Slane tehnike > Mornarske tehnike

DRIFTER

(1/2) > >>

RUFUS:
Jedrilica 6,5 m, ima mali flok 105% koji se ne moze povecati zbog širokih križa, veliko glavno. Imam baštun za genaker. Za openaške regate sa laganim vjetrom dobro vi došao drifter.
Znači umjesto 7 m2 dobio bih cca 16 m2 prednjeg jedra (glavno još 16 m2), ako bi drifter iša na top mast gindac i na baštun 

Šta mislite o drifteru napravljenom od laganog dakrona 170 (cross cut)? (dosta jeftinije od code zero materijala- koji je cca 4 puta lakši)
Da li bi se jedro razvuklo ako bi se koristilo samo po laganom?

Dario:
drifter je cudo stvar bar sat sam ja iao prilike iskusit..na termagu malom smo s nekim bzvenim drifterom letili u usporedbi sa genovom, na starom Damacu također do 5 čv letjelica

ne znam tocno koji ti je to materijal ali nama se na Milleniumu 40 nakon godinu dana stvarno intezivnog koritenja po regatama i treninzima, malo razvukao

ima DSK neki drifter od najlona, slicno kao materijal za spin i to na 1 čv već stoji

stibra:
Drifter može nekad biti savršen i manja jedrilica može proći kraj velikih kao da stoje :)

Npr. ako znate jedrilice Lana i Zagorje Express, možda ste ih vidjeli u nekim uvjetima sa drifterima. Npr. Lana ide fantastično na jako laganom vjetru s drifterom i nekoliko puta smo prestrašno oprali velike jedrilice koje su isto imale drifter. Ali kad vjetar samo malo pojača, osim ako kurs nije po boku, drifter se nikako ne isplati i treba preći na genovu.

Zagorje je zanimljiv brod koji isto na laganom ima veliku korist od driftera, ali nema dobar kut u orcu kao npr.Lana, ali kad vjetar pojača, sa drifterom je nevjerojatno brz brod po boku, Lana zaostaje daleko, kao i razni UFO-i. Bila je zanimljiva Fiumanka 2007. godine, kad smo došli sa Zagorjem negdje oko 10-tog mjesta na bovu, a iza su ostali realno puno brže jedrilice koje su startale paralelno s nama.

jazavac:
Ljetos na Lošinjskoj regati prvog dana (navigacija) bila je bonaca, rijetki su brodovi uspijeli stići do pomoćnog cilja (bova na Iloviku), od nekoliko H-800 jedini je stigao Sombrero, sa nekim smiješnim malim drifterom. Ostali brodovi koji su stigli, imali su ogromne spinakere ili genakere, kako ko.

stibra:
Se sjećaš kako je prošla Lana na navigaciji? :) Vodila je regatu do onog otoka kad izađeš iz Lošinjske vale gdje ju je konačno prestigao Shining i ušla u cilj na Iloviku u prvih 7-8. Jedrio sam tu regatu na Zagorju, imali smo katastrofalan start na navigaciji, jedva smo uspjeli do cilja na Iloviku, a jedini svijetli moment je bio prvi štap gdje smo ušli u prvih 10-15 negdje, ali smo uspjeli dići prvo mjesto u grupi ukupno.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version