Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najveće dubine jedra, a možemo analizirati i druge podatke važne za procjenu trenutačnog stanja i optimalnog namještanja jedra

MLADEN ŠUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ŽIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i čovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu „Ocean i druge priče“ o svojim dogodovštinama na brojnim svjetskim putovanjima

Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Okom kamere / Re: Malo neobicno
« Last post by Damir s on Yesterday at 11:15:08 PM »
Kako je porinuce broda skoro zavrslio tragicno:

https://www.youtube.com/watch?v=LV6HXR2NSM0&feature=share
2
Vaša plovila / Re: Moje brodice
« Last post by Strici on Yesterday at 11:02:32 PM »
Imao ali ne pamučne, podmazane "daljinski". Sutra detaljnije.

   
3
Okom kamere / Re: Malo neobicno
« Last post by Maestral on Yesterday at 09:09:12 PM »
Onaj, koji je ikada bio na nekoj žestokoj regati, na kojoj su se koristili i spinakeri u vjetrovnim graničnim limitima zna, kako teško je bilo što pametno uraditi, kad krene nešto po zlu. Sile na jedro su strašne, baca ga amo tamo a snjime i jedrilicu pa nije nerijetko, da se sve skupa završi sa totalno pokidanim spinakerom, poljupcem jarbola u more ili u najgorem slučaju lomom jarbola. I iskusnim posadama se to može dogoditi a sve u želji biti brži od suparnika. Kad adrenalin počne raditi, razum uhvati spavanje.
4
Vaša plovila / Re: Moje brodice
« Last post by more on Yesterday at 08:56:21 PM »
Da li si imao lojenice? Ako si ih imao, nakon koliko vremena cca si ih mijenjao? Da li si ih podmazivao?
5
Vaša plovila / Re: Moje brodice
« Last post by Strici on Yesterday at 08:35:41 PM »
Drago mi je da tako za Lovru misliš. Poluvlaj,  od Podrljaha samo par kilometara ubrdo. Simpatičan, pošten i zna rađu, automehaničarsku :thumbsup:. Meni je zavario auspuh od BMW-a, ustvari sam ga trebao baciti, on ga zavario, filigranski perfektno. :thumbsup:
Na obećanju pak ko svi Dalmoši, Vlaji posebno :laughing7:. Trebaš ga uhvatiti za ruku i onda ide raditi gdje je obećao, a kako to mnogi rade da bi im radio, tako je na obećanjima labilan i ne može se držati obećanog rasporeda :laughing7:.
Duša od čovjeka, nema puno takvih. :angel9:
A šupernica; u svih tih par desetaka godina mislim da sam dva tri puta nešto na njoj čačkao. Genijalno jednostavan sistem; tek tu i tamo koja kap, mehaničko poluautomatska, to kako ja shvaćam sistem. :icon_scratch:
6
Mornarske tehnike / Re: Čovjek pao u more
« Last post by Strici on Yesterday at 08:20:10 PM »
         
... pogledam kako to oni rade, ovdje vježbaju, pa ne budi lijen upućujem znatiželjne na link o spašavanju ČUM-a, (ovdje lutke) iz mora, na engleskom...
http://www.pbo.co.uk/seamanship/force-6-man-overboard-recovery-43967

Kako ja ponekad poispregledam moje teme, tako danas i ovu o ČUM-u.
Ovdje objavljujem sliku iz linka, a da se kad sam objavljivao nisam obazirao na jedra u momentu "dizanja" ČuM-a; slučajno jedrilica u privjetrini :laughing7:.
Znam dobro taj položaj, znam naziv na stranim jezicima, a kad sam nešto pisao o jedrenju taj položaj nisam znao imenom napisati po naški. Ako sam dobro vidio ovdje na slici jedra su postavljena na "zavlačenje"
7
Vaša plovila / Re: Moje brodice
« Last post by more on Yesterday at 06:23:16 PM »
Strici puno si toga naveo što bi se moglo razdvojiti u više tema.
Daj nas malo informiraj: kakva ti je bila šupernica i ako je bila s lojenicama, da li si koristio neki sistem podmazivanja?
Onaj Tvoj Lovro mi djeluje jako pošteno i pouzdano!
8
Vaša plovila / Re: Moje brodice
« Last post by Damir s on Yesterday at 06:02:13 PM »
A tek kod mene jednostavnije je ici kupiti novo nego traziti staro :laughing7: Jedno vrijeme nisam mogao do vrta jer smo puno toga strpali u podrum :BangHead: U zadnji dio garaze moram prvo kompresor izvaditi onda preko tokarskog stroja i kombinirke se penjati. Iznajmili jedno manje skadiste pa se sada se pomalo cisti  :notworthy:
9
Vaša plovila / Re: Moje brodice
« Last post by Strici on Yesterday at 05:35:12 PM »

Jasno je meni "starino"; ali malo produljiti konverzaciju nije za odmet :icon_scratch:. Ionako je ovdje kao da smo skoro svi mutavi. :laughing7:
Istina deset metara je malo predugo za "po mjeri"; ali se ipak lakše obuje duža postola nego kraća. Malo šale, jer upravo sam ja taj primjer koji je obukao nakon duže, kratku postolu, pa ipak bio presretan :thumbsup:.
No ja nisam "maßstab", pa se po meni ne mjeri, iako kad bi, svijet bi bio bolji :angel4:.
Ustvari ja podsvjesno probam ukazati na mogućnosti, baš "po mjeri našem čovjeku", ne upravo na model, ali mudro izabrati solidnu marku broda, tako i financijski :icon_scratch:.
Financijski danas skoro da i nije greda. Vez i održavanje  je problematičnije. Vrlo solidnih polovnih brodova ima mnogo, Povoljnih vezova, jedva, a u marinama "globaliziranih" se i nađe, a upravo to je problem, jer su dobrano "globalizirano" pretjerano preskupi :laughing7:.
Mene je vez desetometarskog broda godišnje višestruko više koštao nego sve održavanje i kupovanje opreme. Doduše ja nisam lijen i imam dvije ruke :thumbsup:.
Tu i tamo Lovre. Ne zato jer je bio povoljan. Nikad nisam prihvaćao njegovu cijenu. Njegov rad sam znao dobro ocijeniti, tako i platiti :thumbsup:.
Nego što kažeš za Lovrekovu facu?  :angel4: 
10
Vaša plovila / Re: Moje brodice
« Last post by more on Yesterday at 03:45:07 PM »
Strici, kada sam naveo "brod po mjeri našeg čovjeka" mislio sam na čovjeka osrednje platežne moći, pomoračke zahtjeve i uvjete  dobivanja veza u lučicama.
Pages: [1] 2 3 ... 10