Nautica Portal | Centralno mjesto nautičara

Slane tehnike => Mornarske tehnike => Topic started by: booky on August 03, 2017, 11:24:25 PM

Title: Leisure 17 snast
Post by: booky on August 03, 2017, 11:24:25 PM
Postovani forumasi,
nakon predstavljanja jedrilice evo i konkretnih upita vezano na Leisure 17 (primjenjivo valjda i na druge jedrilce).
Nakon sto je Leisure porinuta u more sa spustenim jarbolom, supruga i ja podigli smo jarbol  :hello2: .
Sa jedrilicom sam dobio roll genovu te sam ju "instalirao". Probao sam za pocetak jedriti samo sa roll genovom i tehnicki (rolanje) sve funkcionira.
(https://s4.postimg.org/4qrzqddul/P8032748.jpg)

Moje pitanje vezano je na montazu booma. Boom sam montirao prema slici iz originalnog prospekta Leisure 17 (za sada sluzi kao nosac tende  :dontknow: ) Kako se boom fiksira na jarbol? (na boomu kojeg sam dobio privezan je jedan pin koji sam ubacio u rupu na jarbolu (ispod booma) tako da boom ne moze klizati prema dolje? Straznji kraj booma prikopcao sam na topping lift te privremeno zakopcao na zadnji straj da ne lamata lijevo-desno.
(https://s1.postimg.org/46exrq4y7/boom.jpg) (https://s3.postimg.org/ub369vqib/P8032745.jpg)

U original prospektu kicking strap spojen je na vijak u peti jarbola - ja sam ga spojio gdje mi se ucinilo logicno. Je li to OK?
(https://s2.postimg.org/k8kysz749/P8032744.jpg)

Skotu glavnog jedra jedra spojio sam kao na slici. Original prospekt ima nekakav produzetak od 10ak centimetar izmedju klizaca i skote. Taj dio nisam dobio pa sam skotu spojio direktno na klizac?
(https://s3.postimg.org/illzfwstv/Skota.jpg)(https://s1.postimg.org/vgde27nof/P8032743.jpg)

Sto bi bilo ovo?
(https://s1.postimg.org/12f770twwf/P8032742.jpg)

Nisam skuzio sto je ovo uze na boomu?
(https://s4.postimg.org/q9a0mx3od/P8032749.jpg)(https://s1.postimg.org/6q85bs5gf/P8032750.jpg)

Ako je netko voljan da se nadjemo u blizini Pule, da malo baci pogled i uzivo mi pojasni neke stvari neka se slobodno javi (pice ukljuceno  :occasion14: )
Unaprijed hvala na pomoci.  :icon_salut:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: hidrotherapy on August 04, 2017, 07:58:57 AM
Ovo prvo bi mogao biti cunningham, a ovo na boomu je vjerovatno za zatezanje jedra po bazi.
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: estan on August 04, 2017, 03:51:32 PM
Složio bih se i za jedno i za drugo. Pomislio sam prvo na Cunningham i krat jedra, ali kraćenje je rješeno sa namatanjm jedra na boom. Također, Vang mora biti montiran tako da se ne mota oko buma i za to mora imati neki poseban spoj na boom.
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Tihač on August 04, 2017, 06:27:17 PM
Hm, Strici se bavi politikom i sličnim, valjda ne vidi ovu temu, idem ga uznemiriti.
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on August 04, 2017, 06:38:29 PM
Mislim da ću ja vremenom podosta posavjetovati, a ovo već savjetovano, istini za volju nisam pravo ni pogledao, ali obzirom ko ti je odgovorio bit će točno.
Da ti imaš rol uređaj, a to znači da možeš razmotati i namotati prednje jedro, ne kratiti, nego da ne trčiš na pramac jednostavno odmotati i namotati. Kratiti ne možeš, odnosno neki pokušavaju, ali je to jedro sramota za vidjeti i na jednoj tako šesnoj jedrilici nemoj nikada ni probati. O tome koja je razlika između rolfoka i rolrefa kasnije, a ima negdje i na forumu.
Ona kurblica je  za vrtiti i namatati vele jedro na bum i stari jako dobar način pospremanja jedra. Prije se je tako i kratilo vele jedro, ali to je kilavo kraćenje i bez nekih trikova ide slabo. Ali nema boljeg načina pospremit vele jedro namotavši ga na bum, i onda samo je malo deblji nego inače. Samo sa kurblom je to sporo, a ako pregledaš u „moje brodice“ ja sam pokazao kako sam u par sekundi namotao jedro na bum.
Ja nisam imao  onakvo spuštanje buma na niže kao na tvojoj Leisure. To je sigurno pravo i originalno, ali ja ću pokazati kako sam ja to radio, jednostavnije , jedna kolutura manje. Tako da ne bi previše pisao, što je vjerojatno i nerazumljivo, pokušat ću što više slikom ili crtati.
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on August 04, 2017, 06:54:08 PM
Potpuno nepotrebni koluturnici, a zašto:

(http://up.picr.de/29989940ea.jpg)

Jer i slabe ženske ruke lako povuku bum nadolje, a ako se pije ne misli u kombinaciji s podigačem ide lako, čak i Englezi su komplicirali stvar. Inače jarbol i bum kod tebe izgledaju kao novi. :thumbsup:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: estan on August 05, 2017, 02:56:57 PM
Ja sam na svojoj Vivacity 20 kratio jedro namatanjem oko boom vrlo uredno, ali samo na jedan način. Prvo bih sasvim spustio jerdo i tek onda ga namatao do potrebne veličine. Kad bih ga ponovno dignuo, bilo je vrlo uredno skraćeno i lijepog profila. Ako se jedro samo malo spusti i onda pokuša skratiti namatanjem, namatanje bude neuredno, a profil jedra sramotan.
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on August 05, 2017, 06:41:24 PM
Inače taj kolutur:

(http://up.picr.de/29999485en.jpg)

može biti na ova dva mjesta: 

(http://up.picr.de/29999486uc.jpg)
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on August 05, 2017, 07:10:45 PM
Rolgenoa se kod tebe koristi uvijek potpuno razvijena, principijelno se ne krati (samo namata) tim rol uređajem. Zato je pored leto na kojem se dižu ostala jedra:

(http://up.picr.de/29999797ws.jpg)
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: booky on August 12, 2017, 05:05:27 PM
Hvala svima na odgovorima. Nije me bilo par dana u Hrvatskoj pa nastavljam topic tek danas.
Strici, zasto je prekrizen ovaj karabiner kod rola na fotografiji? Tako sam ga dobio od prijasnjeg vlasnika. Imam osjecaj da je to zato da se genova "podigne" vise od palube da ne bi zapinjala za ogradu kad je odrolana?
Dogodio mi se i drugi problem  :violent1:. Spada u snast pa cu ga ovdje objaviti. Pred zadnju neveru ovdje u Puli naravno da sam jedrio  :icon_salut:. Na povratku u luku vjetar je pojacavao i imao jake refule. Prije nego sam zarolao genovu (jedrenje ostro u vjetar) jedan jaci reful potrgao je konop podigača genove.
(https://s14.postimg.org/kesj9eo2p/P8062849a.jpg)
Genova je zavrsila u moru zakvacena na rol mehanizam (a konop podigača u jarbolu). Na brzinu sam ju pokupio u kabinu i na motor se vratio u luku. Konop je vjerojatno puknuo od starosti. Moguce je da je bilo i uvijanja konopa zbog rolanja genove (znam da ne bi trebalo jer je na vrhu ovaj metalni "uvijač" kojeg sam podmazao prije dizanja genove)
Provlacenje novog konopa kroz jarbol mi se u ovo trenu cini komplicirano. Mislio sam odmah promijeniti i podigač glavnog jedra jer je u sličnom stanju (star). Na jarbol se ne mislim penjati. Spuštanje jarbola dok je brodica u vodi mi se bas ne cini kao rješenje. Eventualno mi se učinilo moguće da podigačem glavnog jedra odjednom povučem oba nova podigača. Brinu me kabeli od struje (lampa na jarbolu i jarbolno svjetlo). Leisure u petak ili subotu ide van iz vode za ovu sezonu pa mi je možda lakše to sve napraviti doma u dvorištu?
 :wave:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Damir s on August 12, 2017, 08:27:18 PM
Moj savjet ti je da promjenis apsolutno sve konope na jedrilici jer oni su mozda 20 i vise godina i sunce (UV)zrake su ih pojele kao i starost iako izgledaju kao dobri. Bivsi vlasnik je jedrio penzionerski na jezeru i ti konopi bi durali njemu jos puno godina. Na kraju zbog jednoga puknotoga konopa moze se dogodit nesreca da ces lupat glavom o zid od muke sto to nisi napravio. Najednostavnije ti je da ako postoji dizalica dok izvlacis jedrilicu izvuku i jarbol za transport inace mora se dugnuti na palentu a onda najbolje nadji nekoga iskusnoga koji ce ti pomoci kod spustanja , inace se moze dogodit nesreca da ti jarbol zbrise a onda je kasno za sve. Kada ti je jarbol dolje onda pregledaj isto sa nekim iskusnim jedrilicarom sve spojeve na jarbolu, peti , koloturnike (ako treba zamjeni ih) svjetlo i sve sto imas gore, Kablovi su normalno dobre kvalitete ali nikada se ne zna. A i tu je strici pa ti on moze dati kakav dobar savjet da se ne moras iduce sezone penjati po jarbolu.

Pogledaj kakvi su savovi na jedrima jer materijal moze biti dobar ali konci losi  pa da ne prodjes kao sa konopom :icon_scratch:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: booky on August 13, 2017, 08:26:45 PM
Moj savjet ti je da promjenis apsolutno sve konope na jedrilici jer oni su mozda 20 i vise godina i sunce (UV)zrake su ih pojele kao i starost iako izgledaju kao dobri.
Pogledaj kakvi su savovi na jedrima jer materijal moze biti dobar ali konci losi  pa da ne prodjes kao sa konopom :icon_scratch:
Za iducu sezonu idu svi novi konopi. Sad je bila zurba pa je direktno sa puta isla u more.  :icon_salut:
Pogledat cu detaljnije jarbol i jedra kad izvadim brodicu na suho. Konope cu promijeniti najvjerojatnije doma u dvoristu (sa balkona  :laughing7: )
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: estan on August 13, 2017, 10:01:50 PM
Meni bar na slici ovi od škote i cuninghama djeluju ok. Ponekad su ti stari konopi jako dobre kvalitete i još će nadživjeti neke nove. Što se tiče gindaca, tu bih se držao Damirovih uputa, jer za njih promjetniti moraš spuštati jarbol. Inače, meni je čak žao što sam promjenio neke original konope, jer novi su pokazali veće znake trošenja nakon nekoliko godina, nego oni stari za više od 30.
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on August 13, 2017, 11:23:19 PM
 Svi radovi su lakši kad je brod na suhom, a na  jarbolu kad je brod na suhom i jarbol spušten. Na jarbol se ne možeš penjati, brod bi se prevrnuo. Mislim da Leisure ima 19 kila povratnu snagu, to povratnu snagu je kad se brod okrene bočno za 90 stupnjeva, pa je jarbol vodoravan, pa se onda mjeri sila na vrhu jarbola koja vuče brod na ravnu kobilicu, odnosno u normalu.
Dosta sam i zaboravio, to o rolfoku ili đenoi (bilo je prije par desetaka godina), jer sam se toga brzo riješio, ali čini mi se da radi na dva principa, ili načina, šta bi naši susjedi rekli "prevaziđeno" je, što i ja kažem. Možda za male jole, Lasere i kako se sve ne zovu, a Leisure je pravi mali "brod". Koliko se sječam, jedan sistem je s podigačem koji ide kao kod tebe, a drugi, takav sam imao ja; podigač nije išao kroz jarbol, nego bio uz dvije sajle oko kojih se mota jedro, pa tamo na maloj kljunici namotan. Dakle on se je vrtio zajedno sa sajlama na koje se jedro namatalo. To ja iz dalekog sjećanja, ali jako vjerujem da je rolfok sistem u velikom zaostatku i da ga vjerojatno skoro i nema na familijarnim jedrilicama. To tako mislim, ali isto da se je i tu štošta moderniziralo. Strvarno ne znam, i zaistinu se takvim sistemom ne želim "zabavljati" koliko god da nisam protiv starijih sistema, a tebi preporučujem jedan solidan rol ref sistem, jer je to velika pomoć na brodu.
Inače kako je konop pukao, pucaju otprilike svi na tom mjestu. Ja sam imao sajlu, koliko se sjećam, a moje pramčano leto je bio ustvari rolfok. Tu je vrlo škakljivo kako radi onaj vrtulj (a ti imaš dva), jer ako se on teže okreče, onda dolazi do uvijanja sajle i do njenog pucanja, a kod tebe je pukao konop na mjestu gdje je presavijen u kolutu (sasvim sigurno od starosti). To sve ovako tumačiti, vjerujem da je i iskusnijima komplicirano, ne volim upućivati na linkove, ali je tamo tehnički i stručno objašnjeno kao na ovom pa nema druge nego proučiti:
http://rollreff.kaufen/fileadmin/bartels-landing/images/nautik/Kataloge_Broschueren/Bartels_Rollfock_und_Rollreffsysteme_Katalog_und_Leitfaden_rgb_resized.pdf (http://rollreff.kaufen/fileadmin/bartels-landing/images/nautik/Kataloge_Broschueren/Bartels_Rollfock_und_Rollreffsysteme_Katalog_und_Leitfaden_rgb_resized.pdf)
(http://up.picr.de/30076987ar.jpg)  Dva vrtulja, svi podigači koji puknu( tvog sistema )puknu otprilike tamo
(http://up.picr.de/30076989re.jpg) Ovako je bilo kod mene
(http://up.picr.de/30076988js.jpg)  A ovako je kod tebe
Inače poslušaj Damira, on ti je odlično posavjetovao
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Damir s on August 14, 2017, 08:01:47 AM
Kada uzimas nove konope uzmi 1-2 m duzi konop i onda svakih 5 godina (ako mislis na duze drzati jedrilicu) skrati za pola metra i napravi novo oko jer konop najvise strada na koloturniku i tu isto tako puca. Probaj kada ti je jarbol dolje rastaviti vrtulj i promjeniti lezaj ako je ikako moguce kao i na doljnem djelu rolera. Strici ti je lijepo nacrtao sto je jako vazno ono oko za vodjenje podigaca ako je u losem stanju treba napravi novo jer to ti stiti konop od upletavanja kod rolanja jedra i na kraju kidanja konopa. Ako ne mozes naci nista slicno ovom orginalnom oku mozes napraviti od ovih prstenova samo moraju biti jako dobro ucvsrceni na jarbol:  http://www.apsltd.com/hardware/blocks-and-accessories/low-friction-rings-and-blocks.html (http://www.apsltd.com/hardware/blocks-and-accessories/low-friction-rings-and-blocks.html)
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on August 14, 2017, 12:17:34 PM
Damire ovdje se kaze "aller achtung" iliti doslovce prevedeno kao svaka paznja, a mi bi rekli svaka cast. Sve si bolji i bolji sa dobrim savjetima. Kasnije ces dobiti pripadajuci smajlic i kvaice na slovima, na mobitelu to ne mogu naci.
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on August 14, 2017, 12:48:50 PM
Damire ovdje se kaze "aller achtung" iliti doslovce prevedeno kao svaka paznja, a mi bi rekli svaka cast. Sve si bolji i bolji sa dobrim savjetima. Kasnije ces dobiti pripadajuci smajlic i kvaice na slovima, na mobitelu to ne mogu naci.


Damire ovdje se kaže "aller achtung" iliti doslovce prevedeno kao svaka pažnja, a mi bi rekli svaka čast. Sve si bolji i bolji sa dobrim savjetima. Kasnije ćes dobiti pripadajuci smajlić i kvaiče na slovima, na mobitelu to ne mogu naci. :thumbsup:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Damir s on August 14, 2017, 12:58:11 PM
Hvala Strici (laskas mi) ali ja sve to radim iz cistoga gusta i nikakve koristi licno za sebe. Pokusavam kako sa svojim iskustvom na moru i sa mojim poslom i hobijima da drugi jedrilicari ne prolaze ono sto sam ja prolazio. Nekada ljudi nisu davali savjete niti si mogao biti u blizini kod popravaka pa sam morao krasti ocima a nekada sam i dobro platio jer sam napravio veliku gresku. Kako znam Engleski i Holandski malo Talijanski , Francuciti a i imam puno vremena i znam sto pratim, pa zasto nasim nauticarima ne omoguciti da saznaju nesto novo u svijetu nautike jer tehnika juri ogromnim koracima naprijed ali i cijenama. Kako smatram da puno nasih jedrilicara jednostavno nema puno para za odrzavanje  starijih brodica (jer to je skupi sport) zasto ne pomoci da netko nauci nesto novo i profitira za male solde i bude zadovoljan.
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on August 14, 2017, 04:50:26 PM


(http://up.picr.de/29999797ws.jpg)

Ti karabineri, ako se tako zovu, su praktični. Ali ne na tom mjestu. Iako je Leisure mala jedrilica i nema velikih naprezanja, pripone i leta su najopterečenija. Koliko ja znam takvi karabineri se ne upotrebljavaju kod jedrenja, a pitam zašto uopče pored škopca i taj karabiner na pramčanom letu? Inače umjesto takvih sa bravom da kažem bolje je upotrijebiti isto takve, ali sa "cijevnonarezanom maticom". Naravno da niko živ nije razumio na koju to maticu sam mislio, pa kad nađem, stavit ću sliku.
Mislim da si pitao o škoti. Dal onaj mali štrop od čelik čela. Ja sam ga imao, prvenstveno da mi kolurura ne šeta pri samoj šini, nego povisočije (tako te kod prebacivanja jedra bolje opali :laughing7:) zezam se, ali jednostavno da je malo više mjesta pri šini :icon_scratch:. Inače koluture od škote sam odmah promijenio na manje. Orginalni su predimenzionirani.
Onaj škopac iznad tog karabinera niti je kvalitetan, niti mu je onakvom tamo mjesto, a karabiner ispod tog karabinera je taj o kojem sam govorio. Taj čića, koliko god da je čuvao Leisure, nije baš mario za te "sitnice".
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on August 14, 2017, 05:25:23 PM
Ma nisam ni vidio :laughing7:; kako je čića produžavao leto :laughing7:

(http://up.picr.de/30081591it.jpg)
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Damir s on August 14, 2017, 06:08:27 PM
Strici ima potpuno pravo :icon_thumright:
Da to lijepo izgleda i da je sigurno najednostavnije je staviti ispoliranu lamu  od inoksa ako mozes vidu odvidati ili kakvo oko od inoksa , jer svaki karabiner (produzetak) imas sansu da ti pukne ili gambet da se odvida, a na kraju to niti ne izgleda lijepo.  Lama ne mora biti debela a da bude u sredini rolera stavi plasticne sajbe. Ja inace koristim plasticne vezice za struju kojom blokiram gambet od odvidavanja (jednostavno i elegantno  i sigurno). Bivsi vlasnik nije znao puno o jedrenju i da bi koristio jedrilicu snalazio se na svoj nacin i to je radilo, imao sam i ja puno viska na svojoj barcici ne sekiraj se.
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: estan on August 14, 2017, 09:38:46 PM
Stvarno ne znam zašto je ovako nizao gambete. Damir dobro kaže, ispoliran lama, lijepo i učinkovito. Ovaj niz mi se čini i previše elastičan, tj, kad se vrti bubunj rolere, sve se to bar malo zakrne i zafrkava osnovnu funkciju. Miči to što prije. Mislim da je tom didi jednostavno bilo najlakše zaviriti u kutiju s alatom, vidama, gambetima i ostalim stvarčicama i tamo jednostavno pokupiti šta se našlo, a da mu se nije dalo puno mozgati ili ne daj bože poći do dućana ili kakve radione da mu naprave nešto pametno šta je prije smozgao, naravno da je uopće mozgao.
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on August 14, 2017, 10:13:00 PM
    (http://up.picr.de/30084707cf.jpg)

Onaj prekrižen ima dvije slabe točke, ovi sa upitnikom jednu. "b" treba upotrebljavati, nemaju slabu točku, naravno ako je dobro zavidano.
Na stranu da je prekriženi (možda i drugi?) od 316 (A2) inoks čelika.

Nego objasnite ljudima, ali i meni, a kaj je to lama. Lama je Dalmatinski bar za mene turpija, i to ona za željezo, i to u Dalmaciji.
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on August 14, 2017, 11:07:32 PM
A ja bi samo pojasnio da nije da ti karabineri nisu dobri, ili i jeftiniji, ja kažem "pleh" škopci. Sve je to u redu, osim ne tamo gdje je opasno da nebi što puklo. Nepomična snast jarbola je vrlo, vrlo opasna točka i tu se jednostavno mora biti sve kako treba i nebi se trebalo štedjeti. Ne pada mi na pamet gdje još, ali mislim da se svugdje drugdje može prištedjeti. Time ne mislim na veče jedrenjake, niti njihovim vlasnicima soliti pamet. :laughing7:
A evo sam našao za novopečenog Leisure sretnika kako sam ja imao ispod buma. Odnosno kako to još uvijek "Štrici" ima; nadam se.

(http://up.picr.de/30085168yo.jpg)

(http://up.picr.de/30085177cv.jpg)

(http://up.picr.de/30085178of.jpg)

Što je nejasno, pitati molim
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Damir s on August 14, 2017, 11:19:34 PM
Lama (rigeta) je plosnati komad metala recimo 30x5x250mm, kod nas va Reke je lima - turpija, ali na kraju cemo se naci negdje na sredini i razumjeti dobro zar ne Strici. :sunny:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Damir s on August 15, 2017, 10:58:56 AM
Kada ti je jarbol dolje mozes montirati WINDEX puno pomaze a nije skup :laughing7:

(https://s5.postimg.org/jh6g2g05f/windex.jpg) (https://postimg.org/image/jh6g2g05f/)
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: booky on August 15, 2017, 10:26:34 PM
Meni bar na slici ovi od škote i cuninghama djeluju ok. Ponekad su ti stari konopi jako dobre kvalitete i još će nadživjeti neke nove. Što se tiče gindaca, tu bih se držao Damirovih uputa, jer za njih promjetniti moraš spuštati jarbol. Inače, meni je čak žao što sam promjenio neke original konope, jer novi su pokazali veće znake trošenja nakon nekoliko godina, nego oni stari za više od 30.
Škote su OK, njih čemo zadržati.  :icon_salut:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: booky on August 15, 2017, 10:33:40 PM
Svi radovi su lakši kad je brod na suhom, a na  jarbolu kad je brod na suhom i jarbol spušten.
(http://up.picr.de/30076988js.jpg)  A ovako je kod tebe
Inače poslušaj Damira, on ti je odlično posavjetovao
Strici, nije bas ovako. Prednji straj je sam za sebe a rol sam za sebe (spojen na podigač). Genova ima ušivenu sajlu po prednjem porubu.
Poslušat ću Damira  :thumbsup:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: booky on August 15, 2017, 10:37:47 PM
A ja bi samo pojasnio da nije da ti karabineri nisu dobri, ili i jeftiniji, ja kažem "pleh" škopci. Sve je to u redu, osim ne tamo gdje je opasno da nebi što puklo. Nepomična snast jarbola je vrlo, vrlo opasna točka i tu se jednostavno mora biti sve kako treba i nebi se trebalo štedjeti.
Pregledat ćemo sve kad izvadimo barku. Tad ću sve detaljno fotografirati pa vu ovdje pitati.
Quote
Ne pada mi na pamet gdje još, ali mislim da se svugdje drugdje može prištedjeti. Time ne mislim na veče jedrenjake, niti njihovim vlasnicima soliti pamet. :laughing7:
A evo sam našao za novopečenog Leisure sretnika kako sam ja imao ispod buma. Odnosno kako to još uvijek "Štrici" ima; nadam se.
(http://up.picr.de/30085178of.jpg)

Što je nejasno, pitati molim
Izbacicemo karabinere.  :icon_salut: Sad je jedrenje samo sa velejedrom jer nemam podigača prednjeg jedra.
Kod mene nema ove leptir matice ispod goosenecka od booma. Kod mene postoji samo jedan pin koji se moze utaknuti u rupe koje su u utoru jarbola na različitim visinama (svako cca 20cm).
Ja sam tek danas skuzio da kad dignem jedro i izvadim taj pin da jedro dobije bolji oblik trbuha.
Sto se radi sa topliftom iliti podigačem booma za vrijeme jedrenja? :icon_scratch:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: booky on August 15, 2017, 10:38:34 PM
Kada ti je jarbol dolje mozes montirati WINDEX puno pomaze a nije skup :laughing7:

(https://s5.postimg.org/jh6g2g05f/windex.jpg) (https://postimg.org/image/jh6g2g05f/)
Windex imam i pomaže.  :icon_salut:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on August 15, 2017, 11:31:35 PM
Ja sam nacrtao kako je bilo kod mene, i to 1983 do 1986 na mojoj prvoj Leisure, a tada sam znao da postoje dva sistema, a kod tebe nije tako, pa onda meni logično ti imaš drugi sistem, a to kazuje i puknuti podigač, a na sistemu koji sam imao ja je tanko savitljivo čelik čelo. Potrudi se i pogledaj link koji sam stavio, tamo ima detaljno o ta dva sistema, ali i više. Rekoh, to je za mene odavno završena priča i ne bih htio trošiti na to vrijeme, kojeg ne da nemam, nego jednostavno za mene "nije više za uporabu", a ima toliko drugih tema.
To što kažeš ti nemaš tako kako sam ja pokazao; kako bi i imao kad sam ja to napravio, jer koliko god da su Englezi "izmislili" mnogočega, po meni ja sam isto tako ponešto preradio da je po mojoj mjeri. Slike koje prikazujem su: "tako sam imao ja, a ti možda dobiješ ideju" :icon_salut:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on August 15, 2017, 11:38:39 PM
Stvarno ti savjetujem otvori ovaj PDF i popročitaj, ne samo rolfokovima (mislim da je od stranice 4 ili 5), ali ne samo na njima stati, nego proučiti Refrolsisteme.

http://rollreff.kaufen/fileadmin/bartels-landing/images/nautik/Kataloge_Broschueren/Bartels_Rollfock_und_Rollreffsysteme_Katalog_und_Leitfaden_rgb_resized.pdf
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Tihač on August 16, 2017, 12:08:31 AM
Quote
Sto se radi sa topliftom iliti podigačem booma za vrijeme jedrenja? :icon_scratch:

Topping lift (gondolijera) se otpusti toliko (i malo više), da boom "visi" na jedru.

Da li se tvoje glavno jedro namata u bum ili na bum?
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: booky on August 25, 2017, 10:39:26 PM
Strici, hvala na informacijama i trudu. Njemacki mi je stran pa sam dosta procitao o toj temi na engleskom.
Ono sto je kod mene spada navodno u najstarije i najprimitivnije sisteme.  :icon_scratch:
Koliko god cijenim tvoj savjet da nabavim rolref sistem ipak cu za sada ostati na ovom rješenju jer bi to iziskivalo i novo jedro (ili preradu starog).
Barka je sad na suhom.  :icon_salut:
Nakon što promjenim sve postojeće podigače (prednje i glavno jedro te gondolijera) sve ću poslikati prije ponovnog spuštanja u more pa možemo prokomentirati.
Mjerio sam podigače šublerom i malo su ispod 5mm. Da li se istegli godinam i da ih mijenjati sa 6mm?
Prilikom skidanja jarbola i provjere opute vidio sam da mi je promaklo loše stanje prednjeg štraja na spoju s jarbolom (vjerojatno posljedica uvijanja - rolflok).
(https://s29.postimg.org/50bih9pab/P8193671.jpg) (https://postimg.org/image/50bih9pab/)
Pretpostavljam da je potrebna zamjena. Mislim da je sajla trenuto 4mm. Prema Štricijevoj uputi u drugoj temi zamijeniti sa sajlom 5mm?  :icon_scratch:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: booky on August 25, 2017, 10:51:32 PM
Quote
Sto se radi sa topliftom iliti podigačem booma za vrijeme jedrenja? :icon_scratch:

Topping lift (gondolijera) se otpusti toliko (i malo više), da boom "visi" na jedru.

Da li se tvoje glavno jedro namata u bum ili na bum?

Prema original nacrtima glavno jedro bi se trebalo namatati na (oko) buma.
Sa jedrilicom nisam dobio firkant kurblu za namatanje buma. U bumu postoji firkant rupa u koju se umetne kurbla.
Nisam imao kurblu pa nisam probao okretati bum. Rukom ga se ne može okrenuti. Ako sam dobro shvatio iz tudjih opisa trebalo bi ići i rukom nakon što se bum potegne u smjeru prema krmi tako da stisne feder unutar buma.
Na fotografiji mog buma vide se nitne uz gooseneck buma. Nisu baš tvornički uredne pa me strah da je netko zanitao bum da se ne može okretati (navodno to nekim ljudima ne odgovara  :icon_scratch: )
Štrici, može li komentar na bum. Ako je blokiran da li se to isplati "odblokiravati"? Koliko je korisno u praksi? Možda fale neki dijelovi u bumu?
(https://s29.postimg.org/ti3m55ruv/P8193677.jpg)
(https://s29.postimg.org/iwjqt5ljb/P8193678.jpg)
(https://s29.postimg.org/rg34qwtvr/P8193680.jpg)
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: estan on August 28, 2017, 10:33:47 PM
Mislim da ove nitne ne bloiraju boom. Ja sam na bivšoj jedrilici imao jednak sistem (snast proizvod firme Ian Proctor) i čini mi se da su isto bile neke nitne tu gdje su tvoje pa će biti prije da su se pojele i netko ih zamjenio malo sirovijima, ali ipak funkcionalnima. Kako na ovakvom boomu ne možeš normalno kratiti jedro, moraš ga moći namatati. Manicu (kurblu) možeš potražiti preko interneta, a ako ne nađeš, dati nekom da je izradi. Dobro je na brod imati dvije, jer meni je jednom gindac zapeo za manicu i ja ga neoprezno povukao pa je manica odletila u more. Srećom, imao sam drugu, a onu izgubljenu sam zamjenio napravljenom, koja nije izgledala tako lijepo, ali je bila jednako efikasna.
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on August 28, 2017, 11:04:19 PM

Citat
"Prilikom skidanja jarbola i provjere opute vidio sam da mi je promaklo loše stanje prednjeg štraja na spoju s jarbolom (vjerojatno posljedica uvijanja - rolflok). "

Kod bilo kakvog oštečenja opute nema puno razmišljanja; zamijeniti novim, ali ako je bilo krače dobro mjeriti da bi se dalo zavaljcati na pravu dužinu. Ja sam kod zamijene uvijek stavio za bar milimetar večeg promjera.
Netko je napravio "piz......" valjda sa velikom slikama pa se stranica proširila u širinu i za svaki redak čitanja se mora srolavati., pa molim moderatora da to nekako ispravi, jer bar ja gubim volju čitati takvu stranicu, a onaj koji to radi neka prepozna da to radi, a nadam se da to nisam bio ja :icon_scratch:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Tihač on August 28, 2017, 11:47:08 PM
Strici, ti si "napravio" to da se prikaz proširi, sa dugačkim linkom koji si još i povećao.
Sad sam uredio tvoju poruku (smanjio veličinu slova) i širina prikaza ovog "lista" je ponovo kao što je uobičajeno.
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: booky on August 29, 2017, 04:26:49 PM
Mislim da ove nitne ne bloiraju boom. Ja sam na bivšoj jedrilici imao jednak sistem (snast proizvod firme Ian Proctor) i čini mi se da su isto bile neke nitne tu gdje su tvoje pa će biti prije da su se pojele i netko ih zamjenio malo sirovijima, ali ipak funkcionalnima. Kako na ovakvom boomu ne možeš normalno kratiti jedro, moraš ga moći namatati. Manicu (kurblu) možeš potražiti preko interneta, a ako ne nađeš, dati nekom da je izradi. Dobro je na brod imati dvije, jer meni je jednom gindac zapeo za manicu i ja ga neoprezno povukao pa je manica odletila u more. Srećom, imao sam drugu, a onu izgubljenu sam zamjenio napravljenom, koja nije izgledala tako lijepo, ali je bila jednako efikasna.

Estane, hvala na odgovoru!
Generalno mi nije bila namjera kratiti glavno jedro navijanjem (cini mi se komplicirano). Eventualno sam mislio namotati jedro nakon jedrenja (dok je na sidru). Manicu/kurblu cemo izraditi, to nije problem. Ono sto me brine je sto se bum neda okretati rukom (neki kazu da bi trebao  :icon_scratch: )
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: booky on August 29, 2017, 04:30:15 PM
Kod bilo kakvog oštečenja opute nema puno razmišljanja; zamijeniti novim, ali ako je bilo krače dobro mjeriti da bi se dalo zavaljcati na pravu dužinu. Ja sam kod zamijene uvijek stavio za bar milimetar večeg promjera.

Strici, ovaj savjet sam vec prihvatio iz starijih postova. Znaci, ako je sada 4mm, staviti 5mm.  :icon_salut: :occasion14:
Jos jedno pitanje. Ako mjenjam prednji straj da li je nuzno potrebno promijeniti i sve ostale sajle? Vizalnim pregledom mi se cine OK.  :icon_scratch:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on August 29, 2017, 09:09:21 PM
Nisam imao blage veze da se to unošenjem adrese jednog PDV dokumenta može desiti, a povećavao, mislim namjerno nešto povećavao nisam nego kako ga imam negdje memoriranog tako sam mu adresu i ovdje ubacio. Tko je zainteresiran za odličan PDV link o rol sistemima, ima ga sigurno i na engleskom.
Dečki učite i druge jezike, ne dajte da vas Ameri i Englezi toliko vozaju i jezikom. Dakle žao mi je, ali i ja ne znam sve cake; mislio sam da se to može samo velikim slikama. Hvala Tihač, a kako je "boki" napisao,  jedro se namata na bum.
Može se kratiti, ali je to stvarno sporo i nepraktično;  zastarjelo? To ne mogu baš reči, jer mislim da nikad nije ni zaživjelo. Koliko sam vidio sve Leisure 17 imaju kratove u vele jedru pa njima ga i krate.
Ja sam nekad davno probao kako to ide. Može se kratiti, ali teško jedriličaru samome. Da bi jedro imalo pravilan profil; da bi se „izvukao“ trbuh, kod namatanja se ubacuju, ja naprimjer s jedrom umotavao ručnike, tako da na mjestima bude namotaj deblji, a da bi se izvukao „trbuh“ jedra. Da bi se koristio i zatezač buma, treba imati jedan  „obujmik“ oko buma, to kao jedan otvoreni  prsten. Vjerojatno sam nerazumljivo objasnio, ali zaboravite sve to. Rotirajući bum je perfektan da bi se jedro lijepo pospremilo, a što "boki" kaže zastarjelo; ma naše stare jedrilice nemaju ni to, a Leisure ima mogućnost namatanja.
Inače nitne su originalne, a bum se ne da vrtjeti rukom, a cijeli sistem izgleda kao da je nov, što ne znači da će se odmah i vrtjeti.
A šta se tiče zamjene ostalih sajli pripona:
Ali usput da nešto napišem što se meni desilo. Kako neki znaju, imao sam dvadeset i nešto godina Westerly, koji je ima pravi Lloyd
 certifikat, to o kvaliteti.
Malo besan jedarce je imalo na krmenoj kabini dva očnjaka za krajeve škote. Na oko daleko predimenzionirane, od prokrom čelika, (kod nas falše rečeno kroma). I kod najjačih vjetrova ta škotica nije imala vlačnu silu veću od par desetaka kila, otprilike, očnjaci su djelovali gigantski jako..
Jedan je kod jedrenja pukao, I pored Lloyd certifikata o kvaliteti svega, pukao.  A tko zna, možda su i Englezi tada uvozili okove „made in Kina“ .
Moje mišljenje je da prije nekoliko desetaka godina produkcija nehrđajućih čelika ponegdje još bila nestalne kvalitete. Taj pedantni Njemac je jedrio po Bodenskom jezeru, sigurno veoma oprezno i neprenaprezao Leisure, pa se tako ništa loše i nije desilo. Da bi bio siguran, ustvari kako sam odlučiš, testiraj na povlak, i onda si siguran.
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Damir s on August 29, 2017, 09:38:27 PM
Imas rupicu u bomu i najvjeojatnije ubacis ulje unutra za podmazivanje zupcanika i lezajeva to probaj dok je jarbol dolje da ne zauljis jedrilicu bespotrebno. Napravi neku kurblu za namatanje ili probaj okretati sa kriketom  za usadne kljuceve a poslje ti neki majstor moze napraviti nesto lijepo od inoksa.
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on August 29, 2017, 11:13:39 PM
Ja kurblu nisam upotrebljavao, samo za rezervu ako nešto od ovoga zataju. Brže od kurble 10 ili više puta:

(http://up.picr.de/30219883jj.jpg)

(http://up.picr.de/30219884wo.jpg)

(http://up.picr.de/30219886cl.jpg)

(http://up.picr.de/30219887fm.jpg)
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: booky on August 30, 2017, 12:11:26 PM
Imas rupicu u bomu i najvjeojatnije ubacis ulje unutra za podmazivanje zupcanika i lezajeva to probaj dok je jarbol dolje da ne zauljis jedrilicu bespotrebno. Napravi neku kurblu za namatanje ili probaj okretati sa kriketom  za usadne kljuceve a poslje ti neki majstor moze napraviti nesto lijepo od inoksa.

(https://s26.postimg.org/xequwj55l/P8193678.jpg)

To bi bila upica za ulje? Da uspricam/usipam prije kurblanja? Koje ulje?
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: booky on August 30, 2017, 12:16:08 PM
Ja kurblu nisam upotrebljavao, samo za rezervu ako nešto od ovoga zataju. Brže od kurble 10 ili više puta:

Super rjesenje  :icon_thumright:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Damir s on August 30, 2017, 12:41:03 PM
Probaj prvo dali mozes okretati boom sa kurblom ili necim slicnim ako ide stavi neko ulje za zupcanike (gusto) ako se ne vrti onda moras sa WD40 ili nesto slicno da sva ruzina izadje vanka, ako ne  ide onda moras sve rastaviti, ocistiti i vratitit podmazano na mjesto. Poslje tu rupicu zatvori sa nekim malim gumenim cepom da ti (more) sol ne ulazi na zupcanike.
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Damir s on August 30, 2017, 08:33:21 PM
Evo nasao nesto mozda ti pomogne
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: estan on August 30, 2017, 09:56:54 PM
Leisure 22 je drukčija jedrilica, tj, veća je i od drugog projektanta, ali  proizvođač jarbola je isti pa i mnoga rješenja na snasti su ista. Ja sam mehanizam za okretanje booma podmazivao sa wd 40 i funkcioniralo je odličo, ali da saam tada znao šta sada znam koristio bih silikonski sprej je ne pravi ružne mrlje na jedru kao wd,  a podmazuje jednako dobro, ako ne i bolje, samo što treba češće podmazivati jer voda lakše ispere masni film.

Mislim da sam to već bio napisao, a sada ću ponoviti. Za uredno skratikti jedro namatanjem, treba ga spustiti, pa onda namotati oko booma i tada odmotati koliko treba. Ako se samo popusti jedro i proba namotati višak, to bude jako neuredno. Kratvi se na jedru mogu ušiti napraviti, ali ne znam ima li leisure opremu za hvatanje kratova na boomu. Mislim da nema, jer ne vidim na slikama, a nije imala ni moja Vivacity je imala boom na namatanje, a nema ni Carina i druge jedrilice sa istim sistemom, i interesantno, sve sa jarbolima istog proizvođača.
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: estan on August 30, 2017, 10:04:35 PM
Pregledao sam pažljivo sve slike. Nema nigdje kuka za hvatanje kratova na jedru. Dobro, da se kraćenje improvizirati sa dva kratka konopa, jednim se veže prednji kraj jedra negdje na početak, a drugim stražnji kaj jedra na stražnji kraj booma. Dobro je upotrijebiti i treći konopčić na stražnjem kraju jedra, i vezati kroz oko od krata pa oko booma. Tako se bez problema postigne uredan profil jedra, samo što jedro treba imati kratove na sebi. Ako se iplovlajva iz porta, a vidi se da je vani jak vjetar, npr. solidna bura, tada je najlakše u portu uredno namotati jedro oko buma i kad se isplovi, odmotati ga samo onoliko koliko treba i tada profil isto bude sasvim uredan.
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on August 30, 2017, 10:18:32 PM
Damir savjetuje jako dobro, Estan iz iskustva dobro, ali zaboravi to kračenje jedra namotavanjem, isto iz iskustva :icon_joker:. Tako da ja ustvari nemam što za reći, osim da napravi kurblu, ona je uvijek rezerva, ali upotrebljavaj akumulatorsku bormašinu, jer ne vjerujem da imaš toliko vremena i volje vrtjeti stotine i stotine okretaja kurblom; ne zaboravi da je to pužni prijenos. Jedino što moraš napraviti je četvrtasti umetak (onaj kao na slici) koji učvrstiš u bormašinu, ali ne ovu sada modernu s ručnim zatezanjem borfutera, nego kako su nekad, ali i sada bolje bormašine s nazubljenim ključem (to onim koji se stalno traži gdje je)
Inače taj okretni bum je upravo Leisure firma usavršila i u jedriličarskom svijetu se naziva: "Leisure Furl Rollreff Großbaum System“, Imaju ga mnoge „malo jače jahte“, a ima dosta prednosti pred sistemom namotavanja u jarbol, prepozna se po debelom bumu.

(http://up.picr.de/30228247qu.jpg) to samo usput
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: booky on August 30, 2017, 11:14:14 PM
Evo nasao nesto mozda ti pomogne
Hvala Damire  :icon_salut:
To je za Leisure 22.
Imam za Leisure 17. Evo linka:
http://www.leisureclubholland.nl/Brochures/L17/Leisure-17-tekeningen_maten_details-trailer-mast-want-giek.pdf (http://www.leisureclubholland.nl/Brochures/L17/Leisure-17-tekeningen_maten_details-trailer-mast-want-giek.pdf)
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: booky on August 30, 2017, 11:39:17 PM
Leisure 22 je drukčija jedrilica, tj, veća je i od drugog projektanta, ali  proizvođač jarbola je isti pa i mnoga rješenja na snasti su ista. Ja sam mehanizam za okretanje booma podmazivao sa wd 40 i funkcioniralo je odličo, ali da saam tada znao šta sada znam koristio bih silikonski sprej je ne pravi ružne mrlje na jedru kao wd,  a podmazuje jednako dobro, ako ne i bolje, samo što treba češće podmazivati jer voda lakše ispere masni film.

Imamo i WD i silikonskog. Probat cemo sa silikonskim. :icon_salut:

Quote
Mislim da sam to već bio napisao, a sada ću ponoviti. Za uredno skratikti jedro namatanjem, treba ga spustiti, pa onda namotati oko booma i tada odmotati koliko treba. Ako se samo popusti jedro i proba namotati višak, to bude jako neuredno.

Kao sto sam rekao, mislio sam roll bum koristiti samo za spremanje jedra oko buma.

Quote
Kratovi se na jedru mogu ušiti napraviti, ali ne znam ima li leisure opremu za hvatanje kratova na boomu. Mislim da nema, jer ne vidim na slikama, a nije imala ni moja Vivacity je imala boom na namatanje, a nema ni Carina i druge jedrilice sa istim sistemom, i interesantno, sve sa jarbolima istog proizvođača.

Ova moja Leisure, cini mi se, ima opremu za hvatanje kratova na bumu (vidi sliku). Da li je to to? Kratovi postoje na original jedru (nemam sad sliku) - to bi bile rupice u jedru (na gornjim postoje kratki konopi koji izgledaju kao da su tu da se jedro zaveze oko buma?) Evo slike mog buma:

(https://s26.postimg.org/4x5nsvcbd/P8032749.jpg)

(https://s26.postimg.org/de9rhj6e1/P8032750.jpg)

Da li bi ta sva oprema na bumu smetala jedru kod namatanja (da se ne ostecuje?)? :dontknow: :icon_scratch:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: booky on August 30, 2017, 11:42:26 PM
Pregledao sam pažljivo sve slike. Nema nigdje kuka za hvatanje kratova na jedru. Dobro, da se kraćenje improvizirati sa dva kratka konopa, jednim se veže prednji kraj jedra negdje na početak, a drugim stražnji kaj jedra na stražnji kraj booma. Dobro je upotrijebiti i treći konopčić na stražnjem kraju jedra, i vezati kroz oko od krata pa oko booma. Tako se bez problema postigne uredan profil jedra, samo što jedro treba imati kratove na sebi. Ako se iplovlajva iz porta, a vidi se da je vani jak vjetar, npr. solidna bura, tada je najlakše u portu uredno namotati jedro oko buma i kad se isplovi, odmotati ga samo onoliko koliko treba i tada profil isto bude sasvim uredan.
Estane, ima na pocetku buma kuka, ali samo jedna. Vidim da neki imaju dvije kuke.  :icon_scratch:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: booky on August 30, 2017, 11:46:39 PM
Damir savjetuje jako dobro, Estan iz iskustva dobro, ali zaboravi to kračenje jedra namotavanjem, isto iz iskustva :icon_joker:. Tako da ja ustvari nemam što za reći, osim da napravi kurblu, ona je uvijek rezerva, ali upotrebljavaj akumulatorsku bormašinu, jer ne vjerujem da imaš toliko vremena i volje vrtjeti stotine i stotine okretaja kurblom; ne zaboravi da je to pužni prijenos. Jedino što moraš napraviti je četvrtasti umetak (onaj kao na slici) koji učvrstiš u bormašinu, ali ne ovu sada modernu s ručnim zatezanjem borfutera, nego kako su nekad, ali i sada bolje bormašine s nazubljenim ključem (to onim koji se stalno traži gdje je)
Uzet cu akusrauber na brodicu. :icon_salut: Od cetiri komada koliko ih imam svi su sa brzostenim glavama (bez kljuca)  :dontknow: Zasto je bitan borfuter?
Napravit cemo i kurblu i nastavak za srauber.  :icon_salut:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Damir s on August 31, 2017, 05:50:48 AM
Ove dvije zabe na bumu ti koriste za kracenje jedra, konop se mora prosnjirati kroz oka u zadnjem djelu jedra a prednji se natakne na kuku. Normalno ne ostecujes jedro namatanjem na bum (pocetak ne jako namatati) a ako vidis da na jedru imas trosenje stavi neki stari sugaman (samo ne vlazan) jer ce upljesniviti .
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on August 31, 2017, 09:07:07 AM
Zato da bude stegnuto kak se spada, a ne da se otpusta kod primjere. Ta nova zatezanja rukom su prakticna; brza za lagana busenja, a proizvodjaci gledaju samo jeftinije proci. Eto zato 
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: booky on August 31, 2017, 09:35:31 AM
Zato da bude stegnuto kak se spada, a ne da se otpusta kod primjere. Ta nova zatezanja rukom su prakticna; brza za lagana busenja, a proizvodjaci gledaju samo jeftinije proci. Eto zato

 :icon_salut: :thumbsup:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Tihač on August 31, 2017, 01:37:25 PM
>> Ova moja Leisure, cini mi se, ima opremu za hvatanje kratova na bumu (vidi sliku). Da li je to to?
>> Evo slike mog buma:

Slika se ne vidi.
Mislim da si već prije postavio sliku buma, pa se vidjelo da iz njega (na cca 2/3 dužine) izlaze dva konopa i pretpostavljam da su tamo za zatezanje jedra kad napraviš prvi i kad napraviš drugi krat.

Kraćenje jedra namatanjem na bum ne djeluje kao dobra ideja, jer bi ti se jedro vjerojatno zamotalo preko tih konopa, a k tome, da bi vrtio bum, moraš otkopčati ovo što se u tvojoj dokumentaciji zove "kicking strap".
Kad puše i ima valova, ne treba ti petljancija s otpuštanjem, micanjem, stavljanjem, zatezanjem. :-)
Naknadna pamet: ako je jedro na bumu, onda ni ne možeš vratiti "kicking strap"?

>> Kratovi postoje na original jedru (nemam sad sliku) - to bi bile rupice u jedru.
Rupicu koja je bliže jarbolu natakneš na kuku, a onu koja je dalje od jarbola zatežeš konopom koji je za to predviđen.


>> (na gornjim postoje kratki konopi koji izgledaju kao da su tu da se jedro zaveze oko buma?)
Konopčići koji su u ravnini rupa za krat se ne smiju zavezati oko buma (da se ne potrgaju), nego se jedro narola (onaj dio koji se više ne koristi nakon kraćenja) i onda se konopčić s jedne strane zaveže s konopčićem koji mu je par na drugoj strani.


>> Estane, ima na pocetku buma kuka, ali samo jedna. Vidim da neki imaju dvije kuke.  :icon_scratch:

Jedro koje sam kratio u školi ima kroz oko (rupu) provučenu traku od 20 cm, na krajevima te trake su dva metalna koluta.
Ovako otprilike: O-----O
Bile su dvije kuke, pa odabereš na koju kuku ćeš nataknuti jedan kolut, a drugi kolut služi da se traka ne može provući kroz "rupu".
Mislim da su dvije kuke samo zato da možeš birati koja strana ti se više dopada, jer čak i ako radiš prvi i drugi krat na istoj kuki, sve ispadne kako treba.
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: booky on August 31, 2017, 05:03:17 PM
Slika se ne vidi.
Ja vidim slike  :icon_scratch:

Quote
Mislim da si već prije postavio sliku buma, pa se vidjelo da iz njega (na cca 2/3 dužine) izlaze dva konopa i pretpostavljam da su tamo za zatezanje jedra kad napraviš prvi i kad napraviš drugi krat.

Cini mi se da je to kod mene zamisljeno ovako:

(https://s26.postimg.org/7pvj59du1/Block-_Systems-_Slab-reef.jpg)

Quote
Kraćenje jedra namatanjem na bum ne djeluje kao dobra ideja, jer bi ti se jedro vjerojatno zamotalo preko tih konopa, a k tome, da bi vrtio bum, moraš otkopčati ovo što se u tvojoj dokumentaciji zove "kicking strap".
Kad puše i ima valova, ne treba ti petljancija s otpuštanjem, micanjem, stavljanjem, zatezanjem. :-)
Naknadna pamet: ako je jedro na bumu, onda ni ne možeš vratiti "kicking strap"?

Prema citanju interneta  :read2: (a i Strici je spomenuo) kod kracenja namatanjem "kicking strap" se hvata na ono sto internet zove:"Horse shoe or claw for boom vang". Ja to nemam, a koko ne mislim kratiti namatanjem necu se previse na to ni obazirati. Opet, mozda cita netko koga ce zanimati pa neka zna.  :wave:

(https://s26.postimg.org/evna7pmx5/10409061.jpg)

Quote
Konopčići koji su u ravnini rupa za krat se ne smiju zavezati oko buma (da se ne potrgaju), nego se jedro narola (onaj dio koji se više ne koristi nakon kraćenja) i onda se konopčić s jedne strane zaveže s konopčićem koji mu je par na drugoj strani.
Ja sam mislio da to ide ovako?  :icon_scratch: (oko buma)

(https://s26.postimg.org/3xl7h0d3d/20030718-reef-points-01.jpg)

Quote
Mislim da su dvije kuke samo zato da možeš birati koja strana ti se više dopada, jer čak i ako radiš prvi i drugi krat na istoj kuki, sve ispadne kako treba.

Primljeno na znanje  :icon_salut: :icon_thumright: :thumbsup:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on August 31, 2017, 06:56:51 PM
 :angel9:  Ma momci kuke simo kuke tamo, udupla se konopčić (ja kažem štrop) kroz oko i bum (ili rogalj oko ) i ko treba kuke?
Mislim to su takve sitnice, koje se stvarno rješavaju glavom, momentalno što se ono kaže u hodu.
A zatezač buma, neš ti skraćenog jedarca od Leisure, a skraćeno jer je frka naravno, pa onda još probati misliti izvlačiti "trbuh" iz tog stvarno komadiča jedra. Bog s vama  :laughing7:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: booky on August 31, 2017, 07:16:14 PM
:angel9:  Ma momci kuke simo kuke tamo, udupla se konopcic kroz oko i bum i ko treba kuke?
Mislim to su takve sitnice, koje se stvarno rjesavaju glavom, momentalno sto se ono kaze u hodu.
A zatezac buma, nes ti skracenog jedarca od Leisure, a skraceno jer je frka naravno, pa onda jos probati misliti izvla iti "trbuh" iz tog stvarno komadica jedra.  :laughing7:
Strici, sve imas pravo  :angel9:
Meni je Leisure prva, pa mi i najdraza. Sad je daleko, pa ovako pricajuc o njoj mi se cini blize. :icon_salut:
Imat cu ja jos pitanja.  :laughing7:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Tihač on August 31, 2017, 08:14:28 PM
>> Ja vidim slike  :icon_scratch:
Sad i ja vidim.
Vjerojatno prije nisam vidio, jer sam išao na internet iz mreže na kojoj je blokiran servis (postimage.org) na kojem si ih postavio.

>> Cini mi se da je to kod mene zamisljeno ovako:
Tu se lijepo vidi da su nekad komplicirali. :-)
Na brodovima koji su lagani da bi glisirali nema šina na bumu niti "kotačića".
Na SSC 18 nema ni gondolijere, jer kad spustiš jedro, ionako ti ne treba podigač, pa ga premjestiš na kraj buma.


Quote
Konopčići koji su u ravnini rupa za krat se ne smiju zavezati oko buma (da se ne potrgaju), nego se jedro narola (onaj dio koji se više ne koristi nakon kraćenja) i onda se konopčić s jedne strane zaveže s konopčićem koji mu je par na drugoj strani.
Ja sam mislio da to ide ovako?  :icon_scratch: (oko buma)

Učiteljica mi je u školi rekla da se konopčiće ne veže oko buma, a ja  učiteljici vjerujem.
Učiteljica je zakon.
K tome, puhalo je već prvi dan nekih 20 i više čvorova, a prvi dan vježbaš kratiti jedra, zato da bi znao ako ti u kasnijim danima to znanje zatreba.
U danima nakon prvog je opet jako puhalo, pa mi je trebalo to znanje. :-)

Inače, tvoja tema je o jedrenju, pa možeš pisati koliko te volja i pitati još i više.
Jedino nemoj misliti da ja nešto znam zato što piše da sam moderator. To piše zato jer sam se javio da ću imati na oku dio "Za početnike".

Druge godine ću te sigurno nagovarati da mi pokažeš Leisure, jer ga je Strici toliko nahvalio u proteklim godinama, da ga želim vidjeti u živo. ;-)
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: estan on August 31, 2017, 08:18:26 PM
Štrici pa već sam rekao da se to može riješiti konopčićima, ali ako ima kuku tim bolje.
Tihač je u pravu kako se podvezuje jedro, samo nije mi jasno zašto bi se konopčići potrgali ako ih vežeš oko booma, nema za to nikakovog razloga. Vezano, kako je na Booky-evoj fogtografiji, neće mu se ništa desiti, jedino mu se može neki stručnjak za jedrenje malo narugati onako sa strane pa ako ne pati puno od duševnih boli i ne mari previše za tuđu zlobu, zaista u se neće ništa dogoditi zbog ovakvog kraćenja jedra.
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: booky on August 31, 2017, 08:20:05 PM
Druge godine ću te sigurno nagovarati da mi pokažeš Leisure, jer ga je Strici toliko nahvalio u proteklim godinama, da ga želim vidjeti u živo. ;-)

Sad te drzim za rijec  :icon_salut: :occasion14:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: estan on August 31, 2017, 08:22:29 PM
A ja se nadam jednom jedrenju do Briona uz naravno dosta  :occasion14: :occasion14: :occasion14: :occasion14:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: booky on August 31, 2017, 08:59:14 PM
A ja se nadam jednom jedrenju do Briona uz naravno dosta  :occasion14: :occasion14: :occasion14: :occasion14:
Nemam nista protiv  :occasion14: negdje oko Brijuna.  :icon_salut:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on August 31, 2017, 10:39:40 PM
Nego da se vratim na kuku za Kunigham oko. Imaš kuku, ali to nije u opremi Leisure. To može svatko montirati:
(http://up.picr.de/30236963ww.jpg)

Naravno da svi znaju kako kuka drži oko, svejedno za zorno vidjeti:

(http://up.picr.de/30236964ev.jpg)

A ono što Tihač kaže radio u školi će biti nešto ovakvo:

(http://up.picr.de/30236965qv.jpg)

Ja sam spajao Kunigham oko i oko roglja (oko hvatište jedra) i to dva puta provukao štropim (tako dobio neku vrstu primitivne koluture). Tako sam mogao (tim udvojenim štropom)  bez podigača jedra, netegnuti ili popustiti nategnutost velejedra.  Nisam uopče pomišljao na kuku za kunigham, jer je tako bilo praktičnije. Isto tako nikad nisam upotrebljavao vinčeve, osim možda kad bih htio jako nategnuti velejedro. Ide mnogo brže, ili su odtali neke slabolnje. Isto i kod škote; osim s đenoom oštro u orcu, ako nisam htio jedro olabaviti kratkim skretanjem u vjetar :thumbsup:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: estan on September 01, 2017, 09:21:32 PM
Nisi koristio vinčeve, ili nisi koristio manicu za vinč? Na nekim fotografijama koje si objavio, vidim da si koristio vinčeve za natezanje škotine, samo bez natezanja putem manice. Slažem se da ono manicanje ide sporo, a mnogi, naročito na većim jedrilicama već od samog početka natežu na manicu i to traje li ga traje. Tako sam ja jednom po..zdio i nategao genovu na 46 stopa Bavariji tako da sam okrenuo brod malo u vjetar da genova malo olabavi i oda se objesio o škotinu i začas je navukao koliko treba. Čovjek koji je to u par predhodnih virada radio po nekoliko minuta manicom, gledao me u čudu, a ja sam se malo pravio važan i solio pamet kako se to radi. No ponekad nije loše malo dotegnuti genovu sa manicom, ono đir do dva, pogotovo kada nisam sam na brodu i kad netko drži timun, a ja malo dotegnem genovu dok je još brzina dobra, jer, ako ima puno vala, isto jedrilica malo zastane kad ju se puno okrene u orcu.
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on September 01, 2017, 11:33:10 PM
 :toothy9:
Estane ljudino, ma ja sam čuo za "manicu", ali stvarno nemam blage veze što je to. Dok sam bio mladac, kadet, ni ne sjećam se kako se je to zvalo, vinčevi vjerojatno, ili vitla. Na velikim jedrenjacima ja sam bio samo "manoval" koji je najviše natezao konope, škote uglavnom na ruku, čoporativno, ali i vrtio motovilo za dizanje sidra, to ono vertikalno sa praljicama i dvadesetak ili više nas trčalo u krug i vrtjelo. Ili u potpalublju vrtjeli ko ludi ručke (prečke?) isto za dizanje sidra, a kasnije s mojim privatnim jedrilicama uvijek jedrio sam samcat, odnosno ako bi netko bio sa mnom, taj nije imao pojma o brodovima, a kamoli jedrenju. Tako ti ja sve što znam o jedrenju znam sam po sebi, i čitajući, a sve te nazive i imena na našem jeziku znam samo fonetski, pretpostavljam što je, ali principijelno ne znam šta je što, to ono sigurno. Ustvari na Njemačkom to znam skoro pa sve, jer sam pravo samostalno jedrenje i započeo kako sam otišao vanka (a to je više godina nego su mnogi na forumu i stari). Tako ti ja manice, lame, gondolijere, štrajeve itd pravilno ne kontam, ali to onda ne znači da ne znam jedriti, po svome i nitko mi nikad nije solio pamet, niti sam ju solio drugima.
Vinčeve sam upotrebljavao kod zatezanja jedra podigačem, rijetko na škotama, i to isto tako na Westerliju, osim kako rekoh, ono oštro u orcu, da ne skrećem u vjetar olabaviti jedro. Tako kad već o manicama, malo objasni da bi brže kapirao, bar meni. :laughing7:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: estan on September 02, 2017, 06:32:35 PM
Ako znaš šta je manoval, morao bi znati i šta je manica. Ali da ti prevedem, ručica. Na tvojim slikama sam vidio da ti je škotina preko jednog, pa preko drugog vinča, znači koristio si vinčeve, ali si samu škotinu potezao rukom, ali namotanu preko vinča. Nisi koristio rrrrrrruuuuuuuččččččiiiiiiicccccccuuuuuuuu (ne znam kako se kaže na njemački, ali sam još kao malo dijete naučio da se to zove manica, a tek nešto kasnije da je to kao pravilno ručica,ručka i joj da sjetio sam se, na njemački je mislim kurbla . :argue:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on September 02, 2017, 10:16:31 PM
Estane ne zaj...... . Ne budi picajzla :laughing7: Ne tjeraj mak na konac. Ko zna koja slika, i od kud znaš da sam onda navlačio škotu vinčem (i tvojom manicom, ako baš hoćeš. Ručka i nije bila u kokpitu). Neš ti škoticu od Leisure španati vinčem s ručkom. Ja to radio sa dva prsta :laughing7:
A slika mi se i ne traži, možda gdje sam škotu niz vjetar sproveo s jednog vinča na privjetrinski da mi bude pri ruci jer je brod bio jako nagnut, pa da ga još više ne naginjem kad se tamo prebacim k škoti. Ako sam razumljivo to napisao? :icon_scratch: A da sam škote vukao rukom, namotanim dva puta preko vinča, je normalno; pa čemu služi okretanje samo u jednom smjeru :angel9:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: estan on September 04, 2017, 10:24:12 PM
Ma nije problem šta si radio, jer naravno da ti na tako malom brodu ne treba manica, već da se nisi dobro izrazio, jer rekao si da nisi koristio vinčeve, a ipak si ih koristio tj, bilo bi zaista glupo da nisi. Nije problem ni nategnuti škotinu sasvim bez vinča, ali čemu da pati štoper bez veze i drži cijelu silu i to s nepovoljnijim kutom konopa koji dolazi do njega.
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Tihač on June 14, 2018, 07:05:00 PM
Druge godine ću te sigurno nagovarati da mi pokažeš Leisure, jer ga je Strici toliko nahvalio u proteklim godinama, da ga želim vidjeti u živo. ;-)

Sad te drzim za rijec  :icon_salut: :occasion14:

Booky, nisam zaboravio! :-)
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: booky on June 14, 2018, 10:45:29 PM
Quote

Booky, nisam zaboravio! :-)
:icon_salut:
Leisure je na suhom. U moru od cca 15.07.
Kako ti bolje pase.  :occasion14:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Tihač on June 15, 2018, 04:40:55 PM
Onda u moru.

Imam neki mali moped i mali šator, pa se otkoturam do Istre, navodno sam u to vrijeme na godišnjem.

Dalje ću ti na PP napisati :-)
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: booky on July 28, 2018, 10:07:18 PM
Leisure je od danas u moru. :hello2: :icon_salut:
Tihač? :icon_scratch:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Tihač on July 29, 2018, 12:31:36 AM
Cca 15-i je ispao 28-i ...

U ponedjeljak počinjem raditi, pa ću vidjeti da li mogu za vikend u Istru ili će se nešto zapetljati (a vjerojatno hoće).

Upravo sam se vratio odavde:

Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on July 29, 2018, 10:57:09 AM
I onda puno slika; detalja ponajviše. Ne da krajolici nisu zanimljivi, ali ih se uglavno slika pa ih ima koliko hočeš, a detalj se skoro uvijek zaboravlja, ustvari ne slika.
U prenesenom smislu gotovo jelo bez začina nije baš najukusnije :angel9:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: estan on August 01, 2018, 10:19:42 PM
Ja svako malo u Puli, ali zadržim se samo 15 minuta (mala pauta na tahografu) pa odmah nazad u Zadar. Nažalost nema jedrenja za mene do 11. miseca. Moja jedrilica je isto raspremljena, jedra u spavaćoj sobi doma, a sarće popuštene. Zato na zimu planiram godišnji od pet mjeseci u komadu pa će biti i jedrenja i ostalih morskih gušti, osim kupanja naravno.
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: Strici on August 02, 2018, 08:12:57 PM
Ma nemoj Estane, da ne kupanja u zimi, :fucyc:
Sjeti se onog valjda poznatog jedriličara koji je äak pisao "koje pički.. smo mi" itd, jer se valjda bojimo kad ima snijega i hladno je pa na more :laughing7:
Ipak nismo mi narod za onda kad je "ladno" pa na more. :laughing7:
Title: Re: Leisure 17 snast
Post by: estan on August 04, 2018, 07:54:56 PM
Čuj, jednom sam plakao od zime, a bio u debelom zimskom kombinezonu i još dobro podložen vunom ispod. Niska temperatura plus bura, a ja na pošti za lignje gdej baš dere. Ukratko, pokupio bi sidro i smotao tunju ja prije, ali bio još jedan tvrdoglavi pa neće on prvi da ispadne pičkica, a neću ni ja. Tako smo se smrzavali neko vrijeme, ali kad sam ja vidio da ni liganja baš nema, počeo sam vaditi sidro (ne baš lagan posao kad te bura nosi, a pustio si dosta konopa da sidro drži). Nije prošla ni sekunda, a već je i ovaj drugi počeo vaditi svoje sidro. Nakon toga, pravo ljetno ljenčarenje u dobro zaštićenoj vali, samo bez kupanja naravno. Temperatura je u kabini bila, nakon grijanja sistemom spojenjih glinenih pitara, oko 3 stupnja, more nije bilo više od 14 stupnjeva (nisam mjerio, ali našao negdje na internetu da je u tom akvatoriju toliko, a isto tako da je temeratura zraka -2) pa se ti kupaj. Ja neću hvala, a ko voli nek izvoli. Mene je bolje zabavilo kuhanje toplog jela te posli ispijanje, ipak hladne, pive.