Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najveće dubine jedra, a možemo analizirati i druge podatke važne za procjenu trenutačnog stanja i optimalnog namještanja jedra

MLADEN ŠUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ŽIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i čovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu „Ocean i druge priče“ o svojim dogodovštinama na brojnim svjetskim putovanjima

Author Topic: Glavno jedro - oblik i baza  (Read 15467 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Dario

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3121
 • Gender: Male
Re: Oblik glavnog jedra - baza
« Reply #10 on: November 07, 2008, 11:48:50 PM »
još nismo razlučili koje je i kad  bolje-jedro s uvučenom bazom ili bez,  još nismo rastumačili kad bazu popustiti, kad zategnuti (ja ju zatežem kod jačeg vjetra, u orcu, no šta kad jedrimo mezonave, pol krme, krmu? Šta sa bazom i po kojem vjetru? Osim toga, na formu jedra utječemo još i škotom, klizačem, podizačem, letvicama, na nekim jedrima (kod mene ne, srećom... ;D) onim špagom kojim natežemo jedro po prednjem porubu na dole, pa onaj špažić koji izlazi i visi sa stražnjeg poruba ::), pa vang, krmeni štraj...Tema koliko hoćeš za natrimat jedro.na kojem god regatnom brodu sam jedrio nijsam vidio da je glavno jedro bilo uvuceno u bazu, upravo iz razgloga da se moze bolje trimati

baza se u orcu skroz nateze, u krmu laška a  u mezonave po osjecaju..to je sve praksa, nema nekog pravila koliko cm treba popustit ili zategnut
gindac s eu krmu malo pousat, u orcu priteze, vidi se po naboru jedra uz jarbol

sa klizačem otvaras i zatvaras jedro, u orcu dobro je imati klizač malo preko simetrale da bum stoji na sredini..to je sad sve za srednji vjetar, kad je bonaca bum malo ispod simetrale

onaj konop sta viri iz zadnjeg ruba se zove "majolica" i njime otvaramo i zatvaramo ventan (zadnji rub) jedra

a vecina regatnih jedrilica ima obicno 3 crvene trkice koje vijore sa ventana..kad sve tri vijore istovremeno onda znamo da je vang otprilike dobro podešen

ovo najosnovnije od osnovnijeg sta za sta sluzi,bilo bi dobro otvorit temu za svaki dio da se detaljno razjasni


 

Offline vragec32

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1807
 • Gender: Male
Re: Oblik glavnog jedra - baza
« Reply #11 on: November 08, 2008, 01:48:54 PM »
Ne znam kakva to špagica viri iz prednjeg poruba glavnog jedra. Mislim da to ne postoji, barem se ja tog ne sjećam s nekog od gl. jedara. Sve ostalo je Dario pojasnio.
Ja ću ipak napisati kako ja to trimam (kada imam "slobodne ruke" tj. povjerenje skipera ili sam sam kapo na brodu), ne zato da nekom solim pamet, nego da to testiram na forumu, ako tko bude imao volju odgovoriti ili komentirati.
Trim se odnosi na neki idealni vjetar (meni je to 15-tak čv, par čvorova više-manje).
U orcu mi je max. (možda malo ispod max, max tek za još malo pojačanja vjetra) napeta baza i škota s klizačem (travelerom?) na mjestu tako da mi sve tri trakice lepršaju jednako (ako ih jedro nema a nisam fjakasto raspoložen, obavezno ih stavim sam, improvizirajući s nečim što nađem na brodu ili svom ruksaku). Po mom iskustvu (stotine pokušaja) lepršanje trakica je s tendencijom da bježe u zavjetrinu. To je onda često položaj klizača preko simetrale broda, u privjerini ali nije uvijek tako. Recimo, par puta sam bio na regati s jednim odličnim E333 (A2) s "regatnim crnim" jedrima (koji točno materijal ne znam) i na njoj se bum, ako se dobro sjećam, mogao "natjerati" sve do simetrale. S druge strane, na mojoj teškoj kanti (kako netko s foruma nazva svoj brod) bum ne mogu postaviti ni blizu simetrale. Nije za zanemariti da niti mogući max kut u vjetar nije isti, pa je valjda i iz tog razloga to različito, kao i zbog materijala i kroja jedra, definitivno premale genove i td.
S podigačem ne pretjerujem (u što je to pracizno rečeno), zbog položaja i oblika trbuha na jedru (ne mog, tu nema pomoći). 
Škotom otvaram ili zatvaram zadnji porub a ako je to max orca onda je to najčešće i max zategnuta škota ali tako da jedro ima dobar profil i da zadnji porub nije preotvoren ili, ima i toga, prezatvoren, ako jedro i trim jarbola nije "baš".
Ako je vjetar jači, tako da traži veće reakcije na kormilu, onda ga malo otvorim popuštanjem škote ali pomicanjem klizača malo u privjetrinu. Tako mi se jedro otvori i gore mi se smanji sila (moment) da manje naginje i manje "štraorcava" a dolje imam još snage u jedru.
Za ostale smjerove, od Close Hauling-a do Broad Riching-a ne da mi se pisati. Slično tako, samo su se uvjeti promijenili, pa se i trim prilagodi. Uglavnom, ono što mislim da je meni bitno, obavezno po malo popuštam bazu, da mi je profil jedra sve trbušastiji kako prelazim iz smijera oštro u orcu pa do pola krme.
U čistoj krmi, koja nije baš preporučljiva ali je nekada neizbježna, jedro ponovno zategnem po bazi samo zato da dobijem veću proiciranu površinu (ali ne prejako, kao za oštru orcu) te ga popustim po podigaču da bih ga malo "zgužvao" jer mi se čini da se i time dobije dodatna porivna sila od otpora strujanju vjetra preko jedra, koja je tada u smijeru kretanja - dakle poželjna.
Smetaju križevi - pa jedro ravnam vangom i popuštam bum do položaja da se jedro ne lomi previše na križevima, ne zbog aerodinamike nego zbog čuvanja jedra. Ako je moguće (nemaju svi brodovi tu mogućnost), obavezno popustim i zadnji štraj, nekako po osjećaju pazeći da ne ostanem bez jarbola, otprilike da napetost bude prepolovljena ali nije uvijek tako. Ako je vjetar slab i ako ocijenim da sartije mogu preuzeti sve uzdužne sile na sebe, popustim do kraja, da mi je u zadnjem štraju napetost 0. Ako je vjetar baš vrlo jak (recimo +30), ne popuštam ništa (i pitam se koji me vrag tjerao na more :) ).
Široko vam more!
Čekam mišljenje, di san falia!
PS (zaboravih!)
S polomljenim jarbolom ne može se stići nikuda, a s malo pretrimanim štrajem svuda.
Zaboravio sam napomenuti i naglasiti da ovo sa popuštanjem zadnjeg štraja može biti vrlo opasno i pogubno po jarbol i pripone, o to znači ... Uglavnom, ako je netko početnik i neiskusan, bolje ne petljati oko toga,
« Last Edit: November 10, 2008, 05:44:14 AM by vragec32 »

Offline jazavac

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2838
 • Gender: Male
  • servis Frigomehaničar
Re: Oblik glavnog jedra - baza
« Reply #12 on: November 08, 2008, 08:21:21 PM »
na kojem god regatnom brodu sam jedrio nijsam vidio da je glavno jedro bilo uvuceno u bazu, upravo iz razgloga da se moze bolje trimati

baza se u orcu skroz nateze, u krmu laška a  u mezonave po osjecaju..to je sve praksa, nema nekog pravila koliko cm treba popustit ili zategnut
Dakle, ako se po bazi neuvučeno jedro bolje trima (sa čime se slažem), koji je razlog da se kod većine jedrilica baza uvlači u bum?U čemu je kvaka, koji je nedostatak slobodne baze?
Laškanje baze u krmu...Vragec malo niže kaže da u krmu nateže, jer povećava projiciranu površinu, to je i meni logičnije i tako sam i ja radio do sada.No, siguran sam da si iskusniji od mene i vjerujem da si u pravu, ali bih volio logično objašnjenje?
A sad tema.
Ne znam kakva to špagica viri iz prednjeg poruba glavnog jedra. Mislim da to ne postoji, barem se ja tog ne sjećam s nekog od gl. jedara.
Nije špagica i ne viri iz prednjeg poruba, nego (kako na kojem) 6-8 mm konop sa oka u pojačanju (slično kao rogalj ili kod krata) uz prednji rub jedra, mislim da se zove  cuningham ili tako nekako. Jedan mi je prijatelj savjetovao da ga nategnem po jačem vjetru, recimo to kao zadnje što možeš napraviti prije kraćenja jedra, jer se natezanjem gindaca (iako stvara isti učinak na jedro) neznatno (netko je spomenuo da kod trimanja ništa nije neznatno) podiže težište jedra. Nisam isprobao jer su mi već svi koluturnici uz jarbol zauzeti a na ruke ga nemogu nategnut. Zapamtio sam da kad sam jednom bio gost na bivšem DSK, sad PMC,  da su se dečki po jačem vjetru igrali s tim, samo ja to onda nisam baš skužio.
...Ja ću ipak napisati kako ja to trimam ... ...ako tko bude imao volju odgovoriti ili komentirati.
Trim se odnosi na neki idealni vjetar (meni je to 15-tak čv, par čvorova više-manje).
U orcu mi je max. (možda malo ispod max, max tek za još malo pojačanja vjetra) napeta baza i škota s klizačem ... ...Recimo, par puta sam bio na regati s jednim odličnim E333 ... ... i na njoj se bum, ako se dobro sjećam, mogao "natjerati" sve do simetrale. S druge strane, na mojoj teškoj kanti (kako netko s foruma nazva svoj brod) bum ne mogu postaviti ni blizu simetrale... ...Škotom otvaram ili zatvaram zadnji porub a ako je to max orca onda je to najčešće i max zategnuta škota ali tako da jedro ima dobar profil i da zadnji porub nije preotvoren ili, ima i toga, prezatvoren, ako jedro i trim jarbola nije "baš".
Ako je vjetar jači, tako da traži veće reakcije na kormilu, onda ga malo otvorim popuštanjem škote ali pomicanjem klizača malo u privjetrinu. Tako mi se jedro otvori i gore mi se smanji sila (moment) da manje naginje i manje "štraorcava" (rječnik!) a dolje imam još snage u jedru.
Ako bum ne možeš postaviti blizu simetrale možda ti je prekratki klizač? Moje iskustvo u orcu sa klizačem i škotom na mojij 'kanti' je da dobijem par kabela na brzini ako dam klizač u privjetrinu i onda škotom natežem jedro dok ne prestane prazniti prednja polovica i držim ga na tom rubu pražnjenja. Dakako, moram paziti da mi bum ne ode preko smietrale u privjetrinu jer može ići ako pretjeram. Probao sam i razne druge kombinacije, mjerio brzinu GPSom, uvijek sam sporiji (zapravo, kad jedrim sam protiv sebe, začudo, uvijek sam prvi? ;D) Kod mene je jedino granica idealnog  vjetra nešto niža, kad sam sam u orcu na 15čv već hvatam prvi krat i rolam malo genovu, i tada nemam potrebe puno navlačiti bum klizačem,  samo malo, ipak je bolje nego kad je u sredini.
Za ostale smjerove, od Close Hauling-a do Broad Riching-a (nećete riječnik, e što ću vam ja  ;) ) ne da mi se pisati. Slično tako, samo su se uvjeti promijenili, pa se i trim prilagodi. Uglavnom, ono što mislim da je meni bitno, obavezno po malo popuštam bazu, da mi je profil jedra sve trbušastiji kako prelazim iz smijera oštro u orcu pa do pola krme (rječnik!).
U čistoj krmi (rječnik!) koja nije baš preporučljiva ali je nekada neizbježna, jedro ponovno zategnem po bazi samo zato da dobijem veću proiciranu površinu (ali ne prejako, kao za oštru orcu) te ga popustim po podigaču da bih ga malo "zgužvao" jer mi se čini da se i time dobije dodatna porivna sila od otpora strujanju vjetra preko jedra, koja je tada u smijeru kretanja - dakle poželjna.
Smetaju križevi - pa jedro ravnam vangom i popuštam bum do položaja da se jedro ne lomi previše na križevima, ne zbog aerodinamike nego zbog čuvanja jedra. Ako je moguće (nemaju svi brodovi tu mogućnost), obavezno popustim i zadnji štraj, nekako po osjećaju pazeći da ne ostanem bez jarbola, otprilike da napetost bude prepolovljena ali nije uvijek tako. Ako je vjetar slab i ako ocijenim da sartije (riječnik!) mogu preuzeti sve uzdužne sile na sebe, popustim do kraja, da mi je u zadnjem štraju napetost 0. Ako je vjetar baš vrlo jak (recimo +30), ne popuštam ništa (opet strah za jarbol).
Otprilike tako i ja radim, ako nisam lijen (ima i toga),i neka se Dario ne ljuti, ali i ja u krmu zategnem po bumu, i dok me Dario ne uvjeri u suprotno (mala provokacija, nadam se korisna? ;)) i dalje ću to radit (kadnisam lijen ;D)
onaj konop koji viri iz zadnjeg ruba se zove "majolica" i njime otvaramo i zatvaramo ventan (zadnji rub) jedra

a vecina regatnih jedrilica ima obicno 3 crvene trkice koje vijore sa ventana..kad sve tri vijore istovremeno onda znamo da je vang otprilike dobro podešen
Eto, majolicu imam, ne koristim je jer neznam što dobijem s njom, crvene trakice se raspale pa su beskorisne, a ja lijen da stavim nove, pa mi sad reci kad ventan mora biti otvoren a kad zatvoren, (imama ga i na genovi) jeli to samo finija regulacija onoga što radim s klizačem, te kakve veze ima vang s majolicom, ja ga zategnem u krmu, u orcu mi je popušten? ???
Za dvadeset godina, biti ćeš više razočaran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.– MARK TWAIN

Offline Dario

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3121
 • Gender: Male
Re: Oblik glavnog jedra - baza
« Reply #13 on: November 09, 2008, 03:05:42 AM »
Dakle, ako se po bazi neuvučeno jedro bolje trima (sa čime se slažem), koji je razlog da se kod većine jedrilica baza uvlači u bum?U čemu je kvaka, koji je nedostatak slobodne baze?
Laškanje baze u krmu...Vragec malo niže kaže da u krmu nateže, jer povećava projiciranu površinu, to je i meni logičnije i tako sam i ja radio do sada.No, siguran sam da si iskusniji od mene i vjerujem da si u pravu, ali bih volio logično objašnjenje?


Nije špagica i ne viri iz prednjeg poruba, nego (kako na kojem) 6-8 mm konop sa oka u pojačanju (slično kao rogalj ili kod krata) uz prednji rub jedra, mislim da se zove  cuningham ili tako nekako. Jedan mi je prijatelj savjetovao da ga nategnem po jačem vjetru, recimo to kao zadnje što možeš napraviti prije kraćenja jedra, jer se natezanjem gindaca (iako stvara isti učinak na jedro) neznatno (netko je spomenuo da kod trimanja ništa nije neznatno) podiže težište jedra. Nisam isprobao jer su mi već svi koluturnici uz jarbol zauzeti a na ruke ga nemogu nategnut. Zapamtio sam da kad sam jednom bio gost na bivšem DSK, sad PMC,  da su se dečki po jačem vjetru igrali s tim, samo ja to onda nisam baš skužio.Ako bum ne možeš postaviti blizu simetrale možda ti je prekratki klizač? Moje iskustvo u orcu sa klizačem i škotom na mojij 'kanti' je da dobijem par kabela na brzini ako dam klizač u privjetrinu i onda škotom natežem jedro dok ne prestane prazniti prednja polovica i držim ga na tom rubu pražnjenja. Dakako, moram paziti da mi bum ne ode preko smietrale u privjetrinu jer može ići ako pretjeram. Probao sam i razne druge kombinacije, mjerio brzinu GPSom, uvijek sam sporiji (zapravo, kad jedrim sam protiv sebe, začudo, uvijek sam prvi? ;D) Kod mene je jedino granica idealnog  vjetra nešto niža, kad sam sam u orcu na 15čv već hvatam prvi krat i rolam malo genovu, i tada nemam potrebe puno navlačiti bum klizačem,  samo malo, ipak je bolje nego kad je u sredini.Otprilike tako i ja radim, ako nisam lijen (ima i toga),i neka se Dario ne ljuti, ali i ja u krmu zategnem po bumu, i dok me Dario ne uvjeri u suprotno (mala provokacija, nadam se korisna? ;)) i dalje ću to radit (kadnisam lijen ;D)Eto, majolicu imam, ne koristim je jer neznam što dobijem s njom, crvene trakice se raspale pa su beskorisne, a ja lijen da stavim nove, pa mi sad reci kad ventan mora biti otvoren a kad zatvoren, (imama ga i na genovi) jeli to samo finija regulacija onoga što radim s klizačem, te kakve veze ima vang s majolicom, ja ga zategnem u krmu, u orcu mi je popušten? ???

bio si jedrio na PMC-u..e, sve sta si tamo vidio ti radi obrnuto  :D

sad sve govorim z asrednnji vjetar
taj prednji konop se zove cunnigham, u orcu ga nategnes da bi dbio sto ravnije jedro a u krmu se laska..ma to je sve o osjecaju, nema tu neke mjere koliko sta

kod jaceg vjetra dobro je i satvit jedro na sredinu po sa skotom i klizačem i nakon toga po refulima samo sa klizačem radit (otvarat i zatvarat jedro) samo onda su potrebni jake ruke  ;D puno s ebolje reagira radit sa klizačem nego sa skotom , brze se nateze..e, ali puno ljudi grijesi kada dođe reful, nagne brod i tek onda idu popusatt jedro, treba gledat kad reful dolazi i trenutak prije udara pustat jedro (da se brod nikad ne nagne prevse da kormilar moze i dalje normlano kormilarit)..inace ozes ti pusit i skou i klizač i nisat od toga..poslje teze za nategnut i izgubi se na brzini

vang nema direktne veze s majolicom, htio sam reci da i te crvene trakice govore da li ti je vang dobro podešen

a ako vozis mezonave i normsln da ti je genova malo popustena i zatvorena (onako balonasti oblik) onda i majolicu malo posutis da se genova lijepo oblikjuje (to sve od oka gledas), također majolicom reguliras i bazu genove koja je na 3dl jedrima di ja jaedrim dosat preklopljena pa se s time ravna

 

Offline vragec32

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1807
 • Gender: Male
Re: Oblik glavnog jedra - baza
« Reply #14 on: November 09, 2008, 12:25:04 PM »
Quote
Dakle, ako se po bazi neuvučeno jedro bolje trima (sa čime se slažem), koji je razlog da se kod većine jedrilica baza uvlači u bum?U čemu je kvaka, koji je nedostatak slobodne baze?
Ja i dalje mislim da većina nema uvučenu bazu, mislim cijelu bazu, u kontinuitetu. Na nekim jedrima uvučeni su samo dijelovi kod prednjeg i zadnjeg roglja (Tack i Clew) i to kao neki klizači koji jedro drže uz bum. Neka jedro nemaju ni to, samo škopac naprijed a traku ili neki konop oko buma nazad, između je jedro slobodno.
Sad zašto se neka uvlače u bum cijelom dužinom, kako se meni čini, je zato da bum djeluje na jedro po cijeloj dužini baze, a to je u direktnoj vezi s materijalom a još više s krojem jedra, tj. s "preraspodjelom" sila (naprezanja) unutar samog materijala (površine) jedra, s rogljeva na cijelu površinu jedra. Kada škotu pritežemo na "uvučenom" jedru bumom djelujemo po cijeloj dužini jedra, dok na "slobodnom" jedru djelujemo samo na zadnji rogalj, pa ta jedra moraju biti u tom donjem dijelu između rogljeva bitno jača jer se tim dijelom djeluje na ostali dio jedra iznad. Dio funkcije buma iz prvog slučaja se prebacio u sam materijal jedra, u bazi.  Što mi se čini kao problem kod "uvučenog" jedra? Bum nema arodinamički profil kao jedro već je ravan pa se u tom dijelu jedra ne stvara vučna sila na jedru. Zapravo, postoji taj prijelaz sa ravnog ka zakrivljenom profilu jedra. Zamisli da je jedro kao neka ravna ploča, da li bi ona stvarala tu vučnu silu kao ova zakrivljena od jedra? Meni se to čini logično.
Quote
Laškanje baze u krmu...Vragec malo niže kaže da u krmu nateže, jer povećava projiciranu površinu, to je i meni logičnije i tako sam i ja radio do sada.No, siguran sam da si iskusniji od mene i vjerujem da si u pravu, ali bih volio logično objašnjenje?
Nisam ni ja s nekim velikim iskustvom, samo volim malo razmišljati zašto je nešto baš tako (i onda to razmišljanje podijeliti s drugima).
Pa kud ćeš logičnije?
U čistoj krmi jedro više ne "radi" kao aerodinamički profil, znači nema "pravilnog" strujanja vjetra oko njega, nema potrebe se mučiti s "profiliranjem", već je bitna što veća površina.
A oni špijuni na genovi, one crveno-zelene vunene (ili neke druge) trakice, meni govore o trimu genove od "ljute" orce sve do pola krme (kasnije više ne rade, nažalost  :'( ). Samo njih gledaš i ne možeš puno pogriješiti.
Quote
mislim da se zove  cuningham ili tako nekako. Jedan mi je prijatelj savjetovao da ga nategnem po jačem vjetru, recimo to kao zadnje što možeš napraviti prije kraćenja jedra, jer se natezanjem gindaca (iako stvara isti učinak na jedro) neznatno (netko je spomenuo da kod trimanja ništa nije neznatno) podiže težište jedra.
A na to si mislio, pa tako reci! Imam ja i o tome svoje viđenje.  ;D
Natezanjem gindaca se postiže isto što i cunningham-om? Kad to bilo tako, onda ga ne bi trebalo, nategneš podigač i to je to. Ja mislim da se "kanom" djeluje puno više na prednji dio jedra a manje na zadnji (porub). Sila s gornjeg roglja (Head-a) se podigačem raspoređuje kroz materijal jedra na cijelo jedro po dužini, i dijeli se pri bazi na dio na prednjem roglju i na dio na stražnjem roglju (to je ono "slobodno" jedro o kom smo već diskutirali). Pritazanjem škote, dakle spuštanjem buma, nateže se više zadnji porub jedra, "pegla" se zadnji dio. Kako bi jedro moglo biti plićeg provila (jer mi to želimo iz tko zna kojeg razloga) a opet ne prezatvoreno (da se zadnji porub na vraća previše u privjetrinu, jer nam to nekada odgovara), može se ravnati "kanom" u prednjem dijelu. Ima tu još finesa koje još nisam dokučio do kraja (da jesam onda bih bio sigurno jako "važan" i bilo bi mi ispod časti tu raspravljati i gubit vrijeme ;) ). Pomicanje trbuha naprijed-nazad, oblik trbuha, i td. Dakle efekt gindac - cunningham nije isto , bar po meni, slijedom ovoga što sam napisao.
Quote
Ako bum ne možeš postaviti blizu simetrale možda ti je prekratki klizač?
Ma mogu ja njega fizički postaviti u sredinu, samo nema efekta. Brzina pada, brod i jedra se "muče" - ne ide. Malo je i staro jedro pa je i trbušastije nego što bi moglo biti. Ali, sad mi je sinula ideja da to probam malo ublažiti nekim fiksnim "kanom". Probat ću pa ću vidjeti.
Quote
Kod mene je jedino granica idealnog  vjetra nešto niža, kad sam sam u orcu na 15čv već hvatam prvi krat i rolam malo genovu, i tada nemam potrebe puno navlačiti bum klizačem,  samo malo, ipak je bolje nego kad je u sredini
Mislim da je to različito od broda do broda. Vjerojatno regatni prodovi imaju malo uvjetno rečeno "predimenzionirano" jedrilje pa naravno moraju ranije kratiti, dok neke teške kante za malo "komotniju" plovidbu (čitaj najam) imaju malo i podimenzionirano jedrilje da kasnije krate. Vjerojatno npr. Elan 431 spada u ovu drugu grupu. Ja kratim kad osjetim da previše i prečesto štraorcava i previše naginje, a to je ako se dobro sjećam na otprilike +18 čv stvarnog vjetra. Ako je kratka relacija na kojoj bih trebao kratiti a moguće je, onda ne kratim, već se malo pomažem otvaranjem zadnjeg poruba u gornjem dijelu jednog i drugog jedra (do oko 20 čv). Pitanje je i kalibracije vindeksa, koju brzinu on to meni pokazuje!
Quote
sa klizačem otvaras i zatvaras jedro, u orcu dobro je imati klizač malo preko simetrale da bum stoji na sredini..to je sad sve za srednji vjetar, kad je bonaca bum malo ispod simetrale
... i (kod mene, ne moj osobno, nego jedra) malo veći trbuh, malo popuštena baza.
Klizačem otvaras i zatvaras jedro?
Da li je pojmovna razlika "otvaranja-zatvaranje" kompletnog jedra (kacanje - laškanje) i "otvaranja-zatvaranje" samo zadnjeg poruba. Kako da postavim pitanje a da sam jasan? Da li npr. za genovu, po naredbi (nekog strogog kormilara  ;) ) "Zatvori više tu j... genovu!" to znači "Kacaj genovu!" a ne znači zatvoriti zadnji porub, odnosno pomaknuti klizač naprijed. Ja sam do sad podrazumijevao da se otvaranje-zatvaranje odnosi samo na zadnji dio jedra, ne na kompletno jedro, pa sam tako i pisao u postovima prije i tu gore.
Majolica - nešto vezano na nju.
Zaboravili smo spomenuti kod jačeg vjetra ono neugodno treperenje zadjeg dijela jedra (ventana?), od kojeg vam se diže kosa na klavi (posebno ako sami kupujete jedra), koji majolixom umirimo. Usput mislim da se time baš i ne dovije bolje strujanje ali nam se zato ne raspadne jedro.
« Last Edit: November 10, 2008, 05:45:56 AM by vragec32 »

Offline dag

 • Barba
 • *****
 • Posts: 798
 • Gender: Male
  • fotograf
Re: Oblik glavnog jedra - baza
« Reply #15 on: November 09, 2008, 07:52:43 PM »
Slazem se u potpunosti s idejom da se glavnom jedru bolje moze ispeglati trbuh ako mu je i baza uvucena u bum. Pogotovo ako hvatiste skote gl.jedra nije na kraju buma nego malo prema jarbolu. Zato sto skota ima puuno vecu silu od vanga koji takodjer moze bum savinuti (to se vidi samo kada se gleda skroz uz bum, od njegovog kraja prema jarbolu, ili obrnuto). Vjerojatno su se i krojevi i materijali promijenili pa je na kraju krajeva vazniji lagani i precizni trim baze (ako je uvucena u bum, onda i zapinje i ne popusta se ili napinje ravnomjerno nego uvijek vise prema kraju buma), nego to malo peglanja trbuha vangom ili skotom.

Sve to ne vrijedi za charter jedra koja su podredjena komoditetu i jednostavnosti rukovanja (npr roll glavno jedro).

Jedrenje s vjetrom u krmu. Mislim da glavno treba biti upravo onakvo kakvim je krojeno. Bez nabora od prevelike popustenosti ili napetosti. Tada ce, cini mi se, imati izlozenu najvecu povrsinu.

Razmisljanje gindac (podigac) - cunningham, vise je nego tocno, ali pod uvjetom da se nista drugo ne mice. I podigacem mozes zategnuti samo prednji porub (onaj koji je u jarbolu) ako malo pustis da se bum digne (popustanjem vanga i skote gl.jedra). Cunninghamom je moguce raditi i kada je jedro u punom pogonu, sto podigacem nije moguce (osim ako klizaci po jarbolu nemaju kuglicne lezajeve, a i tada je nekada tesko i riskira se puanje podigaca ili jedra) ili je dosta tesko. Kod jedrenja ostro u orcu (u vjetar) genova je toliko nategnuta i zatvorena da dio strujanja vjetra izmedju genove i gl.jedra, prazni glavno s zavjetrinske strane, u zoni uz jarbol. Taj dio jedra dakle ne vuce, ne radi. Zatezanjem cunninghama, trbuh gl.jedra uz jarbol se moze prilicno smanjiti i tada je utjecaj smetnje iz zavjetrine puno manji. Tada je i povrsina gl.jedra nesto smanjena jer ga cunningham naguzva prema dolje, no buduci da se to radi kada vjetra ima vec prilicno, i kada je prioritetno voziti ostro u vjetar, nikomu to zapravo ne smeta.

Mislim da dizajn cijele jedrilice uvjetuje koliko ce ona moci ici u vjetar (a da to jos ima smisla), a samim time i koliko ima smisla dovlaciti bum u simetralu broda. Tpo treba eksperimentalno ustanoviti za svaki brod, za svako jedro. Mislim da nema pisanog pravila. Zato je feeling kormilara i trimera jako vazan.

Offline jazavac

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2838
 • Gender: Male
  • servis Frigomehaničar
Re: Oblik glavnog jedra - baza
« Reply #16 on: November 09, 2008, 08:44:25 PM »
Ovo sad već izgleda kao ozbiljna rasprava ;D

Pokušat  ću odgovoriti bez citiranja.
Dario:Kod mene je dosta teško i nespretno u refulima radit klizačem. pa zato preferiram škotu, osobito kad sam sam, ali logičnije je da je klizačem brže. I svakako potpisujem da se jedra popuštaju neposredno prije udara, kad brod štraorca je kasno, već gubiš na brzini i upravljivosti, te ispravljajući kormilom kurs još dodatno ubijaš brzinu. No, po buri koja uz obalu varira +-10ak čv i više, često  je teško precizno reagirati, kad vidiš crno od refula 10ak m od prove popustiš, a onda skužiš da je reful u međuvremenu nestao, a nekad udari bez traga na moru. Srećom, puno sam jedrio na jednoj maloj pasari, tamo nesmiješ pogriješiti, pa sam i reflekse za refule razvio ;D.
Majolica. Postaje mi malo jasnije, ali ne do kraja. Meni strujanje izgleda bolje kad je popuštena, Vragec kaže da zategne kad porub počne vibrirati, zar služi samo tome, da se zaštiti materijal od raspadanja? Jer kod zatezanja imam osjećaj da zadnji porub razbija pravilno strujanje zraka preko njega i stvara turbulencije, koje predstavljaju otpor, a to nam ne treba, zar ne?Možda netreba baš toliko zategnuti?
Vragecu: Većina čarter brodova ima jedra koja motaju u jarbol, mislim da kod njih nije baza u bumu. Ali većina starih kanti poput moje, ako nisu vlasnici zagriženi regatijeri, i imaju bijela jedra, ima bazu uvučenu. Što se tiče rasporeda sila, slično sam i ja razmišljao. Natezanje roglja u krmu, shvatio sam tvoje objašnjenje, pitanje i provokacija bili su upućeni Dariju 8), čekam njegovo obrazloženje za dublji profil jedra u krmu ;)
E sad, u nečem se ne slažemo. Po meni, natezanjem "kana" stvaramo suprotnu silu na gindac, tj.isto ga natežemo ali prema dolje, te se stvara isti efekt na jedru, plići profil i micanje najdubljeg dijela prema napred, povoljno za višak vjetra. Stim da ako navlačimo jedro na dole, spuštamo težište kao što reče moj frend, a ne dižemo kao što bi bilo da natežemo gindac, što je opet povoljnije za jak vjetar (niže težište=manja sila naginjanja kao i komponenta sile poriva koja oće zarotirat krmu niz vjetar, tj.štraorcat brod ::)kako sam to samo lijepo sročio :o)Znači, ostajem pri tvrdnji efekt gindac-cun... isto. A komponente sile na vršnom roglju dijelim ne vertikalnu uz prednji porub koju generiraju sile natezanja gindaca/"kana" i kosu prema stražnjem roglju koju generira sila natezanja škote. Pod pojmom otvoriti-zatvoriti jedro podrazumijevam, a mislim i Dario, rad klizačem, mislim da bi kod jedra pravilnije bilo koristiti termin 'izvijenost jedra' tj. recimo, primjera radi i lakše za objasniti, nemaš obično nego npr. randa jedro ili jedro kineske džunke; kod otvorenog iliti izvijenog jedra bum i lantina nisu paraleni, bum je npr, paralelan sa središnjicom broda a lantina malo 'popuštena' tj, više paralena sa vjetrom nego sa središnjicom broda. Kad je klizač bliže sredini, a škota nategnuta do bola, jedro je zatvorenije i ravnije, manje izvijeno i recimo to mi pomaže samo kad vozim motorom, jedro je gore da malko pomaže motoru ako ima kakve bave ali ne s prove, ali prazni ako nije tako jako zategnuto, inače u normalnom jedrenju kod takvog trima nemam puno koristi (možda, da mi brod može tući bolju orcu, ali ne kod mene, bez drastičnog pada brzine :()O majolici sam napisao na početku 8)

Za dvadeset godina, biti ćeš više razočaran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.– MARK TWAIN

Offline jazavac

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2838
 • Gender: Male
  • servis Frigomehaničar
Re: Oblik glavnog jedra - baza
« Reply #17 on: November 09, 2008, 09:00:36 PM »
vidim da kasno šaljem post, rasprava se dobro zahuktala, drago mi je zbog toga ;) Ovo što Dag kaže o bazi jedra po bumu i jedrenju u krmu mi zvuči vrlo smisleno. Ako sam dobro shvatio, u krmu bazu nategnuti do granice da nije pretegnuta, da jedro zadrži izvornu formu, znači, manje nego sam ga dosad natezao ::) Mislim da je i utjecaj "kana" i gindaca lijepo pojasnio, još ću ga početi i upotrebljavati, toliko mi to korisno izgleda (u fazama kad nisam lijen ;D)Još samo da skužim kako ga provesti da to mogu lagano i jednostavno raditi (jer oko sa pojačanjem imam na jedru)
Za dvadeset godina, biti ćeš više razočaran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.– MARK TWAIN

Offline dag

 • Barba
 • *****
 • Posts: 798
 • Gender: Male
  • fotograf
Re: Oblik glavnog jedra - baza
« Reply #18 on: November 09, 2008, 10:28:03 PM »
Još samo da skužim kako ga provesti da to mogu lagano i jednostavno raditi (jer oko sa pojačanjem imam na jedru)
Ako ne zelis stavljati poseban konop, mozes iskoristiti i 2. krat (ako ti dolazi od pete jarbola u kokpit).

Offline jazavac

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2838
 • Gender: Male
  • servis Frigomehaničar
Re: Oblik glavnog jedra - baza
« Reply #19 on: November 09, 2008, 11:06:07 PM »
Ako ne zelis stavljati poseban konop, mozes iskoristiti i 2. krat (ako ti dolazi od pete jarbola u kokpit).
Lukavo, toga se nisam sjetio. Iskoristim dio između pete jarbola i prednjeg dijela buma na način da mi drugi krat ostaje na raspolaganju ako zatreba 8)
Za dvadeset godina, biti ćeš više razočaran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.– MARK TWAIN