Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najveće dubine jedra, a možemo analizirati i druge podatke važne za procjenu trenutačnog stanja i optimalnog namještanja jedra

MLADEN ŠUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ŽIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i čovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu „Ocean i druge priče“ o svojim dogodovštinama na brojnim svjetskim putovanjima

Author Topic: Kraljevačka 2016 i YS premjer  (Read 6835 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline more

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 4142
Kraljevačka 2016 i YS premjer
« on: June 28, 2016, 12:22:19 PM »
Održana je vrlo  ugodna i 22. Kraljevačka regata. Ništa posebno zanimljivo da se pri tome nije već i po drugi put pojavila jedna karakteristična pojava za handicap sustave premjeravanja po principu «time to time». Naime, brze jedrilice su bile u blizini jedne bove upale u totalnu bonacu, tzv «rupu», i tu su ih nakon malo dužeg vremena sustigle one sporije da bi nakon nekog kraćeg vremena sve zajedno, skoro, istovremeno krenule. Kod sustava «time to distance» (vrijeme/nm) kao i kod «opena» ta razlika u vremenu stajanja nema utjecaja na konačni rezultat, ali kod sustava «time to time» ono ima sve jači utjecaj kako vrijeme čekanja povjetarca duže traje.
   U konkretnom slučaju dogodilo se to da je veći broj obiteljskih krstaša s većim raitingom stiglo na cilj u korigiranom vremenu prije nego puno brže jedrilice. Jedan stari obiteljski krstaš s YS 107 stigao je čak ispred sviju i to već po drugi put, v. rezultate.

Offline Ante_Ri

 • Barba
 • *****
 • Posts: 765
Re: Kraljevačka 2016 i YS premjer
« Reply #1 on: June 29, 2016, 08:43:28 AM »
Cestitam rasturate!
Mozda Vam treba malo smanjiti taj YS koeficijent (kao sto Vam se smanjila i duljina barke) da budete konkurentniji drugima.

Offline more

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 4142
Re: Kraljevačka 2016 i YS premjer
« Reply #2 on: June 29, 2016, 12:23:44 PM »
Ante, hvala na primjedbi. Moja barka je stara 29 godina koliko i jedra. Obzirom da je samogradnja, Hrvatski registar brodova ju je premjerio i kontrolirao strukturu trupa a Kapetanija je na temelju izdatog certifikata izdala Plovidbenu dozvolu. Je li to dovoljno? Dužina jarbola je 9,5 m, a jedrarija Tokić je dala dokument o površinama jedara. Je li i to dovoljno za proračun YS.
Što se tiče Opena, ja sam se stalno svrstavao sa SKET-om da izbjegnem njurganja. Dodijalo mi je to i dao sam se u grupu koja mi pripada po dokumentaciji da bi se borio s originalnim racerom proizvodnje Cecarelli (Malinska) koji je dvostruko lakši i ganja one iz 4. grupe. Meni bi po openu najbolje odgovarala 5. grupa, ali me od tamo tjeraju van, valjda zato jer sam prebrz.

Offline level gaga

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1679
Re: Kraljevačka 2016 i YS premjer
« Reply #3 on: June 30, 2016, 05:14:59 PM »
Evo u Istri krenuo ove godine "ARGONAUT KUP" po YS premjeru. Predviđeno je 6 regata u kupu,a zasad su odjedrene dvije. Nakon toliko godina polemike saživio je. Radimo isključivo po YS brojevima od 2016 g. Koje bi trebali uvažavati koji jedre po tom premjeru na jadranu. U kup je prijavljeno oko četrdesetak jedrilica. Držite se pravila koje proučavaju ,koriste i ažuriraju svake godine one države koje godinama jedre po njemu ne stvarajte od njega nešto drugo po vlastitom nahođenju i masovnost je neizbiježna.
Pozdrav !
Istra: Brod na moru, a sidro mu je Ćićarija

Offline more

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 4142
Re: Kraljevačka 2016 i YS premjer
« Reply #4 on: June 30, 2016, 10:56:27 PM »
Jako nam je drago da smo se ipak trgli iz te balkanske učmalosti. Ali ne nagliti da ne bi povrijedili one kojima YS handicap nikako ne odgovara. Pravlnik YS premjera predviđa određena rješenja za takve slučajeve. Ali ne i za "one off" segelmaschine koje jednostavno ti oduzmu svaki gušt regatiranja kada ti se pojave u tvojoj open grupi.