Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najveće dubine jedra, a možemo analizirati i druge podatke važne za procjenu trenutačnog stanja i optimalnog namještanja jedra

MLADEN ŠUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ŽIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i čovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu „Ocean i druge priče“ o svojim dogodovštinama na brojnim svjetskim putovanjima

Author Topic: POŠTIVANJE PREDNOSTI  (Read 42945 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline spich

  • Barba
  • *****
  • Posts: 816
Re: POŠTIVANJE PREDNOSTI
« Reply #120 on: August 20, 2015, 05:44:26 PM »
Pogledao sam video na yt i pročitao komentare i zanima me je li istina da su s katamarana vikali da će ih pustiti, prije nego su uopće došli blizu? Čujem kormilara s jedrilice kako govori "a mogao si me pustiti" kada su već bili jako blizu tako da ne vjerujem, ali evo svejedno bi htio čuti iz prve ruke.

To je isto jedan jako bitan detalj. Ne znam kako je kod krstaša ali kod manjih klasa ima dosta "puštanja" onih koji nemaju prednost, najčešće jer vam u tom trenutku ne odgovara da vam taj brod napravi manevar ispred vas pa vam je bolje izgubiti koji metar otpadanjem i nastaviti na istim uzdama.
Međutim takve stvari se znaju zloupotrebavljati od strane onih koji imaju prednost. Primjer: kormilar jedrilice na desnim uzdama viče jedrilici na lijevim uzdama "vozi", "prođi" i sl. a cijelo vrijeme ima u planu ići u letanje. I onda kada dođe već jako blizu, traži vode iako je obećao "puštanje" i u zadnji čas odrađuje svoje planirano letanje i diže prosvjed na jedrilicu kojoj je prije vikao da će je pustiti.

Kažem ne vjerujem da je to ovdje slučaj jer je ipak došlo do sudara, ali takvih situacija ima, pogotovo među malim klasama i mišljenja sam da onda treba diskvalificirati oboje, iako je to vrlo ružan i nesportski potez kormilara koji je vikao da će pustiti drugu jedrilicu.

Ovo na kraju si složio kao da želiš da ti netko odgovori bedasto. jer mnogi ovdje čitaju samo onaj dio koji im paše, pa tako bi te sad mogili zbog " iako je to vrlo ružan i nesportski potez kormilara koji je vikao da će pustiti drugu jedrilicu".

Prednost na maloj jedrilici je da si prije odluke udaljen jako malo, jer se na OD regatama natječu natjecatelji pa samo pogledom i jednom gestom daješ doznanja da ga puštaš. a ovdje su u pravilu svi nautičari, oni kad vide da češ možda uspjeti proći počinju zabijati brod u orcu i ne razmišljajući da su tko usporili barku i tebi dali još veću šansu i onda još tako sporu barku upute iza u tvoj prljavi vjetar. krstare po polju i samo sanjaju za bokalom, gdje mogu naprave prekršaj koji jedriličari u OD klasama nebi ni pomislili. Uglavnom, ovdje ti ne postoji šansa da će te netko pustiti jer samo razmišlja da je ispred bolje. Nema ti ovdje da se prebacuješ na drugu stranu polja, a ne želiš da za sobom povlačiš usputne, tako da ih tjeraš u manovru. Svatko tko se želi natjecati, uspjehe na ovim regatama ne uzima za ozbiljno.