Slane tehnike > Mornarske tehnike

Usis između dva broda

(1/5) > >>

Strici:
                                          Usis između dva broda
Mislim da se o toj pojavi malo zna, ili niko neče pričati o toj pojavi, ili možda jer toga nema u naših brodica (?), iako bi ta pojava trebala biti jednako tako stvarna i kod malih brodica.
Usis među brodovima se može desiti i dovesti do sudara broda.
Prije više od sto godina došlo je do sudara ogromnog putničkog broda (blizanac sa Titanikom), sa znatno manjom krstaricom.  Krstarica je prestizala putnički brod desno od njega otprilike paralelnog kursa, naravno po krmi jer drukčije nema preticanja, neznam točno koliko daleko od njega, nekih stotinjak metara, i kad je došla otprilike do njegove polovine, naglo je skrenula ulivo i udarila u putnički brod. I to iako je kormilo na krstarici dato sasvim udesno.
Toga se sječam iz škole, uglavnom točno opisano, a detaljnije ču provjeriti i nacrtati situaciju.
Sudar je u engleskoj izazvao velike diskusije, sve dok se nije došlo do saznanja o „usisima“ među brodovima
A time među brodovima mislim i na druge efekte koji se stvaraju usisom koji stvara pramac broda. Sjetite se prolaska kroz uske kanale, naprimjer.

hidrotherapy:
Moguće, ali pretpostavljam da bi udaljenost među brodovima trebala biti jako mala da bi efekt djelovao.

Strici:
Ustvari mi je namjera ovaj pojam spomenuti, ne da tumačim. Tako da bi bilo dobro da svi koji znaju o toj pojavi štagod napišu, pa prodiskutiramo. Ako naše brodice ne prave taj usis, možemo biti "usisani" od večega :icon_scratch:

Evo otprilike kako dolazi do tog efekta:

Što je brod veči dubljeg gaza i neke određene brzine, to je taj efekat jači, a jako se pojačava u kanalima i prolazima. Nacrtano je onako ofrlje, meni je jasno, drugima pretpopstavljam. Ja sam taj efekt dobro osječao u prolazima, Proversi, ili onoj kod Malog Lošinja itd., a tu se i odbijeni val vrača.
No nacrtat ču slučaj koji sam na početku spomenulo, i kad se dugim "mozganjem" došlo do te spoznaje.

megapoma:
Živa istina!U vrime kad je Liburnija prolazila Pašmanskim kanalom između Babca i kopna znala je napraviti oseku od po metra u roku nekoliko minuta.Nakon prolaza more bi se "vratilo nazad". :wave:

Strici:
Da, eto nije nekima nepoznato. U međuvremenu sam se i sam više informirao. Napisani naslov je prebrzo napisan. Ne radi se samo o usisu između brodova, ima tu usisa kupača od u kanalima prolazečih brodova itd. No rekoh nacrtat ču situaciju, kako je to bilo prikazano na sudu u Engleskoj, kada se vodila ogromna diskusija i nakon nekog se vremena valjda probama i dokazivanjima došlo do tog saznanja. Problem se javlja i kod vožnje dva broda paralelno u istom kursu, (kod prekrcavanja itd, u principu irevelantno za nas; iako???). No idem nacrtati to o čemu sam počeo pričati, a mislim da bi po tom pitanju mogli pojasniti i neki naši članovi, mislim da ima i kapetana dugih plovidba :icon_scratch:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version