Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najveće dubine jedra, a možemo analizirati i druge podatke važne za procjenu trenutačnog stanja i optimalnog namještanja jedra

MLADEN ŠUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ŽIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i čovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu „Ocean i druge priče“ o svojim dogodovštinama na brojnim svjetskim putovanjima

Author Topic: Hreko  (Read 713799 times)

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

Offline dmeter

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1563
Re: Hreko
« Reply #2990 on: August 18, 2019, 07:02:44 PM »
bacio sidro u kultnoj valici Velog Drvenika. Ima stotinjak čarteraša. Vrijeme fantastika. Po noćnom burinu  ću natrag. Gledam kako je Stipe sredio Danieila iako nije bolji. :angel4:

Supruga upravo uzletjela u nebo :icon_biggrin:, splitski aerodrom ko u minhenu, avioni slijeću i uzlijeću svakih 5 minuta i na nebu ostavljaju tragove.
Koji Stipe koji Danieil.
Zao mi je sta je bonaca bila da nismo zajedrili. I sta kazes za aerodrom mislim jedini na svitu di iz aviona mozes direktno na plovilo.Koji Minken

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2547
Re: Hreko
« Reply #2991 on: August 19, 2019, 12:45:24 AM »
Da, šteta da nismo zajedrili. Hreku treba jači vjetar jer ima malu površinu jedara. Ni zadarski aerodrom nije loš po tom pitanju jer je jako blizu Sukošana ali fakat supruga je pjehe s broda otišla na avion.
U svakom slučaju torte su bile super.  :icon_tongue:
« Last Edit: August 19, 2019, 03:36:32 PM by traktor »

Offline dmeter

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1563
Re: Hreko
« Reply #2992 on: August 19, 2019, 11:53:44 AM »

U svakom slučaju torte su bile super.  :icon_tongue:
Bolje da smo to obavili telefonom nego ovdje, sad svi znaju di besplatno sidrit skoro u centru grada di je marina 929 kn dan bila za Hreka.

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2547
Re: Hreko
« Reply #2993 on: August 19, 2019, 03:38:27 PM »
 ....sad svi znaju di besplatno sidrit ....

Pa to i je svrha foruma da se nešto dozna :angel9:

Brzo ću okrenut Vir, cijeli dan sam na motoru, par milja napravio jedrom ali to je bio Eolov prdac od vjetra. Naporno je jer je puno prometa i treba stalno paziti.
« Last Edit: August 19, 2019, 03:49:17 PM by traktor »

Offline more

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 4217
Re: Hreko
« Reply #2994 on: August 22, 2019, 10:51:32 PM »
O tom prometu smo 70-ih sanjali!

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2547
Re: Hreko
« Reply #2995 on: August 26, 2019, 09:35:01 AM »
Netko je uporan?  Ja nisam nista koristio.

from:   Nautica Portal | Centralno mjesto nautičara <marketing@nautica-portal.com>
to:   perkovic.joso@gmail.com
date:   26 Aug 2019, 06:38
subject:   Nova lozinka za Nautica Portal | Centralno mjesto nautičara
security:    No encryption Learn more
:   Important according to Google magic.


Nautica Portal | Centralno mjesto nautičara <marketing@nautica-portal.com>
06:38 (2 hours ago)
 to me

Dragi/a traktor,
Ovaj email Vam šaljemo jer je korištena funkcija 'zaboravljena lozinka' na Vašem računu. Da biste postavili novu lozinku kliknite na:
http://nautica-portal.com/forum/inde.php?action=reminder;sa=setpasword;u=1039;code=b

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2547
Re: Hreko
« Reply #2996 on: August 27, 2019, 10:21:06 PM »
Ima nekoliko super videa ( mala palagruža i jedrenje na otvorenom moru) s pravom kamerom ali to moram ‘skinuti’. Za sada ovo s mobitela što se u par klikova može poslati.
 
Hreko je spor po slabom vjetru jer nema kvadrata i nepotrebno vuče ‘bujole’. Ti pod motori su definitivno fulada u konceptu. Imam dobre ideje kako to rješiti.  2-4 kW pod motor  na bajbotu koji bi služio i kao pogon broda kod panulavanja  ( 2-4 čvora ), kao pogon bajbota (trolling) i kao stern thruster. A pod pramcem hreka ovako nešto  https://side-power.com/kategori/1831/ex-serien/.                          Šef norveške firme mi je odgovorio da ga neću dobiti besplatno ali će cijena biti dobra jer mu se hreko sviđa. Neka se obratim dileru.  :angel4: Napajanje bi dobio od lijevog sidrenog vinča ( drugo sidro Al Danforth je na konopu od 60 m pa ga mogu i rukama dizat)

Bimini na hreku ću riješiti tako da ispred postojećih krmenih solarki ugradim još par kvadrata fiksnih solarki koje će puniti akumulator u bajbotu. To mi je predložio Leo Lemešić koji je u Poljudu posjetio brod. Pričali smo par sati i dobili iz prve ruke puno informacija o eventualnom hrekovom izletu do Kariba (a možda i dalje kroz panama do markeza) Nije se puno izjašnjavao o hreku kojega je maksimalno uvažio ali sam stekao dojam da je dao poantu na posadu i organizaciju puta a ne toliko na brod. Očito ga je prihvatio u tom trokutu.https://www.youtube.com/watch?v=qEHXVsD6kf8

https://www.youtube.com/watch?v=Arwj_Pz_qHM
« Last Edit: August 27, 2019, 10:26:26 PM by traktor »

Offline dmeter

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1563
Re: Hreko
« Reply #2997 on: August 28, 2019, 07:52:59 PM »
A pod pramcem hreka ovako nešto  https://side-power.com/kategori/1831/ex-serien/.   
                       
Bimini na hreku ću riješiti tako da ispred postojećih krmenih solarki ugradim još par kvadrata fiksnih solarki koje će puniti akumulator u bajbotu. To mi je predložio Leo Lemešić koji je u Poljudu posjetio brod. Pričali smo par sati i dobili iz prve ruke puno informacija o eventualnom hrekovom izletu do Kariba (a možda i dalje kroz panama do markeza) Nije se puno izjašnjavao o hreku kojega je maksimalno uvažio ali sam stekao dojam da je dao poantu na posadu i organizaciju puta a ne toliko na brod. Očito ga je prihvatio u tom trokutu.


https://side-power.com/kategori/1831/ex-serien/
komplicirana Pizdarija na kvadrat.
uzmi Bow thruster kit BTQ 185-75 / 24V ili ovaj https://www.svb24.com/en/vetus-bow-thruster-750n.html

Od ovog češ padat s prove. Što jači to bolji. Ovaj side-power koji ti misliš samo problemi i zaboravi prelazak atlantika s njim. a i s podmotorima isto. u biti jedan podmotor bi mogao koristit kao bow thruster,ne znam koliko je debel i ima li toliko polovica  tunela i bili oslabija provu s njenim ugrađivanjem.

--Bimini na hreku riješi kao cili normalni svijet biminijem od platna spojenim na tvoj planirani tvrdi sprayhood. Tribas znati pri orkanskim vjetrovima bimini se skuplja inace postaje jedro i to jebeno veliko jedro. Solara ti ne triba vise jer ih imas viska.

A i bateriskih blokova 24-48-12 itd kupi https://www.victronenergy.com/dc-dc-converters za elektroniku  i priđi na jedan sistem to jest na baterije od podmotora

Offline hidrotherapy

 • Global Moderator
 • Komodor
 • *****
 • Posts: 1217
Re: Hreko
« Reply #2998 on: August 28, 2019, 08:16:02 PM »
S jedne strane se žališ da ti pod motori samo smetaju i kradu brzinu, a onda sam sebi predložiš vanjski thruster koji isto "koristan" kao i pod motori.
Tebi ne trebaju neprijatelji.
Kao što ti je Dmeter savjetovao stavi klasični s tunelom. Da li ćeš Vetus, Quick ili Side power odluči sam. To su sve ok thrusteri.
Prije bilo kakve narudžbe treba provjeriti da li je uopće moguća ugradnja takvog thrustera? Odnosno da li će tamo gdje ga je moguće smjestiti on odrađivati svoju funkciju na najbolji mogući način?
Smještaj mora biti što je više moguće naprijed, s time da vodena linija mora biti iznad gornjeg brida tunela cca 15 cm. Također treba provjeriti kako bi to izgledalo u unutrašnjosti jer sigurno ne može biti na pola paratije.
Neke novije jedrilice (Hanse, Dufour) ne mogu ugraditi klasične tunelske thrustere, već ugrađuju uvlačive ili Jet thrustere. Od tih Jet bježi glavom bez obzira. Milijun i jedan problem s njima. Bez obzira da li ih ugrađivali u tvornici ili naknadno, nikad na zelenu granu. To je mišljenje bazirano na kvoti od 5 jedrilica, ne samo na jednoj.
 

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2547
Re: Hreko
« Reply #2999 on: August 29, 2019, 09:51:04 AM »
Hydro hvala ti, slažem se sa svim što si napisao. Kod hreka je tunelski bowthruster problem jer je ‘provena vodena linija’ praktički na razini mora.(dio koncepta da brod ne reže val nego ga prelazi/preskače). Iznenadio sam se koliko kod pristajanja bočni vjetar gura provu jer su ljuljne kobilice dosta straga ( za jedrenje u krmene vjetrove)  a bokovi pramca imaju dosta površine.

 Rješenje je bowthruster koji ne treba biti jak a lako se može montirati pod provu, što više naprijed.( Nema ugradnje tunel cijevi, lako se montira i dobije se jeftino.) Jasno mi je da će i on pružati izvjestan otpor ( po meni ‘deset’  puta manji  i od dva podmotora s velikim propelerima.) kod jedrenja ali će kod pristajanja biti  zakon. Ti masivni pod motori koji su sada na hreku me kod jedrenja jednostavno izluđuju svojim zvukom pasivne rotacije a struja od njih mi ne treba, pa ne vučem morem vikendicu nego  ‘jedrilicu’. Inače na hreku postoji idelni uvjeti za ugradnju te vrste thrustera ( koji prominira)  jer  se ispred vodenog tanka u provi nalazi spremište i pristup je više nego rojalan.
 
Davore, ovo na račun biminija u dobroj mjeri stoji. Ja ću ipak ići na 1,5-2  kvadrata horizontalne povšine solarki. Imam ih  (ne trebam kupovati), solarki ‘nikad dosta’, a mogu se preklopiti prema natrag  ako je previše vjetra. Tako bi bilo ukupno  1740 Wp solarki kad brod stoji a 1340 kad jedri. Kolega Hoefnagels je oplovio svijet s bimini solarkama od nekoliko kvadrata.
« Last Edit: September 02, 2019, 09:39:17 AM by traktor »