Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najveće dubine jedra, a možemo analizirati i druge podatke važne za procjenu trenutačnog stanja i optimalnog namještanja jedra

MLADEN ŠUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ŽIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i čovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu „Ocean i druge priče“ o svojim dogodovštinama na brojnim svjetskim putovanjima

Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Obiteljske i sportske jedrilice / Re: Hreko
« Last post by traktor on Today at 12:45:24 AM »
Da, šteta da nismo zajedrili. Hreku treba jači vjetar jer ima malu površinu jedara. Ni zadarski aeodrom nije loš po tom pitanju jer je jako blizu Sukšosana ali fakat sujpruga je pjehe s broda otišla na avion.
U svakom slučaju torte su bike super.  :icon_tongue:
2
Općenito / Re: Caffe uz more
« Last post by Strici on Yesterday at 09:41:49 PM »
Ne treba se nitko čuditi. U zemlji gdje ima ko zna koliko lažnih diploma, zašto ne bi bilo i takvih voditeljsko brodičarskih dozvola.
Meni je to odavno poznato, a sitnozubi već sutra pročitano zaborave. :laughing7:
A što piše u linku ionako jedva da će netko otvoriti, pa ne budi lijen, jer Damir to vjerojatno ne zna :icon_scratch:, evo malo da "nasilu" ponudim čitati:

Indexov novinar u par dana postao voditelj brodice. U životu nije primio kormilo
Autor: Goran ŠikićFoto: Index/Pixsell/Marko Lukunić

SLUČAJ pogibije Verene Heinz, 28-godišnje djevojke iz Austrije koju je u srpnju usmrtio propeler glisera dok je ronila kod Malinske na otoku Krku, šokirao je hrvatsku javnost i otvorio pitanja o sigurnosti na moru.
Dozvolu za upravljanje moćnim gliserom moguće je dobiti bez tečaja i bilo kakve prakse
To nas je potaknulo da istražimo što je uopće potrebno da netko dobije dozvolu za upravljanje snažnim, brzim i potencijalno smrtonosnim gliserima i jahtama.
Doznali smo da je takvu dozvolu u Hrvatskoj moguće dobiti polaganjem ispita, bez pohađanja tečaja i bilo kakve konkretne prakse. Stoga smo odlučili provjeriti je li to doista tako.
Dozvolu može dobiti svaka osoba s napunjenih 16 godina, a ispit je isključivo teorija
Vjerovali ili ne, dozvolu za voženje brodice do zadivljujućih 30 bruto tona u Hrvatskoj može dobiti svaka osoba s napunjenih 16 godina, i to jednostavnim izlaskom na ispit koji obuhvaća samo teoriju. Nadalje, ispit se odvija usmenim putem i ukupno će vam potrošiti oko sat do dva vašeg života, ovisno o broju polaznika na mjestu na kojem polažete.
Nakon tako položenog ispita dobivate dozvolu koja vam omogućuje da samostalno zaplovite svim jadranskim otocima, pa i da se zaputite daleko na pučinu jer je zakonom propisano da s tom dozvolom možete ploviti na udaljenost od čak 12 nautičkih milja (nešto više od 20 km) od obale kopna ili otoka. A s obzirom na broj otoka razasutih po našem moru, kad se udaljite kojih 20-ak kilometara od nekog otoka, velika je vjerojatnost da je sljedeći najbliži otok udaljen najviše još toliko. Drugim riječima, bez problema s takvom dozvolom potpuno legalno možete otploviti sve do Visa, pa i dalje, do Biševa ili isturenog otočića Sveti Andrija poprilično na pučinskim vodama prema Italiji.
Nakon navršenih 18 godina nema ograničenja snage motora
Službeno, možete ploviti "unutarnjim morskim vodama, vodama koje su pristupačne s mora i teritorijalnim morem RH, a za ribarske brodice duljine veće od 7 metara i zaštićenim ekološko-ribolovnim pojasom Republike Hrvatske (ZERP)".
Ne samo to, dozvola je također priznata, između ostalih zemalja, u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu, Grčkoj, Njemačkoj, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Južnoafričkoj Republici, Velikoj Britaniji, Novom Zelandu, Kanadi, SAD-u... Ukratko, po načelu reciprociteta, priznaje se u svim zemljama svijeta čije dozvole priznaje nadležno hrvatsko ministarstvo.
Logično, rijetko bi tko pri zdravoj pameti pustio 16-godišnjaka da stane za kormilo kakve brodice i zaputi se među trajekte, tankere i ostala glomazna čudovišta koja plove Jadranom pa je zakonodavac ipak postavio ograničenje. Tako 16-godišnjak iz našeg primjera može do svoje 18. godine voziti samo brodice s motorima do 15 kW snage. S 18 godina nema više ni tog ograničenja i nadalje je novopečeni skiper realno ograničen samo - debljinom novčanika.
Dozvola bez vremenskog ograničenja
Prema službenim informacijama sa stranica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kandidati za ispit mogu se prijaviti za polaganje ispita za voditelja brodica kategorija A i B izravno, bez prethodnog tečaja, a mogu radi kvalitetnije pripreme za ispit, odslušati tečaj u pomorskim učilištima. Ispit se može polagati u Ministarstvu, daleko od mora, ali i u lučkim kapetanijama.Jednom kad dobijete dozvolu, ona vrijedi bez vremenskog ograničenja. Kako je cijena ispita 440 kuna, uz trošak državnog biljega, odlučio sam iskušati sreću i izaći na ispit bez odlaska na tečaj koji košta još oko 500 kuna. Potvrdu o uplati poslao sam u subotu proteklog vikenda e-mailom u Ministarstvo i zamolio izlazak na ispit u utorak, tri dana kasnije.
Zatim sam potražio na internetu literaturu za polaganje ispita. Kako nisam rođen i odrastao na moru, prelistavanjem skripte ubrzo mi je postalo jasno da me čekaju tri dana vrlo intenzivnog štrebanja mnoštva pojmova s kojima sam se susreo prvi put u životu - snast, šarpi rebro, zavlačno sidro, korak brodskog vijka, lazni prostor... 
Za učenje je dovoljno par dana
Tu su i brojne stvari o kojima nikad ne razmišljamo, kao što su konstrukcijske osobine i način funkcioniranja četverotaktnog motora s detaljnim opisom svih događanja u cilindru u sva četiri takta. A tek kad uđete u određivanje vašeg položaja na pomorskoj karti, izračuna azimuta i kursa, raspoznavanje vrsta oblaka i slično, shvatite koliko ste toga iz minulog školskog obrazovanja potpuno zaboravili.
Kad smo već kod školske opreme, spomenuo bih da subotnje rano popodne usred razdoblja ljetnih godišnjih odmora nije baš najbolje vrijeme za nabavku trokuta i šestara, posebice ako tražite nautičke trokute. Već sljedeći dan shvatio sam da mi zamrljana crno-bijela pomorska karta iz skripte koju sam skinuo s interneta zapravo nimalo ne pomaže u vježbanju navigacijskih sposobnosti, ali kako je nedjelja još gore rješenje za obilazak knjižara sa specijaliziranim kartama, ovladavanje tim dijelom ispitnog gradiva morao sam odgoditi za posljednji dan ovih mojih samostalnih trodnevnih priprema.
Tako sam cijeli vikend proveo u grozničavom iščitavanju sve dostupne literature koju sam pronašao na internetu, a dodatni stres sam si priuštio pregledavajući video inženjerke nautike Marine Matić (Pozicija broda, rad na karti, plan putovanja) koja vrlo studiozno objašnjava što se sve može izvući iz jedne pomorske karte, šestara i dva trokuta. U tom trenutku počeo sam se već osjećati kao Robert Redford pred kraj filma ''All is Lost'' (''Sve je izgubljeno'')....
4
Brodski dizajn i samogradnja / Re: Jedrilica po mjeri Hrvatskog covjeka
« Last post by Strici on Yesterday at 08:41:16 PM »
 U usporedbi je 6 korištenih malih kruzera, cijene od 1.ooo € nadalje, ali nikako više od 1o ooo€,  (po meni do nekih 5 - 6ooo €). Tako nekako piše u opisu videa čuveni "Yacht" (Yacht-TV) časopis u videu  https://youtu.be/CglG7gdlDkQ  pa opisuje i testira njih 6 "zlatne oldtajmer generacije" kako ih se naziva, a njih 6 su u najuspješnijim jedrilicama te generacije.
Savršena su početnička klasa: jedrilice, mali krstaši od šest i pol metara, a uklapaju se u koncept jedrilice za đep našeg čovjeka
Objavljeno prije nekih trifrtalja godine, oliti tri kvarta, ali da bi svi razumijeli; tri četvrtine godine.
"Die Yacht" je vodeći njemački časopis za nautičare, a tko vam je kriv što niste učili Njemački, jer je to naravno na njemačkom. :laughing7:

  :thumbsup:

I nastavak, odnosno drugi dio internerijer:

                         https://youtu.be/MznR0g0jHQ0
5
Obiteljske i sportske jedrilice / Re: Hreko
« Last post by dmeter on Yesterday at 07:02:44 PM »
bacio sidro u kultnoj valici Velog Drvenika. Ima stotinjak čarteraša. Vrijeme fantastika. Po noćnom burinu  ću natrag. Gledam kako je Stipe sredio Danieila iako nije bolji. :angel4:

Supruga upravo uzletjela u nebo :icon_biggrin:, splitski aerodrom ko u minhenu, avioni slijeću i uzlijeću svakih 5 minuta i na nebu ostavljaju tragove.
Koji Stipe koji Danieil.
Zao mi je sta je bonaca bila da nismo zajedrili. I sta kazes za aerodrom mislim jedini na svitu di iz aviona mozes direktno na plovilo.Koji Minken
6
Obiteljske i sportske jedrilice / Re: Hreko
« Last post by traktor on Yesterday at 04:11:55 PM »
bacio sidro u kultnoj valici Velog Drvenika. Ima stotinjak čarteraša. Vrijeme fantastika. Po noćnom burinu  ću natrag. Gledam kako je Stipe sredio Danieila iako nije bolji. :angel4:

Supruga upravo uzletjela u nebo :icon_biggrin:, splitski aerodrom ko u minhenu, avioni slijeću i uzlijeću svakih 5 minuta i na nebu ostavljaju tragove.
7
Obiteljske i sportske jedrilice / Re: Hreko
« Last post by traktor on Yesterday at 04:01:56 PM »
jebote, pero pa ti si mogao napisati roman Ratimir (čaćić) :icon_biggrin:

Nemoj prenebregavat svoje talenate.

8
Obiteljske i sportske jedrilice / Re: Hreko
« Last post by pero on August 17, 2019, 09:28:16 PM »
Neda mi se više boriti protiv vjetrenjača,jer je to teška i mukotrpna rabota.
Neki ljudi se uvijek okreću u smjeru vjetra, bez ikakvih problema,gledajući uvijek samo svoj interes,dok oni drugi ...
Sam protiv svih...pitam se da li je to moguće, treba li biti dovoljno hrabar, mudar ili lud u pozitivnom smislu da bi uspio provesti svoja uvjerenja koja nisu u većini glava.
Svima  želim mirno more di god bili  :thumbsup:
9
Obiteljske i sportske jedrilice / Re: Hreko
« Last post by pero on August 17, 2019, 09:53:40 AM »

To sto ja i dmeter komuniciramo preko threada je zato da licemjeri poput tebe znaju gdje smo.


Javi di si ?
Ja sam tebi postavio pitanje je da javiš meni a ne drugima ,kapiš ?

Ovo poviše sto si napisa da sam ja licomjer a i ostali sa foruma jer si napisa u množini,ja se ne ljutim ali da pišes da su i ostali licomjeri?
Kako te nije sramota ?
Spremam se za put pa nimam vremena pisat sad javim se kasnje i nadodam još ,ima toga puno.
Evo sad zovem carinu i ... to be continued.
10
Obiteljske i sportske jedrilice / Re: Hreko
« Last post by traktor on August 17, 2019, 08:08:41 AM »

oni koji hvale takve koji prodavaju prstace u restoranima je po meni idiot na kvadrat

'Divlji fazane' ti si prvi koji bi to radio da je u prilici. Gdje vidis da ja nekoga hvalim?. Pa ja nisam ni znao da Andro (prezime mu neznam) postoji dok nisam uplovio u Buduhovac. Inzistirao je da netrebamo placati (pretpostavljam zbog Hreka)  to sto smo jeli i pili ali nama je to bilo neugodno pa smo na kraju ipak ostavili neki novac.

Usput video s prstacima je publiciran 2013. i ne vjerujem da sada tako nesto ima na meniju zbog drasticnih kazni.

To sto ja i dmeter komuniciramo preko threada je zato da licemjeri poput tebe znaju gdje smo.

Ja sam u tom plovnom području oko 24.08 Vis,Plagruža,Korčula i...
Javi di si ?
Pages: [1] 2 3 ... 10