Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najveće dubine jedra, a možemo analizirati i druge podatke važne za procjenu trenutačnog stanja i optimalnog namještanja jedra

MLADEN ŠUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ŽIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i čovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu „Ocean i druge priče“ o svojim dogodovštinama na brojnim svjetskim putovanjima

Author Topic: Procedura u slučaju nesreće i havarije  (Read 5184 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Damir s

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2572
 • Gender: Male
Re: Procedura u slučaju nesreće i havarije
« Reply #10 on: February 03, 2018, 05:54:36 PM »
Je moj Strici ali za bogate je svagdje durigi zakon nije niti ovdje bolje. Evo pred par dana na sudu mat je htjela ubiti dvije blizankinje prerezat grkljan i  mislim da ce biti slobodna samo se ne smije priblizavati kcerima, inace je milijarderka :laughing7: dok drugi za 20 grama koke dobiju 5-8 godina zatvora, ako imas para i uzmes pravoga advokata nem problema on ce sve srediti  na najbolji nacin za okrivljenoga.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ćete dobro sjećanje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbjeći kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 5577
 • Gender: Male
Re: Procedura u slučaju nesreće i havarije
« Reply #11 on: February 03, 2018, 06:21:35 PM »
...a kao što sam ranije rekao krivnja je na obojici. Očito je da se nisu pridržavali pravila za izbjegavanje sudara na moru zbog čega je došlo do nesreće", kazao je šibenski lučki kapetan Robert Baljkas.

Mada se istražuje ne bi li se ustanovilo kako je do sudara došlo, ja bih iz iskustva rekao što se je desilo.
Brod je bio nakrcan koliko se dalo, znam to dobro još iz doba pjeskara, to onih drvenih koji su danas preuređeni u turističke brodove. Nekad pjeskari, ali i ova dva otočanina su tako zasigurno radila, iako su bili svestraniji, pa se bavili i drugim pomoračkograđevnim radovima, jer u borbi za nešto zaraditi moraju tako raditi. Znam dobro kakav im je život, naime nimalo lagodan, a sada su još izgubili "osnovno sredstvo". I znam jako dobro u kakvom su stanju takvi brodovi, koliko će mi god neko možda probati suprotno dokazivati. Nije tu samo neimaština, tu igra ulogu i koješta drugo, između ostalog; mentalitet, neuredno održavanje je u njemu usađeno. To se treba mijenjati, kad tad to će morati promijeniti, jer vrijeme za promjenu je već odavno došlo pa i dobrano poodmaklo.
Na Tijatu je stanje bolje, s održavanjem mislim, ali ne i sa osmatranjem. Vjerujem da su manje krivi, ali se to jednostavno nije smjelo desiti. Radar; priča se imali ispravan, nemali, ma oni plove uz obalu, tamo se jednostavno mora osmatrati dobro osmatrati pa plove uz obalu, jer koliko znam plovili su iz jedne luke u drugu malog otoka Prvića. A plovi se punom brzinom, a ustvari i ne znam koliko koristi radar, nemam iskustva (a i na radaru se mora osmatrati) ali tu se mora jednostavno osmatrati, a da nisu vidjeli, odnosno osmatrali je kriva svakodnevna rutina. Tako i pored te rutine oni su morali vidjeti taj teretnjak, oni znaju dobro mentalitet onih na teretnjaku, i to se nije smjelo desiti.
Ali mnogo se toga ne smije desiti, pa se desi. Da kažemo peh. Svakako je peh. I jedni i drugi moraju mijenjati navike, ovi na teretnjaku više, a ovi na putničkom, i pored svakodnevnog ponavljanja istih radnji, ne tako olako ploviti u uzobalnom području, pa ne prevoze kumpire na praznoj njivi.
Nadam se da će se Boduli brzo snaći, snalažljivi su to ljudi, ali je ipak najvažnije da nitko nije stradao.
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš

Offline estan

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 3343
 • Gender: Male
Re: Procedura u slučaju nesreće i havarije
« Reply #12 on: February 04, 2018, 09:11:40 PM »
Nije lako ostati bez broda. Mislim da u ovom slučaju nema to puno veze s održavanjem već sa sasvim drugim stvarima. Ima već neko vrijeme da brodovi na linijama jednostavno voze svojuvrutu u ne mrdaju sa kursa koji se prati na AIS-u. Pri tome naravno krše pravila o mimoilaženju na moru, a ja bar nisam čuo da su na bilo koji način mijenjana i da zbog kursa i AIS-a ne važe. Tako sam bio više puta neugodno iznenađen da brod, trajekt, katamaran ili šta je već neće da propusti plovilo s prednošću prolaza iako mu za izbjegavanje sudara treba samo mala korekcija kursa. O tome da ne poštuju prednost plovila pod jedrima ne treba ni govoriti, to se izgleda samo po sebi razumije.