Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najveće dubine jedra, a možemo analizirati i druge podatke važne za procjenu trenutačnog stanja i optimalnog namještanja jedra

MLADEN ŠUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ŽIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i čovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu „Ocean i druge priče“ o svojim dogodovštinama na brojnim svjetskim putovanjima

Author Topic: Pojačanje čvrstoće poda jedrilice  (Read 6566 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6102
 • Gender: Male
Re: Pojačanje čvrstoće poda jedrilice
« Reply #10 on: August 28, 2014, 10:01:04 AM »
A šta to ovdje fali, zaljepljeno je na šperploči:

A kako bi to tek izgledalo da sam tada ljepio sa epoksi smolom. A imao sam je :laughing7:
No dobro ozbiljna šala i vizualna poduka na stranu, uzgred, to je bilo jučer, a ja sam na to mjesto laminirao klupicu za jedrenje, i to bi bilo u principu slično kako bi ti htio, mogao (trebao?) napraviti:

Slično sam mislio, a strelice pokazuju da površina kod tebe bude postrane paminirana na pod. Nemoj misliti da za tim prejednostavnozornim pokazivanjem mislim da ti neznaš, ali gledaju i puno drugih koji vjerojatno nemaju blage veze o laminiranju, pa možda dobe ideju :icon_scratch: :toothy9:
« Last Edit: August 28, 2014, 10:10:23 AM by Strici »
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6102
 • Gender: Male
Re: Pojačanje čvrstoće poda jedrilice
« Reply #11 on: August 28, 2014, 10:20:47 AM »
Da se vratim na onu tvoju prvu sliku koju sam ja povečao da se bolje vidi. Pošto su stranice dosta visoke, ono po strance polaminiraš, naprimjer prvi postrane sloj 15-tak centimetara (preko letava naravno, jer one bi i pomogle da se sve bolje nosi), pa drugi sloj, jedno 12 centimetara visok, ono bi bilo dovoljno jako da sve nosi; a ja bi onda još jedan sloj, desetak centimetara visok, ono da čude čvršče :icon_scratch:
Tako okolonaokolo i na to spojiti pod u kokpitu. Što veča površina to bolja. Ustvari cijeli pod u kokpitu bi bilo najbolje.
I time nebi pojačao ABS, ne njega je vrag odnesal. Ti bi time dobio novi pod od stakloplastike, koji bi ustvari nosio pozitivnu formu, a ABS je samo negativna forma za sve laminirati. Sada kako bi to izgledao, u to nebi ulazio, no sve ovisi kako je naknadno obrađeno. U svakom bi slučaju pod bio čvrst.
Pa onda pročitaj ponovo na početku napisano :icon_joker:
« Last Edit: August 28, 2014, 10:23:01 AM by Strici »
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš

Offline REV

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 258
Re: Pojačanje čvrstoće poda jedrilice
« Reply #12 on: August 28, 2014, 04:19:25 PM »
Moram ti reći da ako to ovako napraviš dobit ćeš novi pod ali te čeka peno kitanja i brušenja a u konačnici nećeš biti zadovoljan. Ja bih to rješio da otvorim male rupe ušpricam unutra purprn pjenu da bude tvrdi pod a pukotine saniraš skaflexom, nećeš morat kitat. Dobit ćeš na težini ionako jedino je problem vode u dvodnu. Neznam gdje su ti čepovi ali ako su na sredini mošeš prije na dno položit plastičnu poluoblicu da ide od naprijed do čepa. Ajd baš me zanima što ćeš  :icon_thumright:

Offline narog

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 255
Re: Pojačanje čvrstoće poda jedrilice
« Reply #13 on: September 01, 2014, 10:55:24 AM »
Hvala na prijedlozima! REV, više sam za varijantu koju Strici predlaže, napraviti novi pod i gotovo. Možda ne cijeli ali barem pola poda obući i gotovo. Purpjena mi je problem zbog čepova koje spominješ (dva su na sredini, gore, na bočnim stranama jedriličice a jedan je na krmi kojeg sam ja napravio i koristim ga), odnosno zbog stalnog nakupljanja vode unutar "dvodna" koju moram prazniti, a ako začepim pod krme s purpjenom ne mogu koristiti čep za pražnjenje na krmi.

Ne mora to biti nešto lijepo kad napravim, bitno da bude malo čvršće i da drži koju godinicu još :blob7:

Kad napravim, a ne znam kad ću, u gužvi sam prilično, stavljam slike. :icon_salut:

Shiver me timbers

Offline narog

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 255
Re: Pojačanje čvrstoće poda jedrilice
« Reply #14 on: September 01, 2014, 10:58:25 AM »
Strici hvala na iscrpnom objašnjenju i ilustracijama! Slobodno ti pojednostavljuj i crtaj, nisam ja neki stručnjak, bolje mi je da mi nacrtaš sve. Respect!  :read2:
Shiver me timbers

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6102
 • Gender: Male
Re: Pojačanje čvrstoće poda jedrilice
« Reply #15 on: September 01, 2014, 11:48:37 AM »
Bok Naroge!
Ono sa pur pjenom nemoj samo tako odbaciti. I to bi bilo dobro rješenje. Problem je da se tu treba imati iskustva i prakse, trebalo bi se isprobavati, jer ima i svakakvih pjena, expandiraju različito, vremenski i volumenom. I ja sam onomad uletio ko grlom u jagode, mislio da sam sve dobro pripremio i obavio, a ono sam dobio "nateknuče" u unutrašnjoj školjci. Tako sam se pokrio po glavi i godinama se ljutio (i gledao uvjek na to mjesto u kaiću, dok drugi nisu ni primjetili :laughing7:) jer se nisam dobro pripremio, odnosno dovoljno znao :toothy9:
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš

Offline edi2016

 • Mali od palube
 • *
 • Posts: 1
 • Gender: Female
Re: Pojačanje čvrstoće poda jedrilice
« Reply #16 on: May 11, 2016, 10:42:09 AM »
pozdrav svima.

vidim po fotkama da se radi o elan 375s jedrilici koju ja bas namjeravam nabaviti.

sad sam se malo prestrasila kad ovo citam  :-[  strah me da ne naletim na neku koju necu moc popravit..

da li su sve elan 375s napravljene od ABS plastike?

vidim da je post star nekoliko godina.

da li je netko u medjuvrimenu dosao do nekog rjesenja za ovakve slucajeve?

 hvala vam unaprijed na odgovoru ili sugestiji

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6102
 • Gender: Male
Re: Pojačanje čvrstoće poda jedrilice
« Reply #17 on: May 13, 2016, 07:42:59 PM »
O ovom zadnjem pitanju (dali je netko doznao nešto novoga) neću i ne znam. Osobno mislim da je ABS materijal za jednokratnu upotrebu. Sve lajvand dok ne ostari. Sjeti se plastičnog otpada po plažama, onih kanti. Izgledaju još dobro, probaj ju stisnuti. Sve popuca.
Da usporedim. Mlada cura ko zvono. Fina, dobrog izgleda elastična; možeš je upotrijebiti kako god hoćeš. Ma i strugati, sve će izdržati. Perfektno.
Ali kad ostari, a sve ostari, može i dobro izgledati, ali se ni izdaleka se ne upotrijebiti kako je to nekad bilo. Kod cure mislim, kasnije se mogu ugraditi i razna pomagala, naprimjer koljena i štošta itd. Ali godine ne možeš vratiti.
Tako i taj ABS. Ma mani ga. To ti je kao i oni plastični tanjuri žlice i vilice koji se nakon jedne upotrebe bacaju; nažalost najviše nereciklirano. Ma je da se ABS upotrebljava ne samo jednom, štoviše godinama. Ali sve ostari.
Možeš ti kupiti staru ABS jedrilicu. Koliko će biti sigurna ne znam, ali sigurno sigurnija ako ćeš u njoj uzgajati pome.
Možeš ti uzeti i staru curu. Ali upotrebljavati samo ako i sam ostario.
Mani se starog ABS-a
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš

Offline megapoma

 • Mornar
 • **
 • Posts: 51
 • Gender: Male
Re: Pojačanje čvrstoće poda jedrilice
« Reply #18 on: May 15, 2016, 10:43:29 AM »
Moja iskustva sa jedrilicom od ABS-. su nešto drukčija.Imam je već dvadesetak godina i ne može se usporediti sa jeftinjacima koji su bili štancani sedamdesetih godina prošlog stoljeća.
Tada se za izradu bajbota koristio polistiren kao jezgra, a sa vanjske i unutarnje strane ljusku je činila 1 mm debela ABS plastika koja je nakon određenog broja godina pucala. Nju je bilo nemoguće "krpati"u što sam se i sam uvjerio kad sam pomagao popraviti prijatelju upravo takav čamac.
Vjerojatno je i Strici imao takva iskustva i potpuno ga razumijem.
Elan je oduvjek radio solidna plovila bez obzira na materijal izrade ,tako da sam ja, sa svojom jedrilicom potpuno zadovoljan.Nigdje nema niti jedne pukotine i nikad nije bila "varena"plastičnim trakama.
Naravno to ne znači da se u njoj mogu "tući prstaci" ili je grubo nasukavati na hridi, ali uz normalnu brigu i čuvanje može dugo poslužiti svrsi.
Da je napravljena od materijala koji se raspada trebala bi ići na periodičke preglede (ateste), a ne bi mogla biti trajno registrirana.
Dan danas se prozvode plastični čamci (od polietilena) za koje se dobije dugogodišnje jamstvo.
Evo i linka: http://www.motonavis.hr/02-03_noviteti_Whaly.html

Proglasiti sva plovila od ABS-a. smećem je kao kad bi neki vlasnik plovila od stakloplastike proglasio stakloplastiku smećem, jer mu je omiljenu jedrilicu napala osmoza.za koju je procjenio da mu je sanacija neisplativa. 
Ovo sam napisao ne da bi kontrirao Striciju kojeg poštujem ,već da bi se čulo i druga iskustva i mišljenja.
I na kraju,svoju jedrilicu od plastike prodajem ne zato da nekom "uvalim smeće" ,već zato jer sa svojih 54 godina više nisam toliko spretan da je koristim (a ne želim da mi se drugi smiju zbog "spretnosti" u mojim godinama) Sve u svoje vrime.    :nono:    :wave: