ali za to treba imati uređen sustav. A pristup "ne meni" sigurno neće doprinjeti da se taj sustav izgradi.
Offline pelig

 • Sekondo
 • ****
 • Posts: 572
Re: Nema otpada i smeća, sve je sirovina!!!
« Reply #18 on: October 03, 2018, 11:28:34 AM »
Ovo sa otpadom je poprimilo razmjere komedije, dok se ne postavi pitanje plaćanja... Načelno su svi za zaštitu, ali kad to treba platiti, onda baš i nismo....

Ljudi često nisu svjesni koliko nešto košta.

Primjer: Na Krku je cijena odvoza tone otpada na lokalno odlagalište Treskavac koštala 50kn po toni. Sada se to zatvara, pa će se otpad odvoziti na regionalno odlagalište Marišćina. To će koštati 470kn po toni. Ako se i Marišćina zatvori ići će još dalje, ali će i cijena biti višestruko veća.

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3343
 • Gender: Male
Re: Nema otpada i smeća, sve je sirovina!!!
« Reply #19 on: October 25, 2018, 09:33:25 PM »
Na drugoj temi sam napisao, ne mora nešto biti ne-ekološki, ali nije dobro ni da ružno izgleda. U ovom slučaju, mislim da je netko svoj ružni otpad uvalio drugome, naravno za pare, samo pitanje je šta od toga imaju oni koji žive u blizini takvih odlagališta. Najvjerojatnije samo štetu, naročito ako se bave turizmom. Nije opasno za zdravlje, ali jest za njihov ekonomski potencijal, ali dobro je za džep nekog općinara koji je strpao svoju proviziju u džep, a vjerojatno i nekog malo većega od njega koji je strpao još više. Ja sam prvi za razvoj i ide mi na živce kada se svaki projekat dočeka na nož od tzv. ekologa, ustvari politički nabrijanih i slabo informiranih ljudi. Ali, da je gomilanje tuđeg otpada za nekakvu nadoknadu pravi put razvoja, e to mi baš ne izgleda da jest. Ja sam rađe da nešto proizvodima i slažemo na odlagalište vlastiti opad. Ali, to su porglasili za fuj i sada za dobru paru slažu tuđi, a kao taj nije štetan za turizam.