Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najveće dubine jedra, a možemo analizirati i druge podatke važne za procjenu trenutačnog stanja i optimalnog namještanja jedra

MLADEN ŠUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ŽIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i čovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu „Ocean i druge priče“ o svojim dogodovštinama na brojnim svjetskim putovanjima

Author Topic: HHP vs. OPEN  (Read 107897 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline level gaga

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1679
HHP vs. OPEN
« on: March 28, 2011, 05:18:22 PM »
Pozdrav društvu !
Novi sam na ovom portalu i cijenim i pozdravljam svaki vaš trud da saživi neki premijer.Međutim čim se nešto zove premjer,nešto je potrebno i premjeriti.Besmisleno bi bilo natrimanim koeficijentom pokrivati nečiju lošu taktiku. Čitao sam neke vaše dobre prijedloge i sugestija, ali iplakanja u smislu dobijenog koeficijenta. Neki ovdje baziraju brzinu svog broda po zadnjim rezultatima lošinjske regate.Ako je npr. nick JAZAVAC ujedno i vlasnik broda sa slike, imam neke informacije za njega. Njegov izduženi H-800 izrađen je u Puli . Djelo ruku majstora PIPA. Koliko imam saznanja napravljena su tri takva broda:Pipov koji je potonuo na jednoj puljskoj regati ispred obale Fratarskog otoka,legendarni Argonaut -Igora Đina koji je dominirao u toj kasi i Mala od Bojana (sadašnja Kontesa Hilda).Tada su vozili regate iako su duži u klasi sa "običnim7/8" H-800 i dominirali su nad ostalima.Parirati im je mogla samo puljska Fijaka koja je imala puno viši jarbol , time i kvadraturu,a iz nutra je bila prazna i to nakon što je u Argonaut ugrađen unutarnji motor koji mu je poremetio težište..U to vrijeme na puljskim regatama pojavljivala sa i klupska Ulika El.Express koja im nije mogla biti ni blizu, iako je produžena spojlerom i vozio ju je odlični skiper sada već pokojni(mislim da če poznavaoci jedrenja malo stariji znoti o kome je riječ)do jačine nekih 20čv.Bodovi pri uspoređivanju triju jedrilica su me upravo i ponukali na javljanje tj četiri,H-800;riveto;El.Express i KONTESA HILDA. Riveta su brodovi koji znaju bez problema oderati H-800i El.Ex.,recimo porečka Tiha ili onaj od Marte iz pule,te Plava. Druga stvar Kontesi Hildi na može biti parametar "Bingo" iz Pule, jer čovijek ima previše odigranih utakmica na moru.Brod mu posjeduje unutarnji motor ,a lik zna za čitavu stranicu ostaviti druge El.Ex. sa vanbrodskim motorima.Jednom mu je sada već riječki Asparagus bio na krmi i to kada je grdno pogriješio , pa i tada se uz trik uspio izvuči i ostati neporažen.Nećemo valjda kožnjavati nečije znanje,nabrijanim premjerom?Uostalon nigdje nisam vidio da ste mu penalizirali motor, već samo dodijelili koeficijent 107. Plavoj 109 iako ima nekoliko kvadrata manje i za 1t lakši brod, a H-800;1o5 sa nekoliko kvadrata više i 700kg težine manje. Mislim da El.Ex. 1900kg+unutarnji motorom nije dobar koeficijent.
Moj prijedlog da ne dužim bi bio da se još malo poradi na premjerima uzeći u obzir konponente težine broda , kvadrature , opremljenosti,motora itd...
Istra: Brod na moru, a sidro mu je Ćićarija

Offline level gaga

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1679
Re: HHP vs. OPEN
« Reply #1 on: March 28, 2011, 05:40:35 PM »
Ponovno se javljam odgovoriti na pitanje kako smo u Puli riješili razvrstavanje krstaša. Jednostavno preuzeli smo slovensko-talijanski premijer , po kojiem se i vozilo prvenstvo Istarske županije sa prvom regatom u Rapcu. Malo odstupa u pojedinim klasama , od onog po kojem se vozi u drugim županijama, a može se vidjeti na stranicama jk Kvarnera.Volio bih kada bi pogladali malo taj premjer preko svega, pa možda ga i prihvatili ili barem komentirali . Na taj način bi postigli da se duž čitavog jadrana ujednači po klasama dužina preko svega. Razlog toga je kada naši jedriličari idu na regate u sloveniju znaju koji ih premijer čeka i obrnuto.
Krstaše ponekad na fažol regatama podijelimo ne kročere:prednji rolac ili karabini,te dakron jedra, a regatjeri; kelvar i dvokanalna vodilica.
Istra: Brod na moru, a sidro mu je Ćićarija

Offline jazavac

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2838
 • Gender: Male
  • servis Frigomehaničar
Re: HHP vs. OPEN
« Reply #2 on: March 28, 2011, 09:40:37 PM »
Pozdrav društvu !
Novi sam na ovom portalu i cijenim i pozdravljam svaki vaš trud da saživi neki premijer.Međutim čim se nešto zove premjer,nešto je potrebno i premjeriti. Besmisleno bi bilo natrimanim koeficijentom pokrivati nečiju lošu taktiku.

Pozdrav i dobrodošli na NP.
Slažem se oko iznesenoga. Zato je za svaki brod otvorena rasprava da se pokuša odrediti neki koliko toliko realni koeficijient. HHP broj nije sveto pismo, ako ste čitali malo opširnije po temi vidjeli ste da je te brojeve moguće korigirati. Ako smatrate da se nekom brodu dao nepravedno mali ili nepravedno veliki HHP broj  kako bi se pogodovalo pojedinom osrednje lošem, ili kaznilo znanje iskusnom jedriličaru, molim Vas da to ovdje otvoreno iznesete i argumentirate.

 Čitao sam neke vaše dobre prijedloge i sugestija, ali i plakanja u smislu dobijenog koeficijenta.
Baš i nisam stekao dojam da se netko žalio na premali koeficijent? Dapače, pojedinci su inzistirali i na manjem (za svoj brod). Imate primjer?

 Neki ovdje baziraju brzinu svog broda po zadnjim rezultatima lošinjske regate.
Ja sam iznio prijedlog  tj. usporedbu brodova sa zadnje Lošinjske regate. Zašto? Jednostavno. Samo zato jer su mi to jedini dostupni realni podaci, jedina lista rezultata sa jedrenim vremenom  prema kojoj mogu koliko toliko napraviti neku usporedbu sa drugim barkama, bar za početak. Nigdje nisam tvrdio da je ta usporedba jedina realna moguća zato jer se jedrilo u uvjetima uglavnom slabog vjetra koji neke brodove favorizira, a neke ne, kao što  jači vjetar paše nekim drugim barkama. Isto tako, to je samo jedna regata. Za neku realniju usporedbu bilo bi dobro imati rezultate istih brodova sa još  najmanje 5-6 regata koje obuhvaćaju razne uvijete na moru i poznavati objektivno znanje kormilara uspoređivanih brodova. To je svakome jasno, ali takvih informacija nažalost nemamo.
Ako je npr. nick JAZAVAC ujedno i vlasnik broda sa slike, imam neke informacije za njega. Njegov izduženi H-800 izrađen je u Puli . Djelo ruku majstora PIPA. Koliko imam saznanja napravljena su tri takva broda: Pipov koji je potonuo na jednoj puljskoj regati ispred obale Fratarskog otoka, legendarni Argonaut -Igora Đina koji je dominirao u toj kasi i Mala od Bojana (sadašnja Kontesa Hilda).Tada su vozili regate iako su duži u klasi sa "običnim7/8" H-800 i dominirali su nad ostalima. Parirati im je mogla samo puljska Fijaka koja je imala puno viši jarbol , time i kvadraturu,a iz nutra je bila prazna i to nakon što je u Argonaut ugrađen unutarnji motor koji mu je poremetio težište..U to vrijeme na puljskim regatama pojavljivala sa i klupska Ulika El.Express koja im nije mogla biti ni blizu, iako je produžena spojlerom i vozio ju je odlični skiper sada već pokojni (mislim da če poznavaoci jedrenja malo stariji znoti o kome je riječ)do jačine nekih 20čv.
Izuzetno mi je drago da ste se javili sa informacijama iz prve ruke.   :thanx: Dobro ste procijenili, ja sam vlasnik  bivše Male. Dali slučajno znate  i sudbinu Argonauta?  Dali možda znate dali je kolumba koja je ugrađena na moj brod pripadala  Pipovom? Imam informaciju da je to kolomba sa nekog havariranog H800. Dali su druga dva broda također imala top mast i roll genove kao moj?
Ako poznate ta tri broda, vjerojatno znate da je moj  dosta teži od ostalih (vaga na dizalici u marini pokazuje 2700 kg), iz više razloga, nebih sada duljio o tome. I također ima unutrašnji motor.

Bodovi pri uspoređivanju triju jedrilica su me upravo i ponukali na javljanje tj četiri,H-800;riveto;El.Express i KONTESA HILDA. Riveta su brodovi koji znaju bez problema oderati H-800i El.Ex.,recimo porečka Tiha ili onaj od Marte iz pule,te Plava. Druga stvar Kontesi Hildi na može biti parametar "Bingo" iz Pule, jer čovijek ima previše odigranih utakmica na moru.Brod mu posjeduje unutarnji motor ,a lik zna za čitavu stranicu ostaviti druge El.Ex. sa vanbrodskim motorima.  Jednom mu je sada već riječki Asparagus bio na krmi i to kada je grdno pogriješio , pa i tada se uz trik uspio izvuči i ostati neporažen.Nećemo valjda kožnjavati nečije znanje,nabrijanim premjerom?Uostalon nigdje nisam vidio da ste mu penalizirali motor, već samo dodijelili koeficijent 107. Plavoj 109 iako ima nekoliko kvadrata manje i za 1t lakši brod, a H-800;1o5 sa nekoliko kvadrata više i 700kg težine manje. Mislim da El.Ex. 1900kg+unutarnji motorom nije dobar koeficijent.
Za Rivetta smo dakle dobro procijenili, bar do desetak čv vjetra.
Za ElExpress sam već negdje napisao da je moj dojam da je HHP 107 malo premali i da bi morao biti veći, bar 108 ili 109. Naknadno sam se složio sa tim brojem, ali sada vjerujem da bi ga ipak  trebalo korigirati. Svakako ovaj premijer nije zamišljen da se kažnjavaju kvalitetni jedriličari, već izjednačavaju performanse različitih brodova što nije nimalo lak zadatak.
Osim toga, nije dodijeljen broj Bingu nego općenitio elan Expressu jer Bingo se nije ni prijavio.

Moj prijedlog da ne dužim bi bio da se još malo poradi na premjerima uzeći u obzir konponente težine broda , kvadrature , opremljenosti,motora itd...

Nadam se da nećete ostati samo na prijedlogu, nego da će te se aktivno uključiti  u definiranje koeficijenata svojim prijedlozima i argumentima  jer vidim da imate bogato iskustvo  happy0034
Za dvadeset godina, biti ćeš više razočaran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.– MARK TWAIN

Offline jazavac

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2838
 • Gender: Male
  • servis Frigomehaničar
Re: HHP vs. OPEN
« Reply #3 on: March 28, 2011, 09:46:17 PM »
Ponovno se javljam odgovoriti na pitanje kako smo u Puli riješili razvrstavanje krstaša. Jednostavno preuzeli smo slovensko-talijanski premijer , po kojiem se i vozilo prvenstvo Istarske županije sa prvom regatom u Rapcu. Malo odstupa u pojedinim klasama , od onog po kojem se vozi u drugim županijama, a može se vidjeti na stranicama jk Kvarnera.Volio bih kada bi pogladali malo taj premjer preko svega, pa možda ga i prihvatili ili barem komentirali . Na taj način bi postigli da se duž čitavog jadrana ujednači po klasama dužina preko svega. Razlog toga je kada naši jedriličari idu na regate u sloveniju znaju koji ih premijer čeka i obrnuto.
Krstaše ponekad na fažol regatama podijelimo ne kročere:prednji rolac ili karabini,te dakron jedra, a regatjeri; kelvar i dvokanalna vodilica.
Upravo od te podjele je i krenula rasprava  ali smo zaključili da ima puno brodova koji su 'ni vrit ni mimo'  i  zato je ideja sa premjerom prihvaćena.
Naa žalost, na web stranicama JK Kvarner nisam uspio naći detalje o premjeru kojeg spominjete. Možete li  staviti link?
Za dvadeset godina, biti ćeš više razočaran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.– MARK TWAIN

Offline level gaga

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1679
Re: HHP vs. OPEN
« Reply #4 on: March 28, 2011, 10:09:04 PM »
Jazavac,nešto mi šteka komp. pri otvaranju PDF, ali probaj na jk piran ili ću premjer objaviti za koji dan.
Istra: Brod na moru, a sidro mu je Ćićarija

Offline level gaga

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1679
Re: HHP vs. OPEN
« Reply #5 on: March 28, 2011, 10:33:40 PM »
 Jazavac
Čitao sam neke vaše dobre prijedloge i sugestija, ali i plakanja u smislu dobijenog koeficijenta.
Baš i nisam stekao dojam da se netko žalio na premali koeficijent? Dapače, pojedinci su inzistirali i na manjem (za svoj brod). Imate primjer?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1)Nebih nikoga ovdje prozivao da nebi rasprava krenula u krivom smijeru,ali prepoznati će se onaj kome je namjenjeno ili će se praviti naivan.
Upotpunosti se slažem da rezultate treba izvuči sa više voženih regata i pod raznovsnim uvjetima.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Izuzetno mi je drago da ste se javili sa informacijama iz prve ruke.    Dobro ste procijenili, ja sam vlasnik  bivše Male. Dali slučajno znate  i sudbinu Argonauta?  Dali možda znate dali je kolumba koja je ugrađena na moj brod pripadala  Pipovom?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2)Argonaut je prodan,nisam siguran gdje. Ne vjerujem da je to kolomba sa PIpovog broda, jedino ako nakon potopljenja nisu nešto kemijali.
Ništa što se nemože saznati!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3)Mogao bi se složiti da El.Ex. sa unutarnjim motorom ima koeficijent 109,ali ništa manje.
Istra: Brod na moru, a sidro mu je Ćićarija

Offline trifida1

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1615
Re: HHP vs. OPEN
« Reply #6 on: March 28, 2011, 10:50:34 PM »Dobrodošli level gaga sa ovim informacijama i svojim promišljanjima... happy0034

,, Druga stvar Kontesi Hildi na može biti parametar "Bingo" iz Pule, jer čovijek ima previše odigranih utakmica na moru.Brod mu posjeduje unutarnji motor ,a lik zna za čitavu stranicu ostaviti druge El.Ex. sa vanbrodskim motorima.
Moj prijedlog da ne dužim bi bio da se još malo poradi na premjerima uzeći u obzir konponente težine broda , kvadrature , opremljenosti,motora itd...,,

,,Slučajno,, poznajem kormilara ,,Binga,, kojeg cijenim kao jedriličara od klase...  anim19 Predlažem da podsjetite dotičnog,da se nikakvim premjerom nečije znanje ne može svrstati u nikakav premjer,i da će to uvijek(osim na monotipnim jedrilicama)biti siva zona...  :sail:

Što se tiče ideje HHP-a predlažem da se upoznate sa postovima iz kojih je od ideje, skoro, pa došlo do provedbe...   anim19 nije to samo onih izdvojenih 27 stranica...ta tema se provlači implementirana kroz većinu postova vezanih za regate,godinama!  ;) Primjedbe na određivanje koeficijenta YS svakako stoje,međutim zdrav osnov je definiran i valja ga korigirati vremenom,kroz regate...ali treba KRENUTI,a ne se uskogrudno postaviti,jer HHP nije realan... :confused: Normalno da nije,ali je svakako korak dalje u organizaciji ,,OPEN,, regata....na nama je da ga ispoliramo vremenom,korigiramo koeficijente...dobra volja i fair-play podrazumjevaju toleranciju... :sail:
T

Offline level gaga

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1679
Re: HHP vs. OPEN
« Reply #7 on: March 29, 2011, 12:33:47 PM »
Pozdrav Trifidi !
Uskogrudnošću koju mi prebacuješ vjerojatno sam se inficirao čitajući ove stranice, inače po prirodi nisam takav ;).
Nisam "Bingov" glasnogovornik, a ni odvjetnik  :). Ukoliko bude imao želju sam će se uključiti  u rasprave , barem je tu doma.
Pišem u ime svih drugih El. Ex. koje i trifida debelo ostavlja na regatama kad se pojave. Nismo svi "Bingo"! Tema se jako odužila i nemam namjeru čitati sve stranice jer mi za to treba vjerojatno čitavo popodne, koje je bolje utući u nešto drugo happy0034. Moji prijedlozi bi išli u tom smjeru da se propusti ova sezona dok se ne skupi dovoljno podataka, a "ako" i kada jednom saživi starta sa što realnijim koeficijentima, a ne da pojedinci budu pola sezone oštećeni dok im se ne promjeni . Da se uvedu jedinstveni premjeri na čitavom jadranu,po kojim se vozi u Sloveniji i Italiji , a ne da svako selo ima svoje premjere (mislim na dužinu), svi  se vozimo po Jadranu.
Nisam siguran zašto Jazavac opravdava težinu svog broda,a ja se o njegovoj težini nisam izjasnio nijednom PISANOM riječi  :thanx:,
Istra: Brod na moru, a sidro mu je Ćićarija

Offline jazavac

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2838
 • Gender: Male
  • servis Frigomehaničar
Re: HHP vs. OPEN
« Reply #8 on: March 29, 2011, 01:35:49 PM »
Nisam siguran zašto Jazavac opravdava težinu svog broda,a ja se o njegovoj težini nisam izjasnio nijednom PISANOM riječi  :thanx:,

Ne opravdavam, samo napominjem, jer ste istaknuli primjer u kojem su se produženi H800 (dakle slični mojem)  regatavali sa serijskim i uglavnom pobjeđivali. Poslije ste spomenuli Argonauta koji je ugradnjom motora poremetio težište i izgubio na performansama.  Zato Vas podsjećam, da ne pomislite da mi je broj 111 poklonjen bezveze (predložen mi je i veći ali sam ja predložio na kraju ovaj),  da i moj ima unutarnji motor, + betonski pajol u salonu, + da ne nabrajam sve što diže masu broda a doprinosi komforu pri boravku na moru. Zato kad je kraj mene vezana Viva pliva 10cm više od mog i to je vizuelni dokaz razlike od 1 tone.
Naglasio sam to zato jer tvrdim da se Contessa Hilda sa tom masom viška NE može  uspoređivati sa Argonautom prije ugradnje motora ili onim trećim havariranim brodom, kao ni sa serijskim H800 taman da mi je na timunu neki od pobjednika AC kupa. Ipak je to skoro 40% više težine koju se ne može zanemariti, i koja osobito smeta u orci jer kako i sami znate, trup se iznad vodene linije naglo širi i tih 10 cm više gaza meni širi drastično vodenu liniju i povećava otpor valova u orci i remeti strujanje vode oko trupa i skraćuje dinamičku vodenu liniju, a masa stvara tromost koja kod jedrenja u refulima uzrokuje štraorcade ranije nego kod lakšeg broda. Svejedno, ja sam tom berkom zadovoljan jer ionako ne idem po regatama.
Zato nema razloga da Vas dira to što napominjem težinu.

Nego,  iz Vašeg zadnjeg posta se dade naslutiti da ste vlasnik elana express i da je to razlog vašeg javljanja. bilo bi mi drago, ako možete doći na slijedeću Lošinjsku (bez obzora na HHP), odvoziti regatu, i vidjeti kako stoje vremena kod tri elana Ex (Vaš, bingo i naš iz lošinja) . To bi sigurno doprinijelo realnijem donošenju HHP broja.

Nadalje,  trebali ste malo  pročitati sve vezano uz temu, ali dobro, pokušat ću ukratko -  ideja je da se krene sa prvim regatama eksperimentalno, ako treba i bez dodijele pehara baš zato da ljudi ovo ne shvate kao nešto zbog čega se trebaju sekirati, kako bi se kroz narednu godinu brusili brojevi i povećavalo članstvo. U krajnjoj liniji, može se nakon svake regate ovdje na portalu  složiti lista sa rezultatima po hhp-u i nakon toga  raspravljati i predlagati izmjenu brojeva za koje je očito da odskaču radi loše dodijeljenog broja a ne zbog prelošeg ili predobrog rada kormilara i posade.

Na kraju, spominjete stalno te druge premjere a niste ih ni predstavili.  Jedno konkretno pitanje: Dali su besplatni i dali su jednostavni za primjenu?
Za dvadeset godina, biti ćeš više razočaran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.– MARK TWAIN

Offline jazavac

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2838
 • Gender: Male
  • servis Frigomehaničar
Re: HHP vs. OPEN
« Reply #9 on: March 29, 2011, 02:01:33 PM »
@ level gaga

Bilo bi korisno kad bi Vi prijavili svoj brod i predložili koeficijent, kao i da predložite vlasniku Binga da  se i on priključi raspravi jer ga poznam kao iskusnog kormilara   :bow:
Čovjek možda ima i rezultate sa više regata koji bi nam mogli pomoći u realnijem određivanju brojeva i za ElEx i za druge brodove?
 :thanx:
Za dvadeset godina, biti ćeš više razočaran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.– MARK TWAIN