Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najveće dubine jedra, a možemo analizirati i druge podatke važne za procjenu trenutačnog stanja i optimalnog namještanja jedra

MLADEN ŠUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ŽIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i čovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu „Ocean i druge priče“ o svojim dogodovštinama na brojnim svjetskim putovanjima

Author Topic: Izrada Nacionalnog Hendikep Premjera (NHP) za krstaše  (Read 100475 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline stibra

 • Viceadmiral
 • ********
 • Posts: 2083
 • Gender: Male
 • 5o5
  • Sailing Blog
Re: Izrada Nacionalnog Hendikep Premjera (NHP) za krstaše
« Reply #10 on: July 09, 2013, 11:28:28 AM »
Smisao nacionalnog premjera je isto kao i HHP, YS, Portsmouth, a to je da je BESPLATAN, JEDNOSTAVAN i da ga nitko previše ozbiljno ne prima srcu, jer služi za ZABAVU. Ako netko hoće glumiti ozbiljnost, onda ima ORCi, IRC i slično, ali onda mora platiti premjeravanje broda i izdavanje certifikata.

YS brojevi se dogovaraju uz pivu nakon osnovne formule, Portsmouth koristiti statistiku i ogromnu količinu rezultata sa klupskih i nacionalnih regata u UK-u i onda modificira brojeve (relativno rijetko) i to je OK za one design brodove kad se zajedno natječu.
HHP je isto što i YS, dakle osnovna formula i piva, jer u Hrvatskoj se ne može koristiti statistika zbog jako malog broja regata i brodova.

Što se nacionalnog premjera tiče, pitanje je samo osnovne formule, koja može biti YS ili nešto drugo, taj dio je totalno nebitan i to ne vrijedi 10.000 kn i šteta je novce nekome pokloniti za izmišljanje tople vode. Ono što bi vrijedilo 10.000 kn, je aplikacija za suce (za mobitele i tablete) i web site za sve klubove i regate, gdje bi se odmah vidjeli rezultati regata po jedrenom i korigiranom vremenu.

Sad je samo pitanje, da li bi se kod nacionalnog premjera koristile modifikacije brojeva uz pivu ili ne, tj. temeljeno na subjektivnom osjećaju da li je netko dobro ili loše jedrio regatu, pa mu osnovni broj nije pošten.

Definitivno zajedno se ne bi trebali računati rezultati laganih open brodova i klasičnih krstaša, zato treba ostaviti open za lagane brodove i dozvoliti baš sve (trapezi, balkoni, baštuni od 5 metara, itd).

I za kraj, definitvno bi trebalo ukinuti ružne metalne pehare, tj. zabraniti zakonom, ionako završe po garažama, tavanima ili u smeću na kraju. Ako organizator može naći nekog umjetnika da napravi nekoliko "pehara", tj. nešto stvarno originalno, onda ok, ali inače lim nema smisla, puno bolje boce vina nego glupi pehari.
« Last Edit: July 09, 2013, 11:32:12 AM by stibra »

Offline spich

 • Barba
 • *****
 • Posts: 816
Re: Izrada Nacionalnog Hendikep Premjera (NHP) za krstaše
« Reply #11 on: July 09, 2013, 11:47:56 AM »
Slažem se s tobom.
Moj prijedlog je da pehare rade lokalni umjetnici sa jedinstvenim elementima za to područje. I da svatko dobije jedan, primjerak za učestvovanje.

Evo ja sam još pred godinu dana počeo sa izradom baze za vlasnike baraka, jedriličare, sudce i organizatore. od kreiranja događaja, slanja upita vlasnicima, slanja upita posadi, vođenja rezultata, izračuni po više premjera.
Sad pripremam on line 3D prikaz objekata koji podatke na server šalju s mobitela, napravio sam za android, ti bi mogao za iphone i win8.

Offline level gaga

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1679
Re: Izrada Nacionalnog Hendikep Premjera (NHP) za krstaše
« Reply #12 on: July 09, 2013, 12:23:28 PM »


YS brojevi se dogovaraju uz pivu nakon osnovne formule,

Što se nacionalnog premjera tiče, pitanje je samo osnovne formule, koja može biti YS ili nešto drugo, taj dio je totalno nebitan i to ne vrijedi 10.000 kn i šteta je novce nekome pokloniti za izmišljanje tople vode. Ono što bi vrijedilo 10.000 kn, je aplikacija za suce (za mobitele i tablete) i web site za sve klubove i regate, gdje bi se odmah vidjeli rezultati regata po jedrenom i korigiranom vremenu. :thumbsup:
Istra: Brod na moru, a sidro mu je Ćićarija

Offline more

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 4142
Re: Izrada Nacionalnog Hendikep Premjera (NHP) za krstaše
« Reply #13 on: July 09, 2013, 05:13:35 PM »
1) Smisao nacionalnog premjera je isto kao i HHP, YS, Portsmouth, a to je da je BESPLATAN, JEDNOSTAVAN i da ga nitko previše ozbiljno ne prima srcu, jer služi za ZABAVU. Ako netko hoće glumiti ozbiljnost, onda ima ORCi, IRC i slično, ali onda mora platiti premjeravanje broda i izdavanje certifikata.

2) YS brojevi se dogovaraju uz pivu nakon osnovne formule, Portsmouth koristiti statistiku i ogromnu količinu rezultata sa klupskih i nacionalnih regata u UK-u i onda modificira brojeve (relativno rijetko) i to je OK za one design brodove kad se zajedno natječu.
HHP je isto što i YS, dakle osnovna formula i piva, jer u Hrvatskoj se ne može koristiti statistika zbog jako malog broja regata i brodova.

3) Što se nacionalnog premjera tiče, pitanje je samo osnovne formule, koja može biti YS ili nešto drugo, taj dio je totalno nebitan i to ne vrijedi 10.000 kn i šteta je novce nekome pokloniti za izmišljanje tople vode. Ono što bi vrijedilo 10.000 kn, je aplikacija za suce (za mobitele i tablete) i web site za sve klubove i regate, gdje bi se odmah vidjeli rezultati regata po jedrenom i korigiranom vremenu.

4) Sad je samo pitanje, da li bi se kod nacionalnog premjera koristile modifikacije brojeva uz pivu ili ne, tj. temeljeno na subjektivnom osjećaju da li je netko dobro ili loše jedrio regatu, pa mu osnovni broj nije pošten.

5) Definitivno zajedno se ne bi trebali računati rezultati laganih open brodova i klasičnih krstaša, zato treba ostaviti open za lagane brodove i dozvoliti baš sve (trapezi, balkoni, baštuni od 5 metara, itd).

6) I za kraj, definitvno bi trebalo ukinuti ružne metalne pehare, tj. zabraniti zakonom, ionako završe po garažama, tavanima ili u smeću na kraju. Ako organizator može naći nekog umjetnika da napravi nekoliko "pehara", tj. nešto stvarno originalno, onda ok, ali inače lim nema smisla, puno bolje boce vina nego glupi pehari.
[/size][/color]

Stibra, jako mi je drago da se forumaš takvog formata uvrstio u skupinu za umapređenje našeg jedriličarstva.

U vezi tvog posta navodim slijedeće opaske, vidi gornju numeraciju:
ad 1 - sasvim točno
ad 2 - to je predviđeno i Pravilnikom, v. www.jk3maj.hr . Sa sadašnjim YS je predviđeno da će se ove jeseni izvršiti revizija svih YS brojeva
ad 3 - mislim da se tu radi o neovisnosti o nečijem linku dok onaj problem sa sucima je sasvim točan kao i o informatizaciji klubova
ad 4 - modifikaciju brojeva treba povjeriti podsavezima po regijama, jedna bi svakako trebala biti Hrvatsko primorje. Mi ćemo sa svakom eventualnu modifikacijom upoznati korisnike brojeva, a svi se znamo. Eventualne primjedbe će se također javno prikazati kao i svi daljnji postupci u vezi toga
ad 5 - potpuno se slažem
ad 6 - na Kraljevačkoj regati podjeljene su staklene medalje po cijeni od 23 kn/kom i sve je bilo u redu.

Konačno, praksa je pokazala da su premjeri open i handicap kompatibilni. Ne treba nametati nikome neki premjer, neka ga sam izabere!   

Offline stibra

 • Viceadmiral
 • ********
 • Posts: 2083
 • Gender: Male
 • 5o5
  • Sailing Blog
Re: Izrada Nacionalnog Hendikep Premjera (NHP) za krstaše
« Reply #14 on: July 09, 2013, 07:34:03 PM »
More, samo komentar na točku 4, tj. modifikaciju brojeva. Modifikaciju brojeva može raditi i svaki klub zasebno, dok god se radi o klupskim regatama gdje su svi brodovi iz jednog kluba.

Autoritet za modifikaciju brojeva se ne može nametnuti jer će uvijek netko biti nezadovoljan. Dva identična broda u Splitu i Rijeci sigurno neće imati isti broj ako se pita vlasnika :) Ako se pita matični klub, naravno da će klub stati na stranu svojeg člana (ili će ga zeznuti pa prihvatiti broj iz drugog kluba).
Zato treba imati brojeve koje su izašli iz formule i bez ikakve modifikacije vrijede za cijeli Jadran.
 
Modifikacije se mogu naravno raditi u nekom klubu ili regiji i onda modifikacija vrijedi samo na regatama tog kluba i regije, jer lokalci znaju da li je netko olakšao brod ili radio modifikacije, pa ga treba penalizirati. To što netko ima krpe od jedara ili školjke po trupu i spor je, to ne smije biti osnova za modifikaciju broja. Kod sukoba mišljena o modifikaciji, stvar treba riješiti ili uz pivo ili na moru, da se lijepo zamijene posade i kormilari na brodu i odjedre par regata, pa će onda argumenti možda imati više osnove :)
Problem je samo kad netko iz Splita dođe u Rijeku na regatu ili obratno i onda se začudi lokalnim modifikacijama brojeva. U tom slučaju nema puno izbora, nego prihvatiti postojeću situaciju i SAMO ako popije više piva nego ostali (i tako ostavi nešto love u klupskom kafiću) može dobiti privremenu modifikaciju +1 i slično.

Opet bitna napomena, ta cijela priča služi za zabavu i zato ne treba komplicirati oko formula, modifikacija, itd.

Npr. kad neki vlasnik izađe na regatu sam ili sa ženom, sa starim jedrima (jer nema novaca za nova jedra), na klupskoj regati mu odmah treba dati modifikaciju broja za +50 ili više (tj. da mu je brod kraći bar 2-3 metra od stvarne dužine).
« Last Edit: July 09, 2013, 07:35:52 PM by stibra »

Offline more

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 4142
Re: Izrada Nacionalnog Hendikep Premjera (NHP) za krstaše
« Reply #15 on: July 09, 2013, 09:57:36 PM »
1) More, samo komentar na točku 4, tj. modifikaciju brojeva. Modifikaciju brojeva može raditi i svaki klub zasebno, dok god se radi o klupskim regatama gdje su svi brodovi iz jednog kluba.

2) Autoritet za modifikaciju brojeva se ne može nametnuti jer će uvijek netko biti nezadovoljan. Dva identična broda u Splitu i Rijeci sigurno neće imati isti broj ako se pita vlasnika :) Ako se pita matični klub, naravno da će klub stati na stranu svojeg člana (ili će ga zeznuti pa prihvatiti broj iz drugog kluba).
Zato treba imati brojeve koje su izašli iz formule i bez ikakve modifikacije vrijede za cijeli Jadran.
 
3) Modifikacije se mogu naravno raditi u nekom klubu ili regiji i onda modifikacija vrijedi samo na regatama tog kluba i regije, jer lokalci znaju da li je netko olakšao brod ili radio modifikacije, pa ga treba penalizirati. To što netko ima krpe od jedara ili školjke po trupu i spor je, to ne smije biti osnova za modifikaciju broja. Kod sukoba mišljena o modifikaciji, stvar treba riješiti ili uz pivo ili na moru, da se lijepo zamijene posade i kormilari na brodu i odjedre par regata, pa će onda argumenti možda imati više osnove :)

4)Problem je samo kad netko iz Splita dođe u Rijeku na regatu ili obratno i onda se začudi lokalnim modifikacijama brojeva. U tom slučaju nema puno izbora, nego prihvatiti postojeću situaciju i SAMO ako popije više piva nego ostali (i tako ostavi nešto love u klupskom kafiću) može dobiti privremenu modifikaciju +1 i slično.

Opet bitna napomena, ta cijela priča služi za zabavu i zato ne treba komplicirati oko formula, modifikacija, itd.

Npr. kad neki vlasnik izađe na regatu sam ili sa ženom, sa starim jedrima (jer nema novaca za nova jedra), na klupskoj regati mu odmah treba dati modifikaciju broja za +50 ili više (tj. da mu je brod kraći bar 2-3 metra od stvarne dužine).
[/size][/color]

Stibra, opet ću po brojevima.
ad 1) U njemačkom Pravilniku je navedeno da se korekcije mogu vršiti i samo za neku regatu, v. prijevod na www.3maj.hr

ad 2) Mi smo kao osnovu uzimali tehničke podatke proizvođača jedrilice i uspoređivali ih s izjavom vlasnika. Osim u jednom slučaju, nismo naišli na nepoštenje. Dapače, prijavljivali su odstupanja koja im je išla na štetu (npr veći spi i veća površina jedara). U vezi s time interesantne su i liste YS brojeva koje izdaju pojedini Savezi, v. http://sailing.tommy.italix.ch/Portaldata/1/Resources/dokumente/regatten/vermessung/Yardstickzahlen2011.pdf ili http://www.berliner-yardstick-kommission.de/resources/DSVYardstick2012.PDF
pa i http://www.berliner-yardstick-kommission.de/resources/YST-F_11_02.pdf

ad 3) i 4) Modifikacije se i rade po regijama. U Pravilniku je i navedeno da određeni YS broj vrijedi samo za određenu regiju odnosno klub.
Prema tome nema šetanja bez prethodne najave najkasnije 94 sata prije starta. Eventualni sukobi se rješavaju jednom godišnje na temelju čvrstih argumenata koji proizlaze iz mjerenja. Mi uvažavamo ona koje učini ovlašteni mjerači (Grubiša, Fajs). Do danas nije bilo tih problema, vidjeti ćemo što će biti ove jeseni.
Offline stibra

 • Viceadmiral
 • ********
 • Posts: 2083
 • Gender: Male
 • 5o5
  • Sailing Blog
Re: Izrada Nacionalnog Hendikep Premjera (NHP) za krstaše
« Reply #16 on: July 09, 2013, 10:14:04 PM »
[Eventualni sukobi se rješavaju jednom godišnje na temelju čvrstih argumenata koji proizlaze iz mjerenja. Mi uvažavamo ona koje učini ovlašteni mjerači (Grubiša, Fajs). Do danas nije bilo tih problema, vidjeti ćemo što će biti ove jeseni.

Bitno je da ne dolazi do sukoba, zato je bitno da je cijela priča zabava. Bilo kakvo mjerenje je potpuno nepotrebno, jer je cilj smanjiti troškove skoro na nulu. Da li će jedra biti koji kvadrat veća ili manja, skroz je nebitno. Vaganje brodova isto nema smisla.

Offline more

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 4142
Re: Izrada Nacionalnog Hendikep Premjera (NHP) za krstaše
« Reply #17 on: July 09, 2013, 10:46:03 PM »
Bitno je da ne dolazi do sukoba, zato je bitno da je cijela priča zabava. Bilo kakvo mjerenje je potpuno nepotrebno, jer je cilj smanjiti troškove skoro na nulu. Da li će jedra biti koji kvadrat veća ili manja, skroz je nebitno. Vaganje brodova isto nema smisla.

Priča i je u okviru zabave ali nekih regula igre mora biti. Mjerenje postaje bitno kada se pojavi protest odnosno primjedba. Kod težine i nema problema jer se uzima ona deklarirana od proizvođača. Međutim kod takelaže ima, jer se ona relativno lakše mijenja, te kada se pojave značajna odstupanja ona su ipak potrebna. Mogu ona biti i badave, ako je to Pravilnikom regulirano.

Offline trifida1

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1615
Re: Izrada Nacionalnog Hendikep Premjera (NHP) za krstaše
« Reply #18 on: July 10, 2013, 01:00:21 AM »
,,Smisao nacionalnog premjera je isto kao i HHP, YS, Portsmouth, a to je da je BESPLATAN, JEDNOSTAVAN i da ga nitko previše ozbiljno ne prima srcu, jer služi za ZABAVU. Ako netko hoće glumiti ozbiljnost, onda ima ORCi, IRC i slično, ali onda mora platiti premjeravanje broda i izdavanje certifikata.

YS brojevi se dogovaraju uz pivu nakon osnovne formule, Portsmouth koristiti statistiku i ogromnu količinu rezultata sa klupskih i nacionalnih regata u UK-u i onda modificira brojeve (relativno rijetko) i to je OK za one design brodove kad se zajedno natječu.
 jer u Hrvatskoj se ne može koristiti statistika zbog jako malog broja regata i brodova.,,

Aha,dakle, nitko tko nema ORC,IRC premijer na Regati ne jedri,već se zabavlja...  :hello2: posve je periferno što ti isti jedriličari čine barem 90% učesnika regata...pa se zalomi i neka posada koja potegne 30-tak milja do mjesta regate čisto...radi zabave...  :BangHead:

,,OPEN,, je nepremjer...sva sreća da su tu premjeri koji su realni i plaćeni...i svi premjereni su savršeno zadovoljni nakon regate! :violent1:

Konotacija za dogovaranje koeficijenata HHP-a uz pivu je vrlo interesantna...unatoč svim transparentnim podastrim materijalima na ovom forumu,eto umnog zaključka!  :icon_salut: (btw,osobno poznajem samo dva člana foruma koji su komentirali temu HHP-a...)i ubili smo se od piva,pro et contra!  :nono:
T

Offline stibra

 • Viceadmiral
 • ********
 • Posts: 2083
 • Gender: Male
 • 5o5
  • Sailing Blog
RE: Izrada Nacionalnog Hendikep Premjera (NHP) za krstaše
« Reply #19 on: July 10, 2013, 08:28:30 AM »
Propustio si rijec glumiti u mojem postu :)

Sent from my Windows Phone 8X by HTC using Board Express