Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najveće dubine jedra, a možemo analizirati i druge podatke važne za procjenu trenutačnog stanja i optimalnog namještanja jedra

MLADEN ŠUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ŽIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i čovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu „Ocean i druge priče“ o svojim dogodovštinama na brojnim svjetskim putovanjima

Author Topic: Spašena trojica ribara iz Preka  (Read 3041 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tin

  • Viceadmiral
  • ********
  • Posts: 2124
  • Gender: Male
Spašena trojica ribara iz Preka
« on: March 23, 2011, 01:36:49 PM »
 Piše: Zadarski list    

Zahvaljujući slučajnom "morskom prolazniku" jučer su nakon havarije brodom spašena trojica ribara iz Preka, otac Josip (61) i sinovi Mirko (41) i Tonći Kolega (35).

Oni su se svojom osam metara dugom brodicom u utorak ujutro iz Preka prema otoku Pašmanu uputili na more u ribolov, no oko 15.45 sati, kada su se nalazili u južnom dijelu Pašmanskog kanala zbog još uvijek nerazjašnjenih okolnosti, brodicom su se zapleli u ribarske mreže nakon čega su se prevrnuli i završili u moru.

Otac, inače iskusni dugogodišnji ribar, dobro se držao na niskoj temperaturi mora uz sjeverni vjetar, no sinovi su se počeli pothlađivati i situacija nimalo nije bila obećavajuća sve dok na njih nije sasvim slučajno naišao Jordan Lapov Mijatov, koji se svojom brodicom uputio iz Biograda na moru prema Jezerima u šibenskom arhipelagu. Oca i sinove izvukao je iz hladnog mora te ih je potom iskrcao na otočiću Košara nedaleko od Murtera i o havariji obavijestio Centar 112.

U pomoć nastradalim ribarima potom su na dojavu Centra 112 i Središnjice za spašavanje i traganje u Rijeci priskočili i kapetan ispostave Lučke kapetanije Murter Branko Ramiša te zadarski pomorski policajci koji su do otočića stigli brzim policijskim gliserom. Tamo su preuzeli trojicu ribara koje su potom prevezli do Biograda gdje im je u Domu zdravlja pružena liječnička pomoć. Kako neslužbeno doznajemo, najstariji član obitelji Kolega nakon pregleda je pušten, dok su dva mlađa člana zadržana na liječničkoj njezi zbog pothlađenosti.

- Ribari su spašeni, a njihova brodica ostala je plutati u moru. Nju će s obzirom da mi nemamo mogućnost tegljenja u ovakvim situacijama, otegliti u privatnom aranžmanu vlasnik brodice - potvrdila nam je Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a neslužbeno doznajemo kako je za taj pothvat angažirana zadarska tvrtka EmergenSea, specijalizirana za pomoć i spašavanje na moru.