Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najveće dubine jedra, a možemo analizirati i druge podatke važne za procjenu trenutačnog stanja i optimalnog namještanja jedra

MLADEN ŠUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ŽIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i čovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu „Ocean i druge priče“ o svojim dogodovštinama na brojnim svjetskim putovanjima

Author Topic: Southampton 2013  (Read 28983 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline traktor

  • Admiral
  • *********
  • Posts: 2551
Re: Southampton 2013
« Reply #30 on: September 23, 2013, 06:30:26 PM »
Ok, nemam nikakvog iskustva s tim "milijunasima"samo me je zasmetala ta silna vodurina. Ako si na autopilotu onda mozes i u kabinu a ne u psecu kucicu. A ako nisi onda moras biti za kormilom koje je dosta iza te kucice. Bio sam na nekoliko brodova s tom kucicom koja je niska negdje iznad pojasa. Vrlo nekomotno za kretanje iz kokpita u kabinu iako sluzi svojoj svrsi u 5% vremena provedenog na moru. Kada sam pred par godina slusao Henka de Veldea koji je nekih 6 puta sam oplovio svijet, zapamtio sam kad je rekao da je na moru 80% vremena mirno i ugodno, 15% jaci vjetar a 5 % da more dere. Dakle jedan dan na 20 dana ili tri dana u dva mjeseca.

Nego nije mi jasno da na videu negdje  na 1' 40 '' dok ih polijeva na instrumentu pokazuje AWA oko 90 stupnjeva a brzinu vjetra 15,5 cvorova :icon_scratch:
« Last Edit: September 23, 2013, 06:32:06 PM by traktor »

Y40

  • Guest
Re: Southampton 2013
« Reply #31 on: September 23, 2013, 09:05:53 PM »
Ma čuj nemam ni ja (neznam dali na žalost ili na sreću) iskustva sa takvim "milijunaškim" brodovima. Hoću reći, da na njima nisam jedrio. Ali meni bi ta pseća kućica dobro došla već po kakvoj noćnoj traversadi preko Jadrana po malo hladnijem vremenu. Sada razmišljam, da bi zatvorio sprayhood sa zadnje strane - to bi bila neka jednostavnija varijanta. Što se vremena tiče to što je taj Henk de Velde rekao vjerujem 200%. Nisam taj koji bi tu nekom solio pamet.
Ono što se vjetra tiče na snimku sam i ja primjetio. Ali stanje mora i jedra koji su koristili (svi sa cutter jedrima) mi govori, da je vjetra bilo barem +30.
A sada Over and out :wave: