Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najveće dubine jedra, a možemo analizirati i druge podatke važne za procjenu trenutačnog stanja i optimalnog namještanja jedra

MLADEN ŠUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ŽIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i čovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu „Ocean i druge priče“ o svojim dogodovštinama na brojnim svjetskim putovanjima

Author Topic: POJAVE NA MORU  (Read 19820 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6102
 • Gender: Male
POJAVE NA MORU
« on: March 09, 2015, 05:15:38 PM »
Nisam primijetio da u forumu postoji takav naslov, a s temama o pojavama na moru. A na moru ima toliko pojava i dešavanja, a mi smo nautičari koji smo često takve pojave vidjeli, primijetili, doživjeli (i preživjeli :laughing7:). I uglavnom ne ovdje spomenuli, zaboravili i uopće ne mislili o tome pisati. Mislim si a zašto i ne bi, pa to je često i zanimljivo.
Meni se nešto desilo odavno. Ja nisam zaboravio, mislio, ponekad se čudio, tek nedavno se prihvatio razjasniti, i naučio da sam tolike godine krivo mislio.
Pa se nisam mogao odlučiti gdje otvoriti novu temu. U "općenito", nekako ne paše, jer se direktno tiče mora, u "mornarske tehnike" ne isto, ali više nego u "općenito". Pa ako moderator odluči da ovdje ne paše, neka prebaci gdje bolje paše.
ps ovdje bi odlično pasala tema "usis među brodovima", pa bi možda bilo dobro nju ovamo prebaciti :icon_scratch:
Naime meni se ovo desilo. Slike nisu kvalitetne, ali se pojava jasno vidi:A na ovoj Wikipedionoj stranici se te nejasne slike mogu "uživo" vidjeti na labaratorijskom videu:

http://de.wikipedia.org/wiki/Wellenbrechen
« Last Edit: March 09, 2015, 05:33:09 PM by Strici »
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3465
 • Gender: Male
Re: POJAVE NA MORU
« Reply #1 on: March 10, 2015, 01:46:14 PM »
Nije baš da razumijem, odnosno ne vidim nešto neobično pa predpostavljam kako sam nešto krivo shvatio.

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6102
 • Gender: Male
Re: POJAVE NA MORU
« Reply #2 on: March 10, 2015, 07:06:45 PM »
Pomalo Estane. Napravio sam slike, a nije mi se dalo pisati. Ali evo:
Još davno nam se desilo nešto što tada nas obojica u kaiću nismo kapirali, odnosno, zašto se to odjednom i neočekivano desilo.
U malom kaiću smo se vraćali iz ribolova u bližem području Jelse na Hvaru. Tada još mladi i "neustrašivi" nismo baš obadavali vremenska upozorenja i bili na moru, onda kad i ne bi trebalo; to ne službeno u radno vrijeme s osobljem (osim ako nas je iznenadno "uhvatilo"), nego nakon posla u slobodno vrijeme.
Uglavnom, vraćali smo se u Jelsu po popriličnom jugu, kaić je bio pogonjen Tomosakijem, a nama je to ustvari bila nešto kao zabava, izazov, ono; nama se ništa ne može desiti, (bolje reći mlad lud neoprezan). Tomosek je dobro radio, znam ja s njime, i dodavanjem i oduzimanjem gasa sam pazio da kad propeler izađe iz mora ne uhvati previše okretaja.
I onda nešto prije lukobrana:
« Last Edit: March 11, 2015, 04:19:41 PM by Strici »
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6102
 • Gender: Male
Re: POJAVE NA MORU
« Reply #3 on: March 11, 2015, 04:22:36 PM »
Tu negdje nas je odjednom „poklopio“ jedan val a oni su naravno dolazili po sa krme. Znao sam ja za „brehere“ ili se kod nas nazivaju lomljeni valovi(?); ali ni na kraju pameti da bi nas tamo mogao jednostavno preplaviti. Ne potopiti, jer je kaić bio uzgonskim komorama nepotopiv (?), ali nas je potpuno napunio morem. Tomos je momentalno stao, vesla, ulov, ma sve što je plivalo je otplavljeno, a mi toliko iznenađeni, prenaraženi, da smo zakratko bili kao paralizirani. Skapirao sam da se ne možemo sami pokrenuti i da će kaić pun mora odnjeti i razbiti molu na kojeg nas je otprilike nosilo. Tražiti sidro u više od pola metra mora u kaiću ili skočiti u more sa konopom i otplivati na molo desno od nas. Skočio sam u more sa konopom i nekako se domogao lukobrana, gdje nas je promatralo sijaset ljudi i dovukli kaić u zaštitu lukobrana.
A što se desilo. Ono na prvoj slici, a ja sam smatrao da je u moru neki visoki banak, koji je val slomio.
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6102
 • Gender: Male
Re: POJAVE NA MORU
« Reply #4 on: March 11, 2015, 04:35:51 PM »
A desetak godina kasnije sam upravo tim područjem „prešpartao“ svojom jedrilicom to područje i eholotom tražio taj „banak“.


(slika je postarija, slikano prije cca 27 godina)

Banak nisam našao, jer ga i nema, ali zato tek sada razjasnio što se desilo (znao da se to dešava, ali ne i vjerovao da se i kod tako relativno malih jugo valova to može desiti. Ustvari da se to i meni može desiti)
Od tada, svejedno na kojem sam brodu, volim sa sobom imati puno metara kvalitetnog i čvrstog konopa, nezamršenog, koji se lako odmota. To mi je ostalo kao geslo, a u nekoliko slučajeva, meni i drugima je jako pomoglo. :thumbsup:
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6102
 • Gender: Male
Re: POJAVE NA MORU
« Reply #5 on: March 11, 2015, 04:43:11 PM »
A ako nekoga zanima, evo i linka gdje je labaratorijski objašnjena pojava lomljenih valova, odkuda su i izvučene slike na početku teme:
http://de.wikipedia.org/wiki/Wellenbrechen    i kliknite na video = Wellenbrechen

ili možda ovdje za vidjeti, iako u Jelsi je bilo nekako duže i ne tako doslovno (?)
http://de.123rf.com/footage_22539486_.html

A pod pojavama na moru ne mislim samo na valove, nego na sve šta se na moru atmosferski dešava. Sigurno da neko ima zanimljivih slika, pijavica naprimjer.
« Last Edit: March 11, 2015, 04:49:57 PM by Strici »
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3465
 • Gender: Male
Re: POJAVE NA MORU
« Reply #6 on: March 12, 2015, 08:41:35 PM »
Predpostavljam da vam se jednostavno velika kresta vala ulila drito u kaić. To mi se dogodilo s bivšom jedrilicom koja je bila dosta niska, ali kokpit je bio samovodni, a teki nekoliko litara mora uletilo je preko   bridge decka ravno u kabinu i smočilo krevete lijevo i desno od ulaza. Da je bio mali kaić isto bi ga napunilo vrlo gadno. Ipak, pohvala Tohatsu-u što se je upalio nakon toga iako je bio skroz zaliven (u trenutku zalivanja nije radio, već se barka kretala na jedra) . Sve se dogodilo također pri uplovljenju u Jelsu, ali nisam siguran da je bila ista pozicija, čini mi se da smo bili dosta dalje od lukobrana nego je to tvoj križ. Ipak, Jugo je bilo više divlje nego što ti opisuješ, ali ipak do tog momenta plovidba je bila sasvim suha jer su valovi dolazili s krme i u po krme.

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6102
 • Gender: Male
Re: POJAVE NA MORU
« Reply #7 on: March 12, 2015, 09:48:24 PM »
Pa sad dal je križić na pravom mjestu, ne mogu baš tvrditi, ali je tu negdje, jer po onim valovima i nebih mogao doplivati do mola, a neki plivač i baš nisam. Ali tu negdje. Dakle i tebi se tamo desilo isto, što bi značilo da je dno takvo da se to tamo dešava, jer često sam s malim kaićem i po težem jugu prilazio obali, računam dnom možda i po meni "boljim" za lomljene valove; ali kao tamo nikad ni približno. Dakle ima tamo nekog "vraga" pa je jače izražen taj lomljeni val. Znaš li štagod o bibavici (ne slovenskoj, tamo je to plima, ako nisam zaboravio), mislim da se kaže i mareta. :icon_scratch: I bava je možda nešto slično. Naslušao sam se izraza po cijelom Jadranu, pa mi je zato teže rasporediti što je što i gdje je to što.
« Last Edit: March 13, 2015, 04:18:29 PM by Strici »
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3465
 • Gender: Male
Re: POJAVE NA MORU
« Reply #8 on: March 13, 2015, 10:23:07 AM »
Znam samo da je uvijek šaljem k vragu. U nekim portima je učestala, npr. u Sukošanu, ali i u Splitu u gradskoj luci.

Offline trifida1

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1615
Re: POJAVE NA MORU
« Reply #9 on: March 14, 2015, 11:38:56 AM »
Prije više godina,Trifida se vraćala sa regate Krčka jedra;na rtu Kamenjak smo bili otprilike oko 23:00 sa jedrima,mezzakrma,cca 4Bf.Iza Kamenjaka nas je dočekala opaka grbinada u trenutku;Suzukija 2T 8Ks u more,randu dole,optimistično ostavio termentinu,i nema druge nego izgurati do lučice Delfin(cca 4 Nm mora i vjetra u nos!);Već u nivou Fenolige(odozgo) bilo je jasno da vrag dolazi po svoje! :angry4: nekako dopunili rezervar,do nosa,učvrstili sve ,i po prvi put zahtjevao od posade da navuče pojaseve za spasavanje...   :evil4: nikako nije dobro kad te svaka 4.,5. planina od vala poklopi preko 1.križa i tako 2 sata...i taman kada je sve trebalo završiti,na ulazu u lučicu Delfin,prolazeći cca 100m od Fratarskog otoka,stalo nas usisavat na otok,što ustvari, isprve nisam niti vidio,već čuo kroz sveopću buku,kao jake udare mora o otok...na prvom vrhu vala okret na pučinu,uz termentinu;svašta tada proleti kroz glavu-dobro je što vidiš svjetionik na Punta Verudeli,ne čuješ zloslutne udare mora o otok,valja opet u tom loncu okrenuti,ali kada i gdje? kanal je cca 300m širok i što ukoliko me opet usisa?  :BangHead: odabrao sredinu bliže obali,s motorom i termentinom u mezzakrmu,valovima po zadnjem lijevom boku sjurili se unutra,pa šta bude...nakon 2-3 minute izletjeli iz lonca u laganih 3-4 Bf,na valovima od niti metra...i na vez!UF!
 E sad! istina da sam tom trasom odjedrio puuno puta,ali nije mi na kraj pameti bilo da se takve struje mogu stvoriti na 100-njak metara od obale.Vjerovatno je uzrok povlačne struje sudar valova grbinade i odbijenih valova,ali...100-njak metara od otoka!?  :angry4: U onom sveopćem mraku i buci,da nije bilo sluha za odbijanac,pitanje kako bi to završilo.  :notworthy:
T