Nautica Portal | Centralno mjesto nautičara

Škola jedrenja za neznalice => Brodska kuhinja => Topic started by: Mala od portala on January 03, 2013, 07:45:28 PM

Title: OPASNOST: Čuvanje ulovljene ribe u moru!
Post by: Mala od portala on January 03, 2013, 07:45:28 PM

Mnogi neiskusni i priučeni ribolovci (pogotovo oni s kontinenta) vjeruju da će svježinu ulovljene ribe najbolje očuvati ako ulov drže u moru. No time čine kardinalnu grešku koja ih može stajati života! U procesu raspadanja, koji počne vrlo brzo nakon ulova, meso ribe počinje ispuštati otrovne spojeve koji ljudskom organizmu mogu nanijeti grdne nevolje.

Kako je ova zabluda o čuvanju ribe u moru prilično raširena, molim forumaše koji imaju iskustva s ovom tematikom da nas malo poduče.  :read2:
Title: Re: OPASNOST: Čuvanje ulovljene ribe u moru!
Post by: Seriola Dumerili on January 03, 2013, 08:32:31 PM
U hladnijim periodima godine drzim ulov u moru. Osim salpe i pica, njima odmah izvadim drob. To bi trebalo napraviti sa svim ribama koje jedu bilje. Iglooo i slicni frizideri nisu vise tako skupi a uz dvije boce sa zaledjenom vodom drzati ce ulov hladnim dan, dva a bolje ledenice i duze.
Title: Re: OPASNOST: Čuvanje ulovljene ribe u moru!
Post by: vragec32 on January 03, 2013, 09:46:25 PM
Interesantna tema!
Nisam znao!
Mala od ..., na koje se to vrijeme misli? Ne valjda na vrijeme od nekoliko sati?!
Ja bih dalje pitao zašto je, barem imam taj osjećaj, ustaljeno ili "običaj" ribe ne čistiti odmah nakon što se ulove?
Zar ih nije bolje i jednostavnije odmah očistiti, i čuvati samo "čiste riblje sastojke".
Je li to zbog kilaže, težine, oblika, izgleda ... ili zašto?   :dontknow:
Title: Re: OPASNOST: Čuvanje ulovljene ribe u moru!
Post by: Eventum on January 04, 2013, 10:10:47 AM
Nisam o tome razmišljao,
obično ih očistimo nakon završenog ribolova i stavimo u fridge...
Title: Re: OPASNOST: Čuvanje ulovljene ribe u moru!
Post by: Mala od portala on January 07, 2013, 01:38:43 PM


Za te otrovne kemijske spojeve, koji se nagomilavaju u tijelu ribe ako se drži u moru nakon ulova, znam otprije, no moram priznati da ne znam o kojim se spojevima radi. Pokušala sam zaguglati, no nisam dobila ništa konkretno. Raspitat ću se još malo i pokušati pronaći preciznije infomacije.
Title: Re: OPASNOST: Čuvanje ulovljene ribe u moru!
Post by: Nogicom on March 09, 2013, 12:49:36 PM
To je tzv. Skombroidno trovanje. Upisi u google. Npr. http://morsko-prase.hr/medicina_6.htm (http://morsko-prase.hr/medicina_6.htm)
Mi smo pazili kod ulova plave ribe, rumbaca, kojih smo znali dosta ulovit, da ga sto prije ocistimo i malo nasolit i u friz.Title: Re: OPASNOST: Čuvanje ulovljene ribe u moru!
Post by: Mala od portala on March 09, 2013, 03:32:08 PM


Hvala, Nogicom, upravo to je ono na što sam mislila:
Dakle:

"Iako postoje mnoge mogućnosti otrovanja na moru, nautičari se u suštini trebaju brinuti o tri glavna tipa otrovanja sa ribama. To su: skombroidno trovanje, ciguatera i puffer fish otrovanje te, naravno otrovanje školjkama, posebno paralitic shelfish poisoning.

Skombroidno trovanje ili skombrotoksizam je tipičan tip trovanja hranom za vrijeme jedrenja u našim morima a ostala dva vezana su za jedrenje u tropskim morima o čemu ćemo u idućem nastavku.

Najpraktičniji način ribolova dok se jedri je panula, a na taj način obično se hvata plava riba. Plava riba, kao što su škombri, sardele, plavice, polande ili tune, ako se sa njom prije upotrebe nepravilno postupa, može uzrokovati ovo neugodno trovanje. Ovu ribu, nakon ulova treba odmah očistiti i čuvati u hladnjaku, a nikako, npr. u moru. Nažalost, ljudi ponekad ostave uhvaćenu ribu da bude vučena u vreći iza broda kako bi izbjegli neugodan miris na palubi i pripremaju je tek navečer, kada je brod usidren ili vezan. Ukoliko se riba ne stavi odmah u frižider u njoj se može razviti histamin koji uzrokuje simptome skombrotoksizma.

Simptomi se javljaju 30 minuta do 4 sata nakon jela, u vidu utrnuća oko usta i jezika, pečenja i suhoće u ustima, vrtoglavice, mučnine, povraćanja, proljeva i grčeva u trbuhu. Usne, lice i jezik oteknu, otrovani se znoji, a koža ga može svrbiti. Sluznica očiju, koža lica i tijela se zacrvene. Odmah valja isprati želudac, nazvati RADIO-MEDICO, započeti s uzimanjem preporučenih lijekova i krenuti prema kopnu."

(Objavljeno na Morskom prasetu, autor dr. Nebojša Nikolić)