Slane tehnike > Mornarske tehnike

Glavno jedro - oblik i baza

(1/6) > >>

vragec32:
Zašto klasično (i FB) glavno jedro često nema ravno krojenu bazu nego kao neki ovalni preklopić koji legne na bum?
Čini mi se da se to često zanemaruje. Rol gl. jedro ju ne može imati.
Budući da "slika govori više od tisuću riječi", evo crteža da bude pitanje jasnije:

jazavac:
Nisam siguran, ali pretpostavljam da je to zato da bi jedro zadržalo formu skroz do buma, i da bi bilo manje prestrujavanje koje se javlja uz rubove jedara gdje se sreću polja većeg i manjeg tlaka zraka?
Imam i ja pitanje: Zašto većina jedara klasično imaju konop na porubu kojim ulaze u utor buma, a neka nemaju, već se hvataju samo rogljevi (kao npr na laseru), vidio i na jednom H-800, FB jedro? Što je bolje? Koja je razlika?

vragec32:
Nemam pojma koje je bolje ali ako diskusijom razjasnimo principe možda sami zaključimo koje je bolje.
Da je nešto apsolutno bolje i u svim slučajevima siguran sam da onda onog drugog rješenja ne bi više bilo u upotrebi.
Pa nisam baš siguran da se većina gl. jedara uvlači u bum cijelom dužinom baze. Sad "vrtim i listam" po glavi i ne mogu se zapravo sjetiti niti jednog koji je provučen cijelom duljinom.
Sad mi se ipak čini da je bolja varijanta da su samo rogljevi vezani na bum jer popuštanjem baze dobiva se željeni fini profil (forma) jedra i pri samom dnu (same baze), što nije slučaj ako je baza uvučena cijelom dužinom. Tu se onda nešto pogužva, malo vrećasto izgleda i čini mi se da nije dobro. Očito je da se ipak sjećam te "slike" ali ne znam s kojeg (kojih) broda. Možda si ti ipak u pravu a ja imam krivi osjećaj?! ???
Ako kod baze koja je "slobodna" postoji taj spomenuti preklopić da se neutralizira prestrujavanje, to je to - fina forma (profil) i nema prestrujavanja (na najdužem dijelu jedra i na najmanjoj visini od težišta broda = super).
Ali što je s vangom, možda nešto posebno s njim u vezi? Ako je uvučen cijelom dužinom onda vangom djelujemo i na srednji dio jedra a ne samo na rogljeve pa ga možemo bolje "peglati"? Možda ne bolje ali ga se sigurno onda trima drugačije.
Vidiš, o toj razlici nisam do sada razmišljao. Beš me zanima što će reći Forum.

Dario:

--- Quote from: vragec32 on November 06, 2008, 07:00:11 PM ---
Sad mi se ipak čini da je bolja varijanta da su samo rogljevi vezani na bum jer popuštanjem baze dobiva se željeni fini profil (forma) jedra i pri samom dnu (same baze), što nije slučaj ako je baza uvučena cijelom dužinom. Tu se onda nešto pogužva, malo vrećasto izgleda i čini mi se da nije dobro.
--- End quote ---

mislim da si sam rekao rjesenje

vragec32:
Jeee!  :D :D :D
Ali zašto se radi onda i ona druga varijanta. Je li to stvar kroja, vrste materijala, neke uštede?
U čemu je kvaka, pitam se pitam?  :-\

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version