Nautica Portal | Centralno mjesto nautičara

Sport => Jedrenje => Topic started by: Dario on January 01, 2009, 09:55:54 PM

Title: America's cup
Post by: Dario on January 01, 2009, 09:55:54 PM
Svo ovo manipuliranje oko AC-a polako stavlja jedrenje u drugi plan a ističe se financijska pozadina sveag toga. Trimarani na kojem bi se treba vozit Ac su stvarno atraktivni za gledat, brzine koje postizu, predstartni manevri s tim grdosijama itd..cijela posada AC koja sad mora naucit jedrit na tome sto jos dodatno poskupljuje sav taj "cirkus" kako sve češće nazivaju AC

koje je Vase milsljenje o svemu tome?
Title: Re: America's cup
Post by: jazavac on January 01, 2009, 11:03:43 PM
Lijepo si to napisao. Cirkus koji obezvrijeđuje vrhunsko jedriličarsko nadmetanje :(
Title: Re: America's cup
Post by: bonaca on January 02, 2009, 01:52:33 PM
trenutno lova caruje
Title: Re: America's cup
Post by: GRINGO_ZD on January 02, 2009, 09:17:52 PM
Možda nam se ne sviđe ali na žalost što je veći cirkus spektakl ili  zovite to kako hoćete to je veće zanimanje (što ekscesnije situacije, što veće mogučnosti oštečenja i sl.....), e sad jasno je da je sadašnji cup udaljio od smisla kupa kakav je bio do pred ne tako davno. Uostalom i ovo kao i ostala takmičenja poprimaju takve tendencije.
Uz sve to ne treba smetnuti s uma da su u igri i ogromni interesi jakih i utjecajnih industrijskih skupina.
Ukratko ne želim biti pesimist ali bojim se da će se ovo "natjecanje" još više komercijalizirati  i spektakulizirati.
Moram priznati da ne volim opčenito takav tip natjecanja (match race) tj jedan na jednoga, ukratko gdje nije bitno naći najbrži put do cilja već sprijećiti protivnika da dođe prije tebe ili još bolje penalima ga izbaciti iz igre prije starta...
Leo
Title: Re: America's cup
Post by: Vandit on January 03, 2009, 08:29:23 PM
Uvijek je bila a i ostat ce samo LOVA u pitanju, zaista tužno ali istinito.
Title: Re: America's cup
Post by: kvaka22 on January 07, 2009, 04:31:07 PM
Match Race jedrenje je sportski izazovan i fizički najzahtjevniji tip jedrenja na krstašima (u smislu natjecanja kao utakmice - ne "iscrpljujućeg" jedrenja oko svijeta ili preko oceana) , jedini način jedrenja gdje ekipa dolazi najviše do izražaja. Timski rad, a ne vrhunsko znanje svih na brodu, donosi pobjedu.

Mislim da se ne treba uspoređivati flotno jedrenje bilo kojeg tipa (rekreativno, kompetitivno, olimpijsko, solo) sa disciplinom kao što je match race. A za AC je MR jedino rješenje jer je to već "drevni" jedriličarski DVOBOJ. There is no second.

I ne bi sad povezivao puno klasični MR Tour sa AC-om, zajednički im je jedino format natjecanja i pravila u polju. U svemu ostalom se to puno razlikuje. Više sličnosti ima između RC44 i AC nego u Match Race điru.