Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najveće dubine jedra, a možemo analizirati i druge podatke važne za procjenu trenutačnog stanja i optimalnog namještanja jedra

MLADEN ŠUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ŽIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i čovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu „Ocean i druge priče“ o svojim dogodovštinama na brojnim svjetskim putovanjima

Author Topic: HHP vs. OPEN  (Read 104465 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline level gaga

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1679
Re: HHP vs. OPEN
« Reply #10 on: March 29, 2011, 02:13:33 PM »
Jazavac!
Da ste pažljivo čitali ,isčitali bi da je Argonaut kad je ugradio motor gubio od pulske Fijake, a ne od drugih standardnih H-800. Fjaka ima najmanje metar duži jarbol od svih.Pulska Viva je jedan od najlakših H-800 ,samim time što je prazna 1200~1300kg +tvojih 1000, daje neki drugi rezultat.
Neznam po čemu ste zaključili da sam vlasnik El.Ex., možda sam samo član neke posade ili prijatelj jedrenja koji zna kao tko vozi na Istarskoj sceni i što se tu dešava. Hvala na pozivu,ali ni vama Pomer nije daleko pa možemo i tu ukrstiti jarbole (Marinović cup).
Što se PREMJERA tiče već sam vam odgovorio predhodnim tekstom, da pogledate u bilo koji istarski klub: jk kvarner,uljanik,delfin ili da ću ga obijaviti za nekoliko dana čim sredim PDF. Ukoliko želite odmah imati uvid , upišite regata labinske republike2010 i onda otvorite raspis regate. To isto važi za puljsku na stranicama uljanika i na delfinovim reg.
Lijep pozdrav!
« Last Edit: October 02, 2011, 02:58:44 PM by level gaga »
Istra: Brod na moru, a sidro mu je Ćićarija

Offline maza

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 232
 • Gender: Male
Re: HHP vs. OPEN
« Reply #11 on: March 29, 2011, 03:05:05 PM »
   Level GAGA   welcome
Ti si osvježenje
JAZAVAC, TRIFIDA  :thanx: stari borci za HHP i osnivači HHP-kluba.
 Ja bih Vas lijepo molio da unesete podatke o Vašim jedrilicama u izračun i kažete rezultate. Bez izmjene dopune itd. Pa pogledajte
Vi sigurno znate kolike su kvadrature Vaša jedra, masu pretpostavite.Stavite najveći spinaker i recite koliko je ispalo.  I ti TRIFIDA.
NEMOJTE, BAREM NE U OVOJ FAZI, RADITI USPOREDBE REZULTATA BIVŠIH REGATA, u tim rezultatima ima previše parametara kojima ne vlada HHP. Već sam jednom napisao da u Australiji skiperi imaju svoj handikep kao i igrači u golfu-MI smo ipak daleko od toga.
Kod nas HHP treba dati starim otpisanim jedrilicama šansu da se vrate u regate.Ali šansa ne znači i PREDNOSTu odnosu na  regatijere i regatne krstaše. ZAŠTO ? jer je JEDRENJE u prvom planu.
Inače masa broda je bez dodatnog tereta koji je nastao željom vlasnika da od svoje barke napravi ladanjski apartman. Špareti, hladnjaci grilovi, dodatni vodeni spremnici i dodatni spremnici goriva, mreže za ribolov, sa olovima itd se ne računaju, JER NE SLUŽE JEDRENJU.
POČETNI HHP brojevi su oni koje izbaci proračun.
NE MOGU SE HOČEVARI SVESTI POD ISTI HHP,
NE MOGU SE RIVETTI SVESTI POD ISTI HHP,
sam sam ih gradio, na mnogima sam jedrio NITI JEDAN NIJE ISTI.RAZLIKE SU VELIKE.
Elan expres bi mogao, ALI i oni su se izmijenjali, razlike su manje ali ih ima.

Level Gaga, nemoj se ljutiti, diskutiraj.............. dobro si došao, 
Pozdrav Istri :bighug:


Offline jazavac

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2838
 • Gender: Male
  • servis Frigomehaničar
Re: HHP vs. OPEN
« Reply #12 on: March 29, 2011, 05:15:19 PM »
Jazavac!
Da ste pažljivo čitali ,isčitali bi da je Argonaut kad je ugradio motor gubio od puljske Fijake, a ne od drugih standardnih H-800. Fjaka ima najmanje metar duži jarbol od svih.Puljska Viva je jedan od najlakših H-800 ,samim time što je prazna 1200~1300kg +tvojih 1000, daje neki drugi rezultat.

OK! Kakav rezultat? Da se tih 1000 kg više (namještaj, debljina trupa, motor, rezervari za vodu i gorivo, pumpe, sudoper, rešo, wc, rezervna sidra i konopi, alat za popravke it td) ne odražava na jedrenje i da mora imati isti HHP kao standardni Hočevarov brod?  :confused: HALO ljudi, zar bi morao prije regate tjedan dana raditi na brodu da demontiram rezervare, sudoper, kuhalo, wc, krevete, stolove, fotopanele, neznam šta....jel vam ličim na tolikog fanatika  tong47
Postavio sam i pitanje snasti, niste mi odgovorili. Nemojte me samo uvjeravati da je top mast za regate superiorniji od frakcionalne pa da mi je to plus  hiohz99
Čitajući između redaka imam osjećaj da Vas žulja moj broj  i da  Vas zato smeta što spominjem težinu, i da sam ja ''onaj koji će se već prepoznati'' i kojeg ne želite imenovati. Zato ajmo prekinuti ovu raspravu i otvoriti karte, bez ljutnje s ičije strane. Ni u jednom trenutku mi nije bila ideja ovdje dobiti HHP broj kojim bi pokušao dobiti Binga na regatnom polju ili nekog drugog kormilara za kojeg  znam da je bolji od mene jer mi takva 'pobjeda' niš ne znači u životu. Dali mislite da je 111 previše za moj brod? I da je po defaultu brži od ElEx u svim uvijetima? OK, brži je, i to sam već napisao, do nekih 6-7 čv, 8-10 smo tu negdje, ali poslije me pere u orcu boljim kutem i boljom brzinom. U krmu smo tu negdje prema onome što sam imao prilike probati sa našim u Lošinju, jer oboje imamo genakere a ne spinakere. Ajde, recimo da je Bingo brz zato jer ima izvrsnog kormilara koji iz svoje barke izvlači maksimum pa se prema njemu ne treba ravnati. S druge strane, ja kormilarim ovom barkom tek nepunih 5 godina i nemam regatno iskustvo.
To su činjenice od kojih ne bježim. Ipak, imam oko 150 - 200 sati jedrenja godišnje pa mislim da više nisam ni početnik i da znam natrimati jedra, a i prije sam jedrio preko 15 godina rekreativno. Recimo da sam ipak neki prosječni jedriličar, a ne baš početnik. Dali se slažete? Dakle, ako je Bingo brži od mene, to je logično i za očekivati. Ako je neki prosječni kormilar sa ElEx bitno sporiji od mene, to onda dokazuje da je elex zaslužio 109 ili 110 a ja 108 ili 109. Dali se slažete? Nažalost u praksi namam puno jedrenja sa elex, ono što imam je sa lošinjske r. i rekreativno jedrenje sa ovim drugim elanom koji nema baš sjajna jedra, ali recimo da ima prosječnog kormilara u mom rangu. I takav kakav je, me 'pere' u uvjetima koje sam naveo gore.
Što da zaključimo? Ajde predložite broj za ElEx i CH pa da završimo s ovim  opu8568 Recimo, 109 za elex vanbrodski m., 110 unutarnji m.,  i meni 110? Što kažu ostali? GAGA, ajde budite fer pa predložite i ostale brojeve? Dali je za Šketa i Amona 115 po mjeri ili je previše ili premalo? Ili Vas boli samo H800 vs Elanex  ;)
 
Kad smo se dogovarali oko broja za Trifidu, naveo sam da bi trebao imati veći od mog, meni je predložen mislim 112 ili čak 113, njemu 111 i 112, pa sam i ja kao maksimum predložio da i meni bude 111. I naveo da je 107 premalo za ElEx.

Neznam po čemu ste zaključili da sam vlasnik El.Ex., možda sam samo član neke posade ili prijatelj jedrenja koji zna kao tko vozi na Istarskoj sceni i što se tu dešava.
Citat iz prethodnoh posta:
''Nisam "Bingov" glasnogovornik, a ni odvjetnik  . .......Pišem u ime svih drugih El. Ex.''

Ma nije uopće važno tko ste, ako želite sakriti identitet to je Vaša stvar, ali  ne vjerujem da bi ovo pisao netko tko nije vlasnik ili kormilar ElExa  happy0034 I da se razumijemo, nemam niš protiv, dapače, drago mi je da ste se uključili  welcome

Hvala na pozivu,ali ni vama Pomer nije daleko pa možemo i tu ukrstiti jarbole (Marinović cup).
Hvala, spremam se već neko vrijeme ali NAŽALOST ne uspijevam skupiti suvislu posadu koja bi za to mogla izdvojiti tri dana, a sam mi se ne ide, ma što netko mislio o tome.

Što se PREMJERA tiče već sam vam odgovorio predhodnim tekstom, da pogledate u bilo koji istarski klub: jk kvarner,uljanik,delfin ili da ću ga obijaviti za nekoliko dana čim sredim PDF. Ukoliko želite odmah imati uvid , upišite regata labinske republike2010 i onda otvorite raspis regate. To isto važi za puljsku na stranicama uljanika i na delfinovim reg.
Lijep pozdrav!


Kopam po netu, tražim, nigdje ništa, predobro su to sakrili. Jedino mi je izbacilo regatu labinske republike ali iz 2009 u kojoj je na oglasu istaknuto da će se brodovi podijeliti na obiteljske i regatne. Već sam napisao da smo o tome jaaaaako puno ovdje razglabalai i odbacili ideju. O drugim premjerima ni 'p'.
Za dvadeset godina, biti ćeš više razočaran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.– MARK TWAIN

Offline level gaga

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1679
Re: HHP vs. OPEN
« Reply #13 on: March 29, 2011, 05:38:35 PM »
Maza,lijepi pozdrav!
Ne ljutim se samo komentiram. Slažem se sa tobom da su Hočevari i riveti svaki priča za sebe.Što se tiče El.Ex. to su tipski brodovi  barem onih 5 koji su u Puli ili prošli kroz nju, a bio gotovo na svakom svi imaju iste jarbole i opremu. Znači unutrašnji interjer, ležajevi , kuhinja na izvlačenje itd. Razlikuju se po tome što 3 imaju unutarnji motor(2yanmar,1DMB), te dva tomose po krmi. Jedra netko lošija netko bolja, izuzev"Binga" koji ima 3 sezone stara(ili za neke nova, ali dakron), te je klupska "Ulika" još davno produžena spojlerom što još je znatno poboljšalo martivne sposobnost(ali je skoro metar duža).Naravno ne pada mi napamet da izjavim da bi "Bingo"zbog toga trebao biti penaliziran,jer bi time potakli ljude da voze sa lancunima i pobjeđuju regate. Što se otežavanja brodova tiče čini mi se da smo istog mišljenja, ako sam krivo shvatio oprosti;ne slažem se sa otežavanjem brodova zbog dobivanja na formuli. Netko onda pri vaganju na "povjerenje" može pod pajole ubaciti dvije vreće cementa da brod dobije na težini ili nekome padne napamet da vozi sa otvorenim suncobranom i traži penalizaciju, jer ga usporava. Što se tiče "top"H-800 barem oni koji su u Puli imaju visinu jarbola 9m, 7/8 imaju dužinu oko 10,20m . Kontesin mi se čini puno dužim.
Kao što sam i u prvom osvrtu napisao da bi se nešto zvao premjer,nešto treba i premjeriti. Ovako na povjerenje "kada nas krene karta" nećemo daleko dogurati.
Osobno u razgovoru sa jedriličarima koji jedre na "kantama"(molim bez uvrede)izjavljuju da će rađe ostati u OPENU da hi "triskaju" marphy-ji ,nego zbog nerealnog premijera gore "kante" od njihovih.
Stoga bi iz svega viđeno na ovim stranica i slušanja sa strane OPEN, bio bolje riješenje. Znači tko nabije taj dobije!
Cijenim vaš trud i nemojte me krivo shvatiti, voljan sam moji sugestijama i iskustvom pomoći nadogradnji premjera, ali ono na "riječ"nije najsretnija solucija,a premjeravanje košta.
 
Istra: Brod na moru, a sidro mu je Ćićarija

Offline jazavac

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2838
 • Gender: Male
  • servis Frigomehaničar
Re: HHP vs. OPEN
« Reply #14 on: March 29, 2011, 05:40:23 PM »
JAZAVAC, TRIFIDA  :thanx: stari borci za HHP i osnivači HHP-kluba.
 Ja bih Vas lijepo molio da unesete podatke o Vašim jedrilicama u izračun i kažete rezultate. Bez izmjene dopune itd. Pa pogledajte
Vi sigurno znate kolike su kvadrature Vaša jedra, masu pretpostavite.Stavite najveći spinaker i recite koliko je ispalo.  I ti TRIFIDA.


Koliko je ispalo? 101. Mislite li da je to realno  tong47 Ako je to realno, onda moramo sve brojke ponovno iskorigirati  hiohz99
Proračun očito ne uzima u obzir oblik trupa koji je kod H800 sve samo ne prosječan  opu8568Inače masa broda je bez dodatnog tereta koji je nastao željom vlasnika da od svoje barke napravi ladanjski apartman. Špareti, hladnjaci grilovi, dodatni vodeni spremnici i dodatni spremnici goriva, mreže za ribolov, sa olovima itd se ne računaju, JER NE SLUŽE JEDRENJU.


Ne mogu se složiti. Ideja je bila da se omogući ravnopravna borba obiteljskim krstašima a to podrazumijeva imati na brodu
''Špareti, hladnjaci grilovi, dodatni vodeni spremnici i dodatni spremnici goriva'' s tim da se te stvari ne vade iz broda prije regate ako se uračuna njihova težina u koeficijent jer bi to bilo varanje. A to sam napisao i u gornjem postu  - jel ti ličim na tolikog fanatika  tong47
Mogu se složiti sa ostalim điđama, mreže, olova, blablabla, ali to smo ionako davno apslovirali zahvaljujući dragom Zdravku Drenu bez kojeg nikad nebismo saznali za tu veliku tajnu jedrenja  hiohz99
POČETNI HHP brojevi su oni koje izbaci proračun.

Zašto i kako  smo onda kod mene došli sa 101 na 111  :confused:
Za dvadeset godina, biti ćeš više razočaran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.– MARK TWAIN

Offline jazavac

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2838
 • Gender: Male
  • servis Frigomehaničar
Re: HHP vs. OPEN
« Reply #15 on: March 29, 2011, 06:47:40 PM »
Što se otežavanja brodova tiče čini mi se da smo istog mišljenja, ako sam krivo shvatio oprosti;ne slažem se sa otežavanjem brodova zbog dobivanja na formuli. Netko onda pri vaganju na "povjerenje" može pod pajole ubaciti dvije vreće cementa da brod dobije na težini...

 ...Kao što sam i u prvom osvrtu napisao da bi se nešto zvao premjer,nešto treba i premjeriti. Ovako na povjerenje "kada nas krene karta" nećemo daleko dogurati.....
.... ali ono na "riječ"nije najsretnija solucija,a premjeravanje košta.[/color]


Hvala ti lijepa na visokom mišljenju o poštenju i iznesenim težinama. Ako me prevario operater na dizalici onda sam i ja tebe i svih na ovom portalu, ali najviše sebe,  ali si slobodan doći kad me budu opet vadili van pa osobno pogledaj podatke na dizalici. Ako ispadne da muljam, plaćam ti put, hranu i smještaj ako treba i štogod treba.
Bilo je  govora da se cijeloj stvari pristupa volonterski ali i pošteno, osim toga svaka laž bi ubrzo izronila na vidjelo i sramotu muljatora. Osim toga, ja sam se u cijelu ovu stvar upustio potpuno nepotrebno jer odjedrim jednu lili dvije regate godišnje pa me boli ona stvar oću li jedriti po openu ili premjeru. Bitno mi je da guštam u jedrenju i to i radim, a lovci na pehare mi to neće pokvariti ni da sam zadnji na listi. Ako misliš da lažem, pogledaj CIJELU temu razbacanu po topicima.
Halo, čovječe, zar misliš da meni treba neko dokazivanje i 'pobjede' na način da si naštimamav koeficijente  davanjem lažnih podataka  opu8568
Ako ćemo tako razmišljati, predlažem da pobrišemo sve što smo dosad napravili po ovom pitanju i odustanemo od HHP.


Što se tiče "top"H-800 barem oni koji su u Puli imaju visinu jarbola 9m, 7/8 imaju dužinu oko 10,20m . Kontesin mi se čini puno dužim.

Ovo zadnje je ključno u čitavoj priči: ''mi se čini''
Pozivam te da dođeš i sam izmjeriš,  ili plati premjerača, ako mi nećeš vjerovati na riječ ako ti kažem da mi je jarbol od kabine do koluturnika dug  10,43m, baza-okov buma je 83 cm, bum- koluturnik je 9,6m.
Znači izmjerenih 10,43 minus ''oko 10,2'' = puno duljih 23cm  :angel02
Neš ti nabrijanog jarbola  ;)
Evo vam i dimenzije jedara pa si sami računajte površine:
Visina jedra pri jarbolu 9,2
Duljina stražnjeg  ruba jedra (rogalj-rogalj) 10,1 m
Duljina po bumu 3,64m

Genova roll:
10,1 prednji rub
10,15 stražnji rub
4,64 baza (rogalj-rogalj)

Nemam preciznih podataka o zaobljenosti baze genove i stražnjeg ruba jedra, ali nisu pretjerano zaobljeni, stražnji rub jedra na mjestu gdje najviše odstupa od ravnine trokuta 'strši' 20cm

gaz 1,75m
masa sa praznim tankom tuša i vode za sudoper te polupraznim tankom nafte je  2700 kg prema navodu operatera na dizalici.
Loa 8,55
Lvl puno varira ali oko 7,5m
Širina 3,05 m
Genaker - nisam mjerio, u jedrariji kad sam ga dao na servis rečeno mi je da je 55m2
Unutarnji motor, skrok, sklopivi propeler
Za dvadeset godina, biti ćeš više razočaran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.– MARK TWAIN

Offline maza

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 232
 • Gender: Male
Re: HHP vs. OPEN
« Reply #16 on: March 29, 2011, 07:01:42 PM »
Jazo  :bighug:
Jesi li stavio masu koju imaš 2700 kg ? I spin 55m2 ?

Offline jazavac

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2838
 • Gender: Male
  • servis Frigomehaničar
Re: HHP vs. OPEN
« Reply #17 on: March 29, 2011, 07:11:07 PM »
Dakako.
I pokazuje površinu u krmu 55 umjesto da pribroji jedro i genaker. Za jedra sam stavio po 21,5m2, nisam mogao puno faliti.

Koloba  nije točno poznata, prema raznim izvorima mogla bi biti  oko 600kg. GAGA bi mogao znati detaljnije. Napravljena je od dva čelična lima, ravno dno, visine 124 cm, duljina gore je 102cm,  na dnu 62cm,  prednji rub nakošen, stražnji skoro okomit, debljina na dnu je 6cm, na vrhu teško mjerljivo ali oko 10-12cm.
Profil koji bi trebao biti kao recimo kap vode je zbog blage deformacije limova  pri izradi  poprimio profil karikirano broja 8, s jedne strane više a  druge manje.
Inače je original kolumba sa eliptičnim dnom.
« Last Edit: March 29, 2011, 07:23:14 PM by jazavac »
Za dvadeset godina, biti ćeš više razočaran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.– MARK TWAIN

Offline level gaga

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1679
Re: HHP vs. OPEN
« Reply #18 on: March 29, 2011, 10:35:21 PM »
 OPEN PREMJER po kojem se vozi prvenstvo IŽ prepisan sa stranica j.k.uljanika koji se može skinuti sa istih stranica u oglasu 46,PULSKE regate.

Grupa                                                  Naziv grupe                                           Duljina trupa                                  Min br. posade
   
     I                                                           Alfa                                                       preko 12m                                          7
   
     II                                                         Bravo                                              od11,01m do 12m                                      6

     III                                                        Charlie                                             od 10,26m do 11m                                     5 

     IV                                                       Delta                                                od9,51m do10,25 m                                   4

     V                                                        Echo                                                od 8,76m do 9,50 m                                   4

     VI                                                      Foxtrot                                              od7,81m do 8,75m                                     3

     VII                                                     Golf                                                    od6,81m do 7,80m                                    3

     VIII                                                   Hotel                                                           do 6,80m                                            2 

        To je OPEN premjer koji samo ostao dužan, a o koeficijentima mi se ne da većeras . Jazavac moja isprika, ako sam zakomplicirao stvar.                 
Istra: Brod na moru, a sidro mu je Ćićarija

Offline more

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 4142
Re: HHP vs. OPEN
« Reply #19 on: March 29, 2011, 10:41:31 PM »
Osobno u razgovoru sa jedriličarima koji jedre na "kantama"(molim bez uvrede)izjavljuju da će rađe ostati u OPENU da hi "triskaju" marphy-ji ,nego zbog nerealnog premijera gore "kante" od njihovih.

Gaga, ja jedrim s klasičnom kantom ŠKET 08(LOA 8m, B 3m,Gkolombe 1150kg, Gukupno 3150kg, DMB, Hjarbola 9,5m) i kada me pređe druga slična kanta ne smeta mi, ali kada oni bambolotti s racera dižu onaj pokal uz jaki pljesak onda me to vrijeđa i žalosti. Ali u suštini ne vrijeđaju me puno oni već daleko više oni koji se kunu da žele razvoj masovnog jedriličarstva a propagiraju već do temelja nepravedan Open premjer. Inače, razlike u HHP brojevima su daleko daleko manje nego u Openu, i za razliku od Opena, daju se dosta lako korigirati.