Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najveće dubine jedra, a možemo analizirati i druge podatke važne za procjenu trenutačnog stanja i optimalnog namještanja jedra

MLADEN ŠUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ŽIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i čovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu „Ocean i druge priče“ o svojim dogodovštinama na brojnim svjetskim putovanjima

Author Topic: Ovni 395  (Read 8205 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline hidrotherapy

 • Global Moderator
 • Komodor
 • *****
 • Posts: 1179
Ovni 395
« on: September 02, 2014, 11:21:36 AM »
Nakon sedmodnevnog obiteljskog krstarenja na jedrilici Ovni 395, evo kratkog osvrta.
Ono što je izdvaja iz konfekcijske mase je to što je od aluminija i što ima podiznu kobilicu i preklopni list kormila.
Poznato je da aluminij ima dobrih i loših strana, pa ne bih sad o tome. Više bih se osvrnuo na podiznu kobilicu i njeno funkcioniranje.
Prednosti ovog sistema je što nema nikakve hidraulike, a niti vinčeva. Sve se odvija ručno tako da je i pouzdanost veća i održavanje lakše. Ovo pod održavanjem može biti jedino svakih nekoliko godina promijeniti dva konopa( podigač i fiksator) i par bocela. Drugo mi ne pada na pamet.
Kad se kobilica podigne, gaz je oko 70 cm i moguće se zavući u svaki portić i uvalu bez straha od neželjenih posljedica. Kome ni to nije dosta, može se uz podignutu kobilicu i preklopljen list kormila nasukati na plažu. Tad se može napraviti i nešto korisno za brod( čistiti trup, promijeniti cinkove, provjeriti propelu i sl). Ono što je bitno je da se prije nasukavanja pusti po krmi sidro s nešto lanca i barem 30-ak metara konopa. Taj se konop stavi na vinč i njime se poslije povučemo u dublji dio gdje propela bolje hvata i gdje možemo vratiti list kormila i kobilice u normalan položaj.
Ali nemojmo misliti da su to jedine prednosti. Ono što se meni jako sviđa je to što kobilicu možete podići pri jedrenju niz vjetar i time si povećati brzinu i udobnost. Na 20+ čv bure u po krme i 1. kratom na randi uz full genovu jedrili smo konstantnih 8-9 čv. Ukoliko je dosta vala i vjetar i val nam dolaze s boka, onda ćemo podizanjem kobilice bitno povećati udobnost jedrenja i sigurnost od prevrtanja( ovo ću vjerojatno morati dodatno objašnjavati jer većina neće odmah shvatiti).
Ono oko čega sam bio malo sumnjičav je jedrenje u orcu. Poznato je da podizne kobilice pri orcivanju znaju klapatati i ne idu u vjetar kao i duboke fiksne kobilice.
Međutim, dojmovi nisu takvi. Sa spuštenom kobilicom je gaz 2,2 m. To možemo staviti u neki prosjek za ovu dužinu( loa=12,7m). Orcali smo i na 8-9 čv i na 25 čv. U niti jednom trenutku nisam osjetio da imam podiznu kobilicu. Nikakvog kapatanja i čudnih zvukova nije bilo, osim malo bučnog autopilota. Pri jedrenju u vjetar je moguće ići do nekih 35 stupnjeva prividnog vjetra. Na 30 pomalo počinje gubiti vjetar u jedrima.
Moj je zaključak da je ovo jako dobar sistem i svakako bih ga poželio na svom brodu. Osobno mi je ovaj sistem preklapanja kobilice i bez obaveznog održavanja puno draži od sistema gdje se kobilica podiže okomito u brod jer to obično nosi sa sobom hidrauliku ili vinčeve, a to opet traži održavanje i otvara mogućnost kvara. A i u slučaju udarca u nešto, doći će do pucanja konopa fiksatora( ukoliko ga nismo prethodno otpustili) i preklapanja kobilice bez neke štete.
Inače, jedrilica mi se dosta sviđa uz par manjkavosti. Smeta me premali i preduboko zavučen lavandin u wc-u. Uz takav položaj dosta se teško umiti, oprati zube, obrijati i sl. Još stave ogledalo nasuprot lavandina. Mada mi ta nemogućnost brijanja nije smetala, naprotiv. Smeta me što u tuš kabini ima fiksni pozor, a ne na otvaranje jer bi se tako bolje ventilirala. U samom salonu nema niti jedan bočni prozor na otvaranje, već su svi fiksni. Isto tako, volio bih da brod ima još barem dvije vjetrolovke koje bi dovodile svježi zrak u kabinu kad su krovni prozori zatvoreni. Još kad bi dodali i  drugi frižider...
Što se unutrašnjosti tiče, pohvalio bih dosta prostora za stvari, veliki krevet u pramčanoj kabini, odjeljak za mokru robu u wc-u...
Što se manjkavosti vanjske strane tiče, jedino bih volio da su mi škote rande i travelera pri ruci kako bih mogao jedriti sam, mada to i nije neki problem jer se lako može ispraviti.
Na krmi su instalirana dva solarna panela i za njih imam samo riječi hvale. Uz konstantan rad frižidera i invertera u koji je uvijek nešto uključeno( nečiji mobitel, kamera, laptop i sl) nismo imali nikakve potrebe za nadopunjavanjem akumulatora motorom. Napon nikad nije pao ispod 12,3 V. Naravno, ako je sunčan dan.Kad smo već kod struje, reći ću i to da su svi elektro spojevi izvedeni vodonepropusno.
Brod je solidno opremljen. Uz nekoliko dodataka kao što su radar, ais, desalinizator i sl. s njime se možete uputiti u daleke plovidbe. Uostalom, 70% izgrađenih Ovnia plovi oceanima.

Cijena novog broda s opremom je bila 278.000 eur-a.

Evo malog videa u prilogu.
https://www.youtube.com/watch?v=mV-nqRMy0P8


« Last Edit: September 02, 2014, 01:41:30 PM by hidrotherapy »

Y40

 • Guest
Re: Ovni 395
« Reply #1 on: September 02, 2014, 04:17:10 PM »
E, ovaj izvještaj sam čekao cjelo ljeto :thumbsup: Saznao sam sve što me je zanimalo. Hvala!  :notworthy:

Offline hidrotherapy

 • Global Moderator
 • Komodor
 • *****
 • Posts: 1179
Re: Ovni 395
« Reply #2 on: September 02, 2014, 05:30:05 PM »
Kaže se da se ljudi drže za riječ, a goveda za rogove.
Drago mi je da ti se sviđa. Ukoliko budeš imao želju probati brod na dan, dva, tri javi se pa ćemo nešto organizirati. To vjerovatno neće biti moguće u 9. mjesecu jer je brod dosta zauzet( u dvije sezone ima 800 sati na motoru), ali kasnije nebi trebalo biti problema. Ako nemaš s kim, ja ću ići s tobom.
 

Offline Mala od portala

 • Administrator
 • Barba
 • *****
 • Posts: 819
 • Riječi lete, zapisano ostaje
Re: Ovni 395
« Reply #3 on: September 02, 2014, 07:45:57 PM »

Hidrotherapy, ovo je tako dobar, cjelovit i vrijedan izvještaj da je zaslužio objavu na portalu. Nadam se da nećeš zamjeriti što sam to učinila bez prethodne tvoje suglasnosti, ali informacije koje si ovdje iznio doista vrijedi podijeliti sa svima koje to zanima.
Čovjek mora napraviti ono što čovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Y40

 • Guest
Re: Ovni 395
« Reply #4 on: September 02, 2014, 07:48:26 PM »
To bi bilo super :blob7:  A gdje je brod u bazi?. Šta se termina tiče nema problema. Može i u decembru.

Offline hidrotherapy

 • Global Moderator
 • Komodor
 • *****
 • Posts: 1179
Re: Ovni 395
« Reply #5 on: September 02, 2014, 08:32:13 PM »
U Puli, to ti nije daleko.

Y40

 • Guest
Re: Ovni 395
« Reply #6 on: September 02, 2014, 08:40:47 PM »
U Puli, to ti nije daleko.
Pa to mi je pred nosom. Mogu doploviti sa brodom do Pule pa onda samo zamjenimo brod na vezu. Već ćemo se nekako dogovoriti. Koliko bi koštao najam za produženi vikend (2-3 dana)?

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3343
 • Gender: Male
Re: Ovni 395
« Reply #7 on: September 04, 2014, 06:45:29 PM »
Ovni je zaista nešto sasvim drugo nego uobičajena konfekcija. Izvještaj je  :thumbsup: :hello2: :icon_salut: :icon_thumleft:

Offline more

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 4042
Re: Ovni 395
« Reply #8 on: September 12, 2014, 04:27:44 PM »
To je metalni vrlo skup brod i prema mom iskustvu, trebao bi imati palubu prekrivenu tikovinom ili nešto tome slično.

Offline hidrotherapy

 • Global Moderator
 • Komodor
 • *****
 • Posts: 1179
Re: Ovni 395
« Reply #9 on: September 12, 2014, 05:52:33 PM »
Nije tikovina obavezna na skupim brodovima. Mada je meni toliko draga da sam je kući stavio i u kupatilo i u wc, na ovom brodu ja je ne bih stavljao po palubi jer je cijela paluba, krov kabine i sve gdje noga može stati prekriveno protukliznom površinom koja svoju funkciju obavlja izvrsno, kako suha, tako i mokra. Ono što je također bitno je da se na suncu jako malo grije za razliku od tika koji se zna poprilično ugrijati i po kojem bosa noga odmah ubrza korak. Ovdje toga  nema već je moguće i po jakom suncu bos hodati bez skakutanja.
Inače, danas se tik u dosta slučajeva zamjenjuje s drugim materijalima, npr. plutom. U Southamptonu sam bio na sajmu na katamaranu Broadblue 400 koji ima kokpit i palubu prekrivenu plutom. Puno se manje grije od tika, dizajn je sličan, ne skliže se mokar i tvrde da je moguće proliti staro motorno ulje po njemu i poslije ga isprati bez da ostane bilo kakva fleka, odnosno da ništa ne upija. Prve tri osobine sam vidio i sam, dok u treću pomalo vjerujem jer sam dugo u vinskom svijetu gdje je upotreba pluta za vinske čepove neupitna. Jedino mislim da se to ulje baš ne bi smjelo pustiti danima da se natapa, pa ga onda prati.

« Last Edit: December 03, 2014, 04:50:30 PM by hidrotherapy »