Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najve─çe dubine jedra, a mo┼żemo analizirati i druge podatke va┼żne za procjenu trenuta─Źnog stanja i optimalnog namje┼ítanja jedra

MLADEN ┼áUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ┼ŻIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i ─Źovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu ÔÇ×Ocean i druge pri─ŹeÔÇť o svojim dogodov┼ítinama na brojnim svjetskim putovanjima

Author Topic: Tko smije ploviti brod stranih zastava u Hrvatskoj po najnovijim zakonima  (Read 3930 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline gp333

 • Kadet
 • *
 • Posts: 28
Takodjer evo sto bi se desilo u ovom slucaju:

BiH drzavljanin ima firmu na Malti i ta firma je vlasnik broda koji nije platio PDV. Brod ima EU Malta zastavu i dolazi u RH.

Evo kako bi se on "proveo"  :toothy4:

Offline dmeter

 • Komodor
 • ******
 • Posts: 1455
Takodjer evo sto bi se desilo u ovom slucaju:

BiH drzavljanin ima firmu na Malti i ta firma je vlasnik broda koji nije platio PDV. Brod ima EU Malta zastavu i dolazi u RH.

Evo kako bi se on "proveo"  :toothy4:
Morao bi donjeti isje─Źke da ti je pla─Źeno mirovinsko i zdrastveno u Malti i Matrikula.

Sportski aktivni klubovi Ve─Źinom im grad kupi opremu plati PDV i da na kori┼ítenje.
U JK Stro┼żancu je pla─Źen PDV  ali mogu proivjerit

Offline gp333

 • Kadet
 • *
 • Posts: 28
Morao bi donjeti isje─Źke da ti je pla─Źeno mirovinsko i zdrastveno u Malti i Matrikula.
RE: ma bah.. upitno je da neka zemlja stranog drzavljana ima pravo pitat takve stvari. To mozes pitat samo svog drzavljana

a da ne spominjemo da u pola zemalja svijeta nisi obavezan placat mirovinsko i zdravstveno, pocevsi od USA pa nadalje... Po tome savjetu ni jedan USA drzavljan nebi uplovio u RH doslovce!


Sportski aktivni klubovi Ve─Źinom im grad kupi opremu plati PDV i da na kori┼ítenje.
RE: i super, onda osnujem klub pa da mi kupe... ma nije ni to tocno bas... kupe tima koji su vise pri drzavi i stari klubovi. To sto imas udruga tipa klub ne znaci da ce ti grad kupit ikakvu opremu!


U JK Stro┼żancu je pla─Źen PDV  ali mogu proivjerit
RE: nema potrebe... nemoj se muciti :-) to sto smo govorili su te neka hipotetske opcije...


Zakljucak je da mozda na neprofitni klub nekako "izvrda"
ili ako imas i jos neko drzavljanstvo, a sve ostalo je HR dobrano pokrila; Za porez smo spremni. To nema ikakave brige.

Offline dmeter

 • Komodor
 • ******
 • Posts: 1455
Raspitao sam se. Zna┼í da ima  ECO 12 metara regatna.Brodici je pla─Źen PDV i dan je samo od vlasnika na kori┼ítenje klubu.sad je problem uprkos ugovoru o kori┼ítenju i odr┼żavanju. Zna┼í da ga je bura potopila i razbila u lu─çici. JK nema velike prihode.
Obavljenim ulaganjima zakupoprimac je pove─çao vrijednost poslovnog prostora, a raskidom Ugovora o zakupu zakupodavac dolazi u posjed tako ure─Ĺenog poslovnog prostora. Prema tome, ako je zakupoprimac koristio pravo na odbitak pretporeza zara─Źunanog na izvr┼íeno ulaganje, smatramo da po raskidu ugovora o zakupu zakupoprimac treba izvr┼íiti obra─Źun ukupnih ulaganja koja je imao tijekom trajanja zakupa i obra─Źunati porez na dodanu vrijednost na vrijednost ukupno izvr┼íenih ulaganja u smislu odredbe ─Źlanka 2. stavak 1, to─Źka 1. Zakona o porezu na dodanu vrijednost, neovisno o tome ┼íto, kako je navedeno u upitu, nema prema ugovoru pravo zakupodavcu zara─Źunati ulaganje u tu─Ĺu imovinu.

Sukladno ─Źlanku 5. stavku 1. Zakona o porezu na dobit (Nar. nov., br. 177/04., 90/05., 57/06., 146/08. i 80/10.) porezna osnovica je dobit koja se utvr─Ĺuje prema ra─Źunovodstvenim propisima kao razlika prihoda i rashoda prije obra─Źuna poreza na dobit, uve─çana i umanjena prema odredbama toga Zakona.

─îlankom 11. stavkom 1. Pravilnika o porezu na dobit (Nar. nov., br. 95/05., 133/07., 156/08., 146/09. i 123/10.) propisano je da se rashodima razdoblja za koje se utvr─Ĺuje porez (porezno razdoblje), sukladno ─Źlanku 5. stavak 1. Zakona o porezu na dobit smatraju smanjenja gospodarstvenih koristi u obliku odljeva ili iscrpljenja imovine ili stvaranja obveza koja imaju za posljedicu smanjenje kapitala a u svrhu pove─çanja prihoda odnosno dobiti.

Odredbama ─Źlanaka 10. stavka 1. Op─çeg poreznog zakona (Nar. nov., br. 147/08.) propisano je da se porezne ─îinjenice utvr─Ĺuju prema njihovoj gospodarskoj biti.

Hrvatski standard financijskog izvje┼ítavanja broj 5 - Dugotrajna nematerijalna imovina (Nar. nov., br. 30/08, i 4/09,; dalje u tekstu HSFI 5) pod to─Źkama 5., 6., i 7. navodi da se neku nematerijalnu imovinu treba priznati samo ako je vjerojatno da ─çe budu─çe ekonomske koristi koje se mogu pripisati imovini pritjecati poduzetniku, i ako se tro┼íak nabave te imovine mo┼że pouzdano izmjeriti. Poduzetnik treba procijeniti vjerojatnost o─Źekivanih budu─çih ekonomskih koristi koriste─çi razumne i prihvatljive pretpostavke koje predstavljaju najbolju procjenu menad┼żmenta da se postave ekonomski uvjeti koji ─çe postojati tijekom vijeka uporabe te imovine. Poduzetnik koristi prosudbu da procijeni stupanj izvjesnosti u svezi priljeva budu─çih ekonomskih koristi koji se mogu pripisati upotrebi neke imovine na temelju dokaza raspolo┼żivih u vrijeme po─Źetnog priznavanja, s tim da se ve─çe zna─Źenje pridaje vanjskim dokazima.

Sukladno to─Źki 30. MSFI-a 5 ostatak vrijednosti nematerijalne imovine s odre─Ĺenim korisnim vijekom trajanja treba biti nula, osim ako: (a) postoji obveza tre─çe strane da ─çe tu imovinu kupiti na kraju vijeka uporabe, ili (b) postoji aktivno tr┼żi┼íte za tu imovinu, i: (i) ostatak vrijednosti se mo┼że odrediti prema tr┼żi┼ítu, i (ii) vjerojatno je da ─çe takvo tr┼żi┼íte postojati na kraju vijeka uporabe te imovine.

Nematerijalna imovina se prestaje priznavati sukladno to─Źki 37. HSFI-a 5 kada nisu ispunjeni uvjeti iz to─Źke 5. toga standarda, a osobito: prilikom otu─Ĺenja, ili kada se ne o─Źekuju budu─çe ekonomske koristi od uporabe ili otu─Ĺenja. Dok to─Źka 38. toga standarda propisuje da se rashodi ili prihodi koji proizlaze iz povla─Źenja ili otu─Ĺenja nematerijalne imovine priznaju u skladu s HSFI 6 - Dugotrajna materijalna imovina. HSF115 - Prihodi i HSF116 - Rashodi.

Sukladno to─Źkama 11. i 12. HSFI 16 rashodi se priznaju u ra─Źunu dobiti i gubitka kada smanjenje budu─çih ekonomskih koristi proizlazi iz smanjenja imovine ili pove─çanja obveza i koje se mo┼że pouzdano izmjeriti. To zna─Źi da se priznavanje rashoda pojavljuje istodobno s priznavanjem pove─çanja obveza ili smanjenja imovine. Rashodi se priznaju u ra─Źunu dobiti i gubitka na temelju izravne povezanosti izme─Ĺu nastalih tro┼íkova i odre─Ĺene stavke prihoda. Ovaj proces se obi─Źno naziva su─Źeljavanje rashoda s prihodima, uklju─Źuje istodobno ili kombinirano priznavanje prihoda i rashoda koji prolazi izravno ili zajedni─Źki iz istih transakcija ili drugih doga─Ĺaja; primjerice, razni elementi rashoda koji ─Źine tro┼íak prodanih proizvoda priznaju se istodobno kad i prihod od prodaje proizvoda.

Zakon o zakupu i prodaji poslovnog prostora (Nar. nov., br. 91/96., 124/97., 174/04. i 38/09.) ─Źlankom 4. stavcima 1. i 2. propisuje da se zakup poslovnog prostora zasniva ugovorom o zakupu. Ugovor o zakupu poslovnog prostora sklapa se u pismenom obliku.

─îlanak 5. stavak 1. Zakona o zakupu i prodaji poslovnog prostora propisuje da se ugovorom o zakupu poslovnog prostora zakupodavac obvezuje predati zakupniku odre─Ĺeni poslovni prostor na kori┼ítenje, a zakupnik se obvezuje platiti mu za to ugovorenu zakupninu. Nadalje stavak 2. to─Źka 8. navedenog Zakona propisuje da ugovor o zakupu u pravilu sadr┼żi odredbe o prestanku ugovora, posebno o otkazu i otkaznim rokovima.

Prema navedenom, ugovorom u zakupu poslovnog prostora utvr─Ĺuje se zakupoprimcu pravo kori┼ítenja tu─Ĺe imovine te se i ulaganja u zakupljeni poslovni prostor smatraju ulaganjem u pravo kori┼ítenja. Ulaganja u zakupljeni poslovni prostor koja su po svom sadr┼żaju investicijskog karaktera, a koja su opravdana, odnosno koja se u─Źinjena u svrhu boljeg iskori┼ítavanja poslovnog prostora s ciljem ostvarivanja prihoda, s poreznog aspekta se mogu smatrati porezno priznatim rashodom, ali tijekom razdoblja u kojem je utvr─Ĺeno pravo kori┼ítenja imovine i ako se izravno mogu povezati s odre─Ĺenim stavkama prihoda. Takva ulaganja se uobi─Źajeno razmatraju kao ulaganja u nematerijalnu imovinu, odnosno kao ulaganja na tu─Ĺoj imovini radi pobolj┼íanja u tijeku ugovora o dugoro─Źnom najmu.

Prema navodima iz upita, zakupodavac i zakupoprimac su sklopili ugovor o zakupu poslovnog prostora prema kojem zakupoprimac preuzima obvezu ulaganja u poslovni prostor, me─Ĺutim u slu─Źaju prijevremenog raskida ugovora o zakupu zakupoprimac nama pravo zara─Źunati zakupodavcu izvr┼íena ulaganja, niti je obvezan poslovni prostor vratiti u prvobitno stanje, dakle izvr┼íena ulaganja se bez ikakve naknade predaju zakupodavcu. Nadalje, nije navedeno za┼íto je zakupoprimac pristao na sklapanje ugovora o zakupu prema kojemu isti preuzima sve rizike u slu─Źaju prijevremenog raskida ugovora o zakupu.

Sijedom navedenoga, u predmetnom slu─Źaju dio neamortiziranog ulaganja izvr┼íenog na tu─Ĺoj imovini, a za koja je razvidno da se ostatak vrijednosti, odnosno neamortiziranog dijela ulaganja mo┼że utvrditi prema tr┼żi┼ínim vrijednostima ne mo┼że biti porezno priznati rashod, odnosno za priznavanje rashoda nisu ispunjeni uvjeti propisani naprijed navedenim propisima koji se odnose na su─Źeljavanje rashoda s stavkama prihoda.

Mišljenje dao: Porezna uprava
Izdanje: Pravo i porezi


Uglavnom sad ECO le┼żi na mulu i obnavlja se u ke┼íu,donacijom i pla─Źenim PDV

Offline dmeter

 • Komodor
 • ******
 • Posts: 1455
Idemo dalje.
da bi na tu sportsku udrugu ti registrirao brodicu sportsku naravno.

moraš napravit plan korištenja treninga i regata.
radni nalog za trening s popisom ─Źlanova(moraju i odraditi neke regate poslije pogotovo djeca)biti ─Źlanovi kluba ili nekog drugog kluba.
Odraditi regate barem svako 3 miseca

Jedni pali jer ACI bilje┼żi kri┼żi─Źima u teci koji je brod vanka koji nije, i poreznoj dostavija ACI fotokopiju izlaska i jedna plovidba od 3 dana nije bila pokrivena radni nalogom.a prije je knjigovodstvo dostavilo ispis kompletne dokumentacije.od ta 3 dana brod je bija u Visu na rivi.Sve luke nauti─Źkog turizma upisuju sve dolaske i odlaske.PS carina tako provjerava i pla─Źenu boravi┼ínu pristojbu od lani.Ove godine je pla─Źam.
Ovi su na upravnom sudu još proces traje,prihod im nije 5% od vrijednosti broda godišnje.
na tel. ti javim o kome je rije─ç. Dokumentacija im je perfektna i pali su.Plovilo je u vlasni┼ítvu leasing tvrtke.2 ─Źlana posade pla─Źeno mirovinsko i zdrastveno 6 mjeseci godi┼ínje,problem taj isplov je bija za jedan uskrs a tada po papirima nisu radili.

Isto kao i ti kupili brod a fiktivnim najmom htjeli izbje─Źi pla─Źanje PDV.


Offline gp333

 • Kadet
 • *
 • Posts: 28
Isto kao i ti kupili brod a fiktivnim najmom htjeli izbje─Źi pla─Źanje PDV.

Ali ja nisam rekao da ja to zelim... samo da ima ta opcija, da se kroz jedrilicarski klub i neprofitnu aktivnost koju ionako zelis raditi moze definirati pravna konstrukcija;


Tvoj gornji primjer samo pokazuje kako su ti iz tog kluba sasvim u redu postupali... ne isploviti na USKRS i da to bude razlog drzave za napad na klub je samo takva stramota na strani drzave.

I osim toga ljudi nisu roboti, to je neprofitni klub, neko je mogao biti bolestan, nije mogao doci i sl.

Kako bilo to je za mene samo jedan od primjera u nizu da se u HR ne isplati biti poduzetnik nikojeg tipa, a i da neprofitni i neobavezni tip rada skriva zamke

To je kako ja vidim ovo