Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najveće dubine jedra, a možemo analizirati i druge podatke važne za procjenu trenutačnog stanja i optimalnog namještanja jedra

MLADEN ŠUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ŽIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i čovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu „Ocean i druge priče“ o svojim dogodovštinama na brojnim svjetskim putovanjima

Author Topic: Lagoon 421  (Read 9883 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline hidrotherapy

  • Global Moderator
  • Komodor
  • *****
  • Posts: 1199
Lagoon 421
« on: July 12, 2015, 05:49:13 PM »
Prošli tjedan sam imao skiperažu na Lagoonu 421.
Katamaran je dužine 12,60m, širine 7,5 m, deplasmana 13t i gaza 1,30m.
Pogone ga dva motora od 40 ks.
Spremnik goriva je 600 lit, dok je spremnik vode 700 lit. Tada onaj deplasman bitno poraste.
Na brodu su 4 kabine + skiperska, te 4 wc-a + skiperski s tušem.
Ono što moram odmah reći je da je to najsporiji i najlošiji katamaran na kojem sam plovio. To se odnosi i na plovidbu motorom i na jedrenje.
Pri plovidbi motorom se odmah osjete dvokrake propele, naročito pri kretanju. Da su trokrake, bilo bi puno bolje.
Ono što je pohvalno, to je upravljivost kod manovri jer široko postavljeni motori omogućuju izvrsno upravljanje pri uplovljavanju i isplovljavanju, što je uostalom odlika svih katamarana.
To sve vrijedi ukoliko ne puše bočni vjetar. Zbog izuzetno malog uronjenog dijela u vodu i velike površine iznad vode, pri jačem vjetru dolazi do jako izraženog drifta. Tada se greške ne opraštaju, već je potrebno znati što učiniti u datom trenutku. Može vrlo lako doći do oštećenja katamarana ili susjednih brodova jer te vjetar jednostavno nosi.
Što se jedrenja tiče, tu nema neke sreće. Postoje katamarani koji su rađeni za jedrenje kao napr. Outremer, Broadblue Rapier, Schionning, Gunboat i sl.
Ovaj Lagoon svakako nije jedan od njih. Niz vjetar još nekako i ide, ali u vjetar je čista patnja.
Dovoljno je reći da mu je max kut u vjetar 60 stupnjeva, te da je okret u vjetar skoro nemoguće napraviti jer brod jednostavno stane. Tad u pomoć uskače zavjetrinski motor.
Uglavnom, jedrenje u vjetar svakako ne preporučam.
Ono što mi se također nikako ne sviđa je smještaj timuna na sredinu broda.
Da bi izbjegli smještaj motora ispod kreveta u krmenim kabinama u Lagoonu su se odlučili na smještaj motora u krmene gavone na samom kraju krma. To je rezultiralo nemogućnošću smještaja listova kormila iza propelera kao što je to i normalno, već se listovi kormila nalaze ispred propelera. Rezultat je jako loša upravljivost. Brod konstantno bježi ili lijevo ili desno. Nakon pet minuta meni dosadi borba s timunom, pa sam odmah nakon kretanja palio autopilot. Kod jedrenja to glupo rješenje još više dolazi do izražaja.
Ono što je odlika svih katamarana je da valove koji dolaze u čistu krmu prima fantastično. Val od 1,5 - 2 m se niti ne osjeti.
Razlog zbog kojeg se ovaj katamaran kupuje je komfort i veličina. Nas je na brodu bilo 9 i niti u jednom trenutku se nismo osjećali tijesno. Mjesta za smještaj stvari ima napretek.
Kuhinja je kućnih dimenzija i ako tome dodamo čak tri frižidera, onda nam je sve jasno.
Brod je bio dvije godine u charteru u Turskoj i ovo mu je prva sezona kod nas. Razina održavanja je kod njih za dvije stepenice lošija nego kod nas, što se i vidi na brodu.
Isto tako, obiluju glupim rješenjima. Jedno od njih spajanje solarnog panela. Brod ima za svaki motor po jednu bateriju i dvije grupe servisnih baterija( po tri u svakoj grupi).
Pametni Turci umjesto da spoje panel na grupu koja pogoni frižidere i tako barem djelomično smanji potrošnju, oni su ga spojili na grupu koja pogoni rasvjetu, a rasvjeta se koristi cca dva sata dnevno, dok frižideri vuku struju 24 sata dnevno.
Isto tako sve instalacije su provedene bez nekog većeg reda i preglednosti, što više nalikuje na neki loši ručni rad, nego na najvećeg proizvođača katamarana na svijetu.
Razina završne obrade u unutrašnjosti je isto tako dosta oskudna, a čemu pridonosi i ubrzano starenje broda jer je u charteru.
Na to su u Lagoonu trebali računati jer 90% njihovih katamarana završava u charter djelatnosti. Onaj tko kupi vlasničku izvedbu ili nema pojma o katamaranima ili nema dovoljno novca za bolji.
Inače, cijena solidno opremljenog novog Lagoona 421 je cca 350.000 Eur-a, što nikako nije malo novca za ono što se dobiva.
Ono što bih pohvalio je kvaliteta palubne opreme za jedrenje. Vinčevi su Harken, dok su štoperi, sortirke i boceli Spinlock.
Isto tako, pohvalio bih da na brodu postoji skiperska kabina i wc, što je dobro jer kod jedrilica skiper uglavnom spava u salonu. Da se razumijemo, nema tu nekog komfora, ali je barem odvojen od gostiju, pa ne mora zadnji ići spavati i prvi ustajati.
Sve u svemu, to je jedan party boat kojem se na palubu slobodno može smjestiti 20 ljudi, a ne brod za jedrenje.
Nije mi bila namjera blatiti Lagoon, ali od istine se ne može pobjeći.

Kratki video:

https://www.youtube.com/watch?v=H7B-zrFTjt4
« Last Edit: July 12, 2015, 06:01:40 PM by hidrotherapy »