Nautica Portal | Centralno mjesto nautičara

Slane tehnike => Tehnički savjeti => Topic started by: Josip123 on March 19, 2019, 09:31:39 AM

Title: Savjet oko crnog tanka!
Post by: Josip123 on March 19, 2019, 09:31:39 AM
Molim za savjet, gdje na brodici (Leeidi 600) postaviti odušak spremnika za fekalije, da bi manje smrdilo iz spremnika. Na brodici imam WC s manuelnom pumpom za ispiranje, a namjeravam naknadno ugraditi "crni tank". Također me zanima ako mi netko može preporučiti koji odušak / ispust kao i filter s aktivnim ugljenom da kupim i gdje. Unaprijed hvala.
Title: Re: Pozdrav svima na forumu!
Post by: Josip123 on March 19, 2019, 02:59:54 PM
Hvala na informacijama.
Pozdrav!
Title: Re: Savjet oko crnog tanka!
Post by: Strici on April 01, 2019, 03:34:47 PM

                     (https://up.picr.de/35412368hn.jpg)

Meni je ovo  zbunjujuće, odnosno možda ne kapiram? Ali link upućuje na nove članove gdje izvjesni Josip123 pita gdje ugraditi odušak crnog tanka, a Pero provokativno napisao (pa obrisao), tako da nitko nije htio odgovoriti. Njegovo pisanje i brisanje unosi ionako još manje aktivnosti na forumu.
Nažalost se je nešto promijenilo u postupcima našeg prije cijenjenog člana, a danas za mene provokatora. Šteta, jer on svojim postupcima samo unosi razdor, a razmirice s drugima neka rješava privatnim porukama.
Title: Re: Savjet oko crnog tanka!
Post by: Strici on April 01, 2019, 07:09:41 PM

Znaš ti dobro kojom rečenicom si završio ono ovdje tvoje prvo pisanje, ili i ne znaš više što pišeš. Meni je stvarno žao koliko si se promijenio. Čemu tolika ogorčenost? Tvojom zagriženošću i postupcima odbijaš i one koji su te simpatizirali. Kud to vodi Pere? Što se to s tobom desilo?
Title: Re: Savjet oko crnog tanka!
Post by: pero on April 01, 2019, 07:50:58 PM
Znam,napisa sam mu di da postavi odušak,di da ga kupi i filter sa linkovima trgovine ,sve što je pita !
I ako sam nezna kako to napraviti ,spojiti sve da pita kakvoga brodskoga meštra i čovik mi se lipo zahvalio !
Što sam loše napisao,ima sve u arhivi za pronač ?Ili pitaj  Josipa 123 ?
Over and out  :icon_salut:
Title: Re: Savjet oko crnog tanka!
Post by: Josip123 on July 31, 2019, 10:04:30 AM
Onaj post sa linkom za kupovinu ispusta mi je jako pomogao, jer sam kod te firme našao i poručio ostatak opreme koju sam trebao. Kontaktirao sam i brodograditelja osobno (Marsel Brkić) za kojega imam samo riječi hvale. Svaki put je našao vremena za telefonski razgovor i puno mi je konkretnim savjetima pomogao. U međuvremenu je sve spremno, za tjedan dana idemo na odmor.

A sada ponovno molim za savjet: zanima me što sve moram napraviti na vanbrodskom "ajnšpric"-motoru (osim zamjene ulja i filtera) da bih ga pravilno zazimio? Posljednjih 15 godina sam imao "HONDA 45 PS" vanbrodski motor s karburatorima, i tu je bilo jako važno odpojiti crijevo za dovod goriva, pustiti motor da radi dok se ne ugasi (potroši ostatak benzina), neposredno prije nego se motor ugasi našpricati sprej u filter za zrak da bi konzervirao karburatore, i zatim još odvrnuti vijke na šalicama karburatora da iscuri ostatak benzina iz karburatora.
Da li je nešto slično potrebno raditi kod "ajnšpric"-motora? Konkretno, radi se o "SUZUKI 140 PS". Na forumu sam tražio pod "zazimiti vanbrodski motor", ali nisam ništa našao.  :read2:

Pozdrav i unaprijed hvala,

Josip


Title: Re: Savjet oko crnog tanka!
Post by: Josip123 on October 02, 2019, 08:54:02 AM
Kao što sam već rekao, sa ugradnjom tanka za fekalije i pumpe je sve uspjelo i sve funkcionira bezprijekorno. Naravno, sada imam par crijeva više u WC -u i malo manje mjesta, ali drugačije ne ide. Pumpa se nalazi na podu desno na ulazu u WC (ne vidi se na slici). Nemam opciju da ponovno prebacim (u slučaju da pumpa stane) direktno u more - jednostavno nije bilo više mjesta za još dodatna crijeva i ventil. Ali, imam na brodu (kao reservu), dodatnu novu pumpu. Evo i par fotki WC -a prije i poslije ugradnje tanka i oduška za tank, kao i par slikica "kužinice" s plinskim kuhalom i jedan detalj iz kabine. Sve je bilo apsolutno dostatno za višetjedni boravak na brodu. Ukupno prešli oko 450 nautičkih milja (od Biograda n.m. za Hvar, pa Makarska, Korčula, Šćedro, Zadar, natrag za Hvar,...). Brod se na moru ponaša fantastično. Motor super, vrijeme prelijepo. Kako dočekati sljedeće ljeto !?!  :-[