Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najveće dubine jedra, a možemo analizirati i druge podatke važne za procjenu trenutačnog stanja i optimalnog namještanja jedra

MLADEN ŠUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ŽIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i čovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu „Ocean i druge priče“ o svojim dogodovštinama na brojnim svjetskim putovanjima

Author Topic: Plin na brodu - dobra ili loša odluka?  (Read 23929 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline Mala od portala

 • Administrator
 • Barba
 • *****
 • Posts: 832
 • Riječi lete, zapisano ostaje
Plin na brodu - dobra ili loša odluka?
« on: May 21, 2014, 11:43:15 AM »

Na portalu je upravo objavljen članak o plinu na brodu, održavanju plinskih instalacija, popravcima i opasnostima od improvizacija. Priča mi čovjek koji se bavi održavanjem plinskih instalacija i popravkom štednjaka na plin što sve ljudi rade i kako nestručno prčkaju po priključcima, plamenicima, bocama i ventilima i koliko takvi amaterski "izleti" u servisiranje plinskih instalacija mogu biti opasni. Kakvo je vaše iskustvo s plinskim bocama i općenito s plinom na brodu? Je li plin korist ili pokora? Imate li detektore plina na svojem brodu i preporučujete li ih onima koji tek kupuju prvi brod? Tko vam održava instalacije i popravlja kuhala? Pojedu li ih nakon nekog vremena ruzina i sol i kako to rješavate?

Iskustva?
Čovjek mora napraviti ono što čovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3465
 • Gender: Male
Re: Plin na brodu - dobra ili loša odluka?
« Reply #1 on: May 22, 2014, 08:21:58 PM »
Moje sadašnje kuhalo je kupljeno u Pevecu prije nekih šest do sedam godina za 270 kn. Drži se za sada kao da je upravo izišlo iz dućana. Inače nisu sva kuhala koja sam imao bila tako otporna na morsku sredinu i neka su jako brzo propadala, tako da me ovo ugodno iznenadilo.Inače problema s plinom nisam imao, osim što, kad sam kupio isto kao što je ovo u brodu, na njemu je bila greška pa (nije bilo na jednom plameniku rupice za prolaz plina što je bila greška u ljevu) pa kako je moja draga bila jako uporna da ga upali, došlo je do malog buma u koem su stradale njene obrve i trepavice, a zavjese su se pokazale kao nezapaljive. Drvo i pluto u kabini su također prošli bez poslijedica. Čim sam se vratio u Split, odmah sam u Pevecu reklamirao kuhalo i dobio novo, koje dso danas radi bez greške. Detektore plina nemam, uzdam se u svoj nos i u dobar posao dečki u Pro Plinu da u plin uvijek dodaju dovoljno markera (smrdljivog metana, jer propan butan nema mirisa). Inače, imao sam i alkoholno kuhalo pa sam jednom doživio sličan bum, sa istim poslijedicama, samo što su dlake na rukama i trepavice bile moje. Tako po pitanju sigurnosti je 1:1 .

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6035
 • Gender: Male
Re: Plin na brodu - dobra ili loša odluka?
« Reply #2 on: May 22, 2014, 09:52:27 PM »
Možete svi vi pričati i pisati što god znate da znate o plinu, a neznate da neznate koliko je plin opasan. Onih koji to najbolje mogu potvrditi, njih ustvari više najčešće nema. :icon_scratch: Nijedan svjetski jedriličar putnik nema plin. Stvarno, a zašto? Jer su bedasti? Ili stvarno zašto?
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš

Offline Mala od portala

 • Administrator
 • Barba
 • *****
 • Posts: 832
 • Riječi lete, zapisano ostaje
Re: Plin na brodu - dobra ili loša odluka?
« Reply #3 on: May 26, 2014, 12:58:49 PM »

Ja nekako mislim da je plin na brodu dobra stvar, ali da s njim treba rukovati krajnje pažljivo. Plin imam i na našem brodu i meni je neprocjenjiv, ali obavezno svake godine kupujemo novo gumeno crijevo i novi ventil, koliko god onaj stari izgledao dobro i očuvano. A štednjak se svake godine temeljito čisti od ruzine. Slaba vajda i od detektora za plin ako instalacija ne valja i ako plin curi. Dok se alarm javi, dok otkriješ u čemu je problem i dok nešto poduzmeš, obično je već kasno.  :-[
Čovjek mora napraviti ono što čovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6035
 • Gender: Male
Re: Plin na brodu - dobra ili loša odluka?
« Reply #4 on: May 26, 2014, 01:42:47 PM »
Naravno da je plin nešto vrlo praktično i upotrebljivo. O tome netrebamo diskutirati.
I tehnika, ni o tome jer je to normalno, najnormalnije da se mora održavati.
Ja govorim, odnosno pišem o nama, a ne o tehnici. Mi niti se zanavljamo, niti se obnavljamo, a sve smo stariji, zaboravljiviji. Ja pričam o nama i plinu. Neki dan probao proči kroz Wien. Sve blokirano, okolo naokolo. Cijela kuća je odletjela u zrak.
Zaboravljiv nije bio neki starkelja, nego mladac od 18 godina. A kuća nije korito kao brod, a plin je od zraka jednako svugdje teži.
Neki se napijaju, neki i drogiraju, neki su senilni da vas ne plašim. Samo napominjem, i siguran sam da svako ko ima plin neče moje potvrditi, jer zbog situacije kakva je (neimaštine, nemogučnosti nabave, neznanja, nerazmišljanja, olakog shvačanja, riskiranja, da dalje netrebam tražiti pogodne izraze) koriste plin i dalje. :angel4:
« Last Edit: July 08, 2014, 06:05:16 AM by Strici »
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3465
 • Gender: Male
Re: Plin na brodu - dobra ili loša odluka?
« Reply #5 on: May 26, 2014, 05:02:04 PM »
Štrici, plin nije opasniji od recimo benzina, a ipak benzin držimo u brodu. Iskreno, volio bih kuhalo na petrolej, neko kvalitetno, ali ga nemam jer mi je skupo i komplicirano nabaviti ga. Imao sam pravo brodsko kuhalo na alkohol, ali nije ga kod nas bilo moguće kvalitetno servisirati, tj, nigdje nisam mogao naći odgovarajuće gumice koje su oporne na alkohol. Tako sam ga morao baciti i nabaviti plinsko kućno kuhalo koje sam malo dotjerao da bude brodsko. Sada skuham ručak začas, a i opasnosti je manje jer je ispravno. Kad bi ono akoholno bilo izpravno priznao bih da je sigurnije, ali ovako nije bilo. Stoga, lako je tim morskim vucima kad plove po mjestima gdje za njih ima nabaviti odgovarajuće opreme i djelovima. A, ja živim u gradu Zadru u kome nije moguće nabaviti smrekovinu za popraviti brod građen od tog drvete, a šta dalje da pričamo? Za dobar komad hrastovine treba poduzeti dvodnevnu ekspediciju za naći ga. I sve u tom stilu. A, da nekome spomeneš petrolejska ili akkoholna kuhala gledao bi te kao luđaka kome je potrebna hitna da ga odveze gdje mu je mjesto.

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6035
 • Gender: Male
Re: Plin na brodu - dobra ili loša odluka?
« Reply #6 on: May 26, 2014, 07:54:26 PM »
Estane ja u kupe ti u špade, ili obratno. Ja ne pričam o tome šta ko može, hoče, ima li za kupiti, održavati itd.
Ja pišeo o onome što svi znaju, a možda imaju i sami plin na brodu. Plin je bomba, a može eksplodirati uvjek.
Pazili mi ili ne, pogriješit se može uvjek. I mijenjati sve šta se dade promijeniti, pa se onda naravno ne mijenja bakrena dovodna cijev naprimjer, jer zaboga pa od bakra je. I tako je jedan brod odletio u zrak, jer se i cijev negdje kroz godine nastrugala i pustila.
Uz moj je brod bio jedan čarter, divlji, ali čarter. Kad bi društvo došlo, a dolazilo je svake sedmice po šestorica, ono bi se prve noči napili ko guzice, tako da se upadalo u more, i šta ti ja sve znam. A kako su sa plinom, možeš si misliti. I ti sam možeš paziti i sprečavati koliko god hočeš, onaj drugi može pogriješiti.
A kad čujem za Peveca, i plin, ali mnogoštošta drugoga, na brodu od njega, meni se smrkne.
To je nažalost naša stvarnost. Da bi se koliko toliko ljudski na brodu boravilo, eto kupujemo kuhala i kod Peveca.
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3465
 • Gender: Male
Re: Plin na brodu - dobra ili loša odluka?
« Reply #7 on: May 29, 2014, 09:37:44 PM »
Čuj Štrici, radi se o kuhalu nekog talijanskog proizvođača, vrlo solidno izrađenom, a kuha brže i bolje od mnogih skupocjenih špahera s kojima sam se susreo, bilo na kopnu bilo na moru. A, to što je kupljeno u Pevecu za male pare samo je prednost, nikako mana. Da je solidno izrađeno svjedoči negov izgled sasvim novog kuhala nakon šest godina u brodu i kuhanja na njemu svega i svačega, ponečeg i u morskoj vodi.

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6035
 • Gender: Male
Re: Plin na brodu - dobra ili loša odluka?
« Reply #8 on: May 29, 2014, 10:36:34 PM »
Moj Estane, imaš toliko godina i ostao naivan. Nema danas iz Evrope ništa jeftinoga, sve je to proizvedeno u Kini ili negdje tamo. Ti ko da živiš u tonguziji ili nečeš shvatiti istinu. No i Kinezi naučili, pa dali smo im sve da bi radili, makinje , tehniku, a ostalo su skopirali. A mi zato sada muku mučimo jer nemamo šta raditi. Nikad nije dobro se ulijeniti dajuči drugom da za tebe radi. I ja sada pišem Hama tastaturom, sveisto Mikrosoftovom ili kojom drugom, i uopče neču gledati na made in. Jasno mi je gdje je napravljena. A misliš li da su Talijani bedaki?
To što je očuvano kuhalo te neka veseli, valjda ga čuvaš, a napisao sam upravo sada pišem kineskom tastaturom, a imam ih bar 7 ili 8. Sve odličnih imena do jedne su kineske.
Oprema za brod se ne kupuje kod Peveca. Ja pišem šta se nebi trebalo, ne ulazim u naše jadne mogučnosti. Ako se nešto kvalitetno hoče imati, onda se to kupuje u zato specijalnim prodavaonicama, pogotovo za brodove. Tako se možeš koprcati i pisati koliko hočeš, ja te jako dobro razumijem, ali ne hvali robu za brodove iz takvih prodavaonica. Imaš služi te i dobro. A da imaš više siguran sam da bi imao nešto drugo. :laughing7:
« Last Edit: May 29, 2014, 10:38:14 PM by Strici »
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6035
 • Gender: Male
Re: Plin na brodu - dobra ili loša odluka?
« Reply #9 on: July 08, 2014, 06:09:03 AM »
Naravno da je plin nešto vrlo praktično i upotrebljivo. O tome netrebamo diskutirati.
I tehnika, ni o tome jer je to normalno, najnormalnije da se mora održavati.
Ja govorim, odnosno pišem o nama, a ne o tehnici. Mi niti se zanavljamo, niti se obnavljamo, a sve smo stariji, zaboravljiviji. Ja pričam o nama i plinu. Neki dan probao proči kroz Wien. Sve blokirano, okolo naokolo. Cijela kuća je odletjela u zrak.
Zaboravljiv nije bio neki starkelja, nego mladac od 18 godina. A kuća nije korito kao brod, a plin je od zraka jednako svugdje teži.
Neki se napijaju, neki i drogiraju, neki su senilni da vas ne plašim. Samo napominjem, i siguran sam da svako ko ima plin neče moje potvrditi, jer zbog situacije kakva je (neimaštine, nemogučnosti nabave, neznanja, nerazmišljanja, olakog shvačanja, riskiranja, da dalje netrebam tražiti pogodne izraze) koriste plin i dalje. :angel4:

Opet moram na sve ovo napisati što sam napisao; a to je da je kuhanje plinom jedno čisto, ekonomično, brzo i jednostavno rješenje, kako u kućanstvima, tako na brodu i td.
Nočas sam se rano probudio, pa prije nego samo ležim, razmišljam. Naime zbog nekih objektivno&subjektivnih :laughing7: poteškoča sam držač rude kormila za bajbot laminirao za struk kormila za 180° okrenuto. Bila je frka sa vremenom, a onda se mogu/moram brzo odlučiti, pa tako odlučio, a da ću kasnije to nekako ispraviti :laughing7:
I riješio problem (zasada u glavi), tako da nadam se uz malo više rada, rudo če se moči i bolje koristiti nego što sam prvobitno zamislio. :icon_scratch:
I "ostalo" mi je još budnog vremena za razmišljanje :laughing7:. Pa se sjetio kako umanjiti opasnost eksplozije od plina na brodu na kojem ga koriste. To mislim opet obzirom na našu sadašnju situaciju i na sposobnost "sam svoj majstora" :icon_scratch:
« Last Edit: July 08, 2014, 06:11:06 AM by Strici »
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš