Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najveće dubine jedra, a možemo analizirati i druge podatke važne za procjenu trenutačnog stanja i optimalnog namještanja jedra

MLADEN ŠUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ŽIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i čovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu „Ocean i druge priče“ o svojim dogodovštinama na brojnim svjetskim putovanjima

Author Topic: POčetak sportskog jedrenja u hrvatskoj  (Read 3307 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Dario

  • Admiral
  • *********
  • Posts: 3121
  • Gender: Male
POčetak sportskog jedrenja u hrvatskoj
« on: December 26, 2008, 04:14:06 PM »
Vrlo značajna godina za jedriličarski sport u Hrvatskoj i Dalmaciji bila je 1890. godina. Te je godine osnovan prvi veslački i jedriličarski klub «Adria» u Splitu.. Klub je 20. srpnja 1890. godine osnovao dr. Petar Kamber koji je bio javni bilježnik u Splitu. Građani Splita obaviješteni su o radu kluba putem tiska i na pozivu za učlanjenje u klub od 11. kolovoza 1890. klub se naziva «Rowing & Yachting Club Adria». Poslovni jezik kluba bio je engleski - pour egalitĕ - zbog jednakosti, jer su članovi bili većinom iz imućnih talijanskih i hrvatskih obitelji, te su se primali članovi samo iz određenih društvenih krugova, što je na kraju i dovelo do sportskog neuspjeha i raspada kluba 1928. godine.
Prvi službeni jedriličarski klub koji je 2004. godine proslavio 80 godina kontinuiranog djelovanja je Jedriličarski klub Labud, koji je službeno započeo s radom 11. studenoga 1924. godine.
    Klub su osnovali splitski gimnazijalci koji su na prvoj osnivačkoj skupštini početkom 1925. godine među sobom izabrali za prvog predsjednika Jakova Kirhmajera. No, već iduće godine su, u želji da «Labudu» rašire krila, za ovu važnu funkciju molili uglednog građanina - inž. Žarka Deškovića. Tijekom 15 godina, koliko je vršio ulogu predsjednika «Labuda», inž. Dešković je od učeničkih snova uspio utemeljiti europski klub građanskog karaktera, koji je sudjelovao na međunarodnim natjecanjima vec prije II. svjetskog rata, te čiji je reprezentativac Karlo Baumann 1936. godine nastupio na Olimpijskim igrama u Berlinu.


Offline pelig

  • Sekondo
  • ****
  • Posts: 575
Re: POčetak sportskog jedrenja u hrvatskoj
« Reply #1 on: October 12, 2017, 07:31:38 AM »
Uz napomenu da je u to doba već bilo jedriličarskih klubova u Krku i Puli, predložio bih seljenje teme u rubriku Povijest pomorstva.